Volgende week, dinsdag 28 december 2021, doet de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent uitspraak of het gerechtelijk onderzoek naar Schild & Vrienden na de Pano-reportage over Schild & Vrienden correct is verlopen. Dries Van Langenhove wraakte in maart onderzoeksrechter Annemie Serlippens omdat ze een paar tweets had geliket waarin gelachen werd met Dries Van Langenhove. Serlippens trok zich hierna vrijwillig terug uit het onderzoek, en er werd een nieuwe onderzoeksrechter aangesteld. Van Langenhove wil nu dat zowat het hele onderzoek in de vuilnisbak wordt gekieperd. De Kamer van Inbeschuldigingstelling doet daar uitspraak over op 28 december, dag die bij de christenen bekend staat als ‘Dag van de onnozele kinderen’. “Onnozel” heeft evenwel meerdere betekenissen. Het kan zowel staan voor ‘te gek om los te lopen’ als voor ‘dom, naïef’ of nog: ‘onschuldig’. We zijn benieuwd in welke betekenis Dries Van Langenhove volgens de rechtbank ‘onnozel’ is.

De Morgen kon in februari het dossier inzien, en Jihad Van Puymbroeck lichtte vorige week een tip van de sluier. Volgens De Morgen beschuldigt het parket Van Langenhove van als dader of mededader “het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld; denkbeelden verspreiden die gegrond zijn op rassensuperioriteit of rassenhaat; behoren of medewerking verlenen aan een groep die discriminatie of segregatie verkondigt; en het te koop stellen van een verboden wapen”. Dat laatste slaat op het verkopen van pepperspray, wat in ons land illegaal is. Van Langenhove beweerde dat wat Pano toonde niet door hem was gepost. Een computerexpert die door de speurders werd ingeschakeld, toonde echter aan dat enkele profielen die de berichten plaatsten en de groepen beheerden te linken zijn aan de computer van Van Langenhove. De onderzoekers achterhaalden ook dat Van Langenhove soms memes bestelde, onder meer bij een medebeschuldigde. Zoals een meme met als tekst ‘Handjes kappen, diamanten rapen, de Congo is van ons’. In de Pano-uitzending beweerde Van Langenhove dat de memes die Pano toonde niet door Schild & Vrienden gepost noch gemaakt zijn.

Jihad Van Puymbroeck maakte in een tweet vorige week bekend dat ze zich burgerlijke partij heeft gesteld in de zaak tegen Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild & Vrienden. In januari 2018 ging Van Puymbroeck aan de slag bij VRT NWS. Haar voornaam en afkomst, en dat ze eerder een lokaal bestuurslid was van Groen en zich had uitgesproken over een aantal heikele politieke issues, was een reden voor de trollen van Schild & Vrienden om een haatcampagne tegen haar op te starten. Het verplichtte VRT-nieuwsombudsman Tim Pauwels ertoe om publiek uit te leggen waarom Jihad Van Puymbroeck voor VRT NWS mag werken. Van Puymbroeck ontdekte naar eigen zeggen in het gerechtelijk dossier een document van meer dan 200 bladzijden met geheime gesprekken over haar. “Het waren ellenlange gesprekken waar hun plannen om mij kwaadwillig te besmeuren besproken werden”, schrijft Van Puymbroeck. Volgens Van Langenhove gaat het “hooguit om enkele pagina’s, net zoals er ook gesproken werd over andere linkse opiniemakers en politici”. Intussen werkt Jihad Van Puymbroeck niet langer bij VRT NWS, maar als zelfstandig communicatieadviseur. Ook Unia en voormalig rechter Henri Heimans hebben zich burgerlijke partij gesteld.

Jihad Van Puymbroeck (screenshot uit een goed interview en een artikel met nuttige achtergrondinformatie van Zwijgen is geen optie).  

Dries Van Langenhove werd op 26 mei 2019 als ‘onafhankelijke’, maar wel lijsttrekker van de Vlaams Belang-lijst in Vlaams-Brabant, verkozen als federaal parlementslid met 39.295 voorkeurstemmen. Sindsdien heeft hij 45 wetsvoorstellen mee ondertekend, 99 schriftelijke vragen ingediend, 29 mondelinge vragen in de plenaire vergadering en 76 in de commissies gesteld. Of daarmee één regel veranderd is in de Belgische wetgeving, is nog wat anders.

Van Langenhove is zaakvoeder van de firma Winfri die de webshop van Schild & Vrienden in handen heeft en vorig jaar een verlies van 12.480 euro moest optekenen; is bestuurslid van vzw Weerbaar die jongeren wil samenbrengen om hen mentaal en fysiek weerbaarder te maken, en lessen en trainingen inricht in vecht- en zelfverdedigingssport in het algemeen en de Engelse bokssport, het kickboksen en het Thais boksen in het bijzonder; en is beheerder van Alfa Media, intussen van naam veranderd naar Altra Media, om het mediakanaal ‘Kies Dries’ (foto helemaal bovenaan © YouTube) te ondersteunen. Winfri en Altra Media vinden zich overigens bekwaam voor nog meer. Winfri onder andere voor het inrichten van evenementen en (meerdaagse) uitstappen; Altra Media onder andere voor het assisteren bij musicalproducties. Iemand zin in een musical over de Guldensporenslag of de Slag bij Poitiers? Van vzw Weerbaar en Altra Media zijn nog geen financiële resultaten vrijgegeven.

Daarnaast blijft Van Langenhove actief op Facebook (118.300 volgers), Instagram (63.400 volgers), Twitter (26.200 volgers), Telegram (14.400 volgers) en YouTube (10.800 volgers). Jihad Van Puymbroeck signaleerde dat Van Langenhove begin dit jaar nog eens een video over haar heeft gemaakt, gevolgd door enkele tweets. Toen op het Telegram-kanaal van Van Langenhove onder andere doodsbedreigingen voor Marc Van Ranst verschenen en dit enige commotie veroorzaakte, stelde Van Langenhove ‘Son Of Dietsland’ aan om zijn Telegram-kanaal te beheren. Een paar weken later organiseerde ‘Son Of Dietsland’ met enkele andere leden van Schild & Vrienden een actie in Kortrijk samen met de Zwitserse neonazi’s van Junge Tat. Als Van Langenhove een vriend zoekt om zijn mediakanalen proper te houden, is het daarom nog geen propere jongen die hij daarvoor aanspreekt.

Als de Kamer van Inbeschuldigingstelling volgende dinsdag geen probleem ziet in het onderzoek naar Schild & Vrienden, moet de zaak nog beoordeeld worden door de Raadkamer die beslist of het al dan niet tot een rechtszaak bij de correctionele rechtbank komt.

Het bedrijf van Dries Van Langenhove voor de merchandising van Schild & Vrienden leed in 2020 een verlies van 12.480 euro (foto © Facebook).
Advertentie