Zowat alle media blikken dezer dagen terug op 2021 (Humo, Knack, De Standaard Weekblad, Het Laatste Nieuws…). Antifascista Siempre blikt de volgende dagen eveneens terug. De laatste aflevering van ons jaaroverzicht is gepland voor vrijdag 31 december 2021. Maandag 3 januari 2020 volgt de Top-30 van meest gelezen Antifascista Siempre-artikels. Tussendoor berichten wij wanneer nodig ook over de actualiteit. Voor eens en altijd een woordje uitleg bij de foto’s hierboven die ook terugkomen bovenaan de volgende afleveringen van ons jaaroverzicht. Van links naar rechts, en van boven naar beneden: een beeld van de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari, met ‘Sjamaan Jake Angeli’ vooraan (foto © cc. Flickr/Larry Cohen); aankondiging van een Telefacts-reportage over extreemrechts, als symbool voor meer dan anders aandacht voor extreemrechts in de klassieke media (foto © VTM); Jürgen Conings in betere tijden (foto © Facebook); de leidster van Fratelli d’Italia Giorgia Meloni als voorbeeld van extreemrechts in het buitenland dat de wind mee heeft (foto © YouTube); Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een VRT-studio (foto © VRT); Voorpost betoogt in Mechelen na haar veroordeling voor een spandoek die angst voor de islamisering aanjaagt (foto © AFF); Sarah Melis spreekt betogers toe – officieel tegen de coronapas, in de praktijk tegen veel meer (foto © Instagram); de betogers gedragen zich zoals verwacht (foto © VTM Nieuws); Tomas Boutens en een bloedbroeder van Project Thule blikken tevreden terug (foto © Facebook); ‘Francke Theo’ als symbool voor de N-VA’ers die wel eens uit de bocht gaan (foto © Twitter); in het midden een illustratie die verwijst naar 2021 dat alweer een coronajaar was (foto © cc. Pixabay).

De bestorming van het Capitool, het Amerikaans parlementsgebouw, op 6 januari 2021 (foto © cc. Flickr/Randall A. Gornowich).

Januari 2021 Op 6 januari bestormt een bonte bende van enkele duizenden mensen het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, na een oproep van de verslagen Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. In het Capitool zijn de parlementsleden bijeen om de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 te bekrachtigen. De procedure moet stilgelegd worden omwille van de meute die het parlementsgebouw binnendringt. Tom Van Grieken en Barbara Pas zeggen nooit (zoals ‘Sjamaan Jake Angeli’) halfnaakt, met een berenvel om zich heen en een hoed met horens op het hoofd, iets te bestormen. Bij de mensen die het Capitool binnendringen: leden van extreemrechtse groeperingen als de Proud Boys en de Three Percenters, maar er zijn ook anderen. Een achthonderd mensen moeten zich verantwoorden voor hun aandeel bij de bestorming, een tachtigtal zijn intussen veroordeeld door een rechtbank. ‘Sjamaan Jake Angeli’ wordt in november voor zijn aandeel in de zaak veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf.

Génération Identitaire, het Franse voorbeeld voor Schild & Vrienden, trekt naar de Frans-Spaanse grensstreek om illegale migratie te beletten. Naar eigen zeggen stelt de groep van Génération Identitaire zich in de plaats van de politie; volgens de politie liep het zo’n vaart niet en was het meer show. Er gaan in Frankrijk stemmen op om Génération Identitaire te verbieden. In eigen land vraagt het parket van Gent om de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove op te heffen teneinde aan de raadkamer te kunnen vragen of Van Langenhove en acht andere Schild & Vrienden-leden vervolgd moeten worden ingevolge wat boven water kwam na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden. Met uitzondering van Jean-Marie Dedecker stemt de Kamer van Volksvertegenwoordigers in maart unaniem voor het opheffen van de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove.

Een man uit Beveren wil om een amalgaam van redenen – van de maatregelen tegen het coronavirus tot het niet meer terugdraaien van de teller bij zonnepanelen – in Brussel betogen en krijgt daarvoor van meer dan 30.000 mensen steun op Facebook. Het Brusselse stadsbestuur staat de manifestatie toe mits bijeen te komen aan het Atomium, en niet zoals aanvankelijk gepland aan het treinstation Brussel-Centraal. Carrera Neefs roept op toch bijeen te komen aan Brussel-Centraal en beweert dat het toegelaten is. Het is niet toegelaten en op de afgesproken dag, zondag 31 januari 2021, worden de meeste betogers die toch naar Brussel-Centraal trekken opgepakt. Wie met de trein aankomt in Brussel-Centraal en er uitziet als een potentiële betoger wordt onmiddellijk op de trein terug naar huis gezet. In de rand hiervan is er een gezamenlijke actie van Project Thule (Tomas Boutens & Co) en Project Yggdrasil (Rob Verreycken & Co).

Het Laatste Nieuws en De Morgen van 2 februari 2021 (foto’s © RV).

Februari 2021 Het Laatste Nieuws en De Morgen publiceren een artikel van Guy Van Vlierden over Vlaamse extreemrechtse jongeren die naar militaire trainingskampen in het buitenland trekken. Onder hen meerdere leden van Schild en Vrienden, en een in extreemrechtse kringen populaire tatoeëerster en voormalig gemeente- en provincieraadslid van het Vlaams Belang. In De Standaard schetst Stijn Cools onder de titel Het rijzen van de Zwarte Zon een goed portret van de groepen die gesterkt door het succes van het Vlaams Belang de straat optrekken, niet vies zijn van gebruik van geweld en zich politiek rechts van het Vlaams Belang situeren.

De Morgen publiceert de redenen waarom het parket in Gent Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild & Vrienden wil vervolgen. Bij de acht: een medewerker van de Vlaams Belang-fractie in het Europees Parlement, een medewerker van het Vlaams Belang-ledenblad, de voorzitter van een Vlaams Belang-afdeling in Oost-Vlaanderen en de makers van de online publicaties De Fiere Vlaamse Meme en Make Vlaenderen Great Again. In een vervolgartikel schetst de krant de paniek in de rangen van Schild & Vrienden na de Pano-reportage over Schild & Vrienden. Bij VTM Nieuws relativeert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken de aantijgingen van het parket en haalt hij een busje pepperspray boven, het verboden wapen dat Dries Van Langenhove verkocht en één van de redenen is waarom het parket de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden wil vervolgen. Intussen is het niet duidelijkheid wat er gebeurde met het geld dat Dries Van Langenhove inzamelde via crowdfunding. Dries Van Langenhove trekt, spijts alle reisbeperkingen voor gewone burgers omwille van de circulatie van het coronavirus, naar Parijs om er te betogen tegen het nakend verbod voor Génération Identitaire.

Historicus Vincent Scheltiens en vakbondsman Bruno Verlaeckt publiceren het boek Extreemrechts. De geschiedenis herhaalt zich niet (op dezelfde manier). Het is het eerste van een opvallende reeks boeken over extreemrechts die dit jaar gepubliceerd worden. Onze recensent spreekt van een boek dat “radicaal maar genuanceerd“ is. Voorts noteren we in februari dat Nationale Beweging (voorheen Nieuw-Solidaristisch Alternatief, N-SA) na jaren afwezigheid terug boven water komt om in Schoten, de woonplaats van minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, een manifestatie in te richten met haar nieuw boegbeeld Carrera Neefs; dat een rapport over de onpartijdigheid van het VRT-aanbod aantoont dat er bij de tien politici die in 2014-2019 het meeste spreektijd krijgen bij VRT en VTM geen enkele linkse politicus is, en de N-VA zowel bij Het Journaal als bij VTM Nieuws de meeste spreektijd krijgt; en dat de chef van de militaire inlichtingendienst in Knack zegt dat een dertigtal militairen opgevolgd worden vanwege hun sympathieën of duidelijke banden met extreemrechtse groeperingen.

Tom Van Grieken bij VTM Nieuws, een busje pepperspray bovenhalend in een poging om de aandacht af te leiden van een mogelijke rechtszaak voor zijn poulain Dries Van Langenhove (foto @ VTM Nieuws).