Vorige week, donderdag 2 december 2021, werden Steven V. (21 j.) en Fabio I. (20 j.) door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan achttien maanden voorwaardelijk. Steven V. kreeg ook nog een werkstraf van 240 uur; Fabio I. een werkstraf van 200 uur. Beiden waren lid van de extreemrechtse terroristische organisatie The Base. Aanhangers van The Base willen chaos creëren in de samenleving en zo een rassenoorlog uitlokken, om vervolgens een blanke etnostaat te vestigen. Het Observatorium, een nieuwe antifascistische nieuwssite, schreef op 15 november 2021 dat “Steven V. en Mario I.” (sic, de tweede is “Fabio I.”) veroordeeld zijn tot zes maanden cel (re-sic), en herhaalde een kleine week later dat de twee veroordeeld zijn voor hun betrokkenheid bij The Base. De zes maanden celstraf waartoe de twee veroordeeld zouden zijn, was een selectieve lezing van een titel uit De Volkskrant. Het was een eis van het Openbaar Ministerie, geen uitspraak van de rechtbank. Het vonnis van de rechtbank volgde een halve maand later. Met de twee jaar celstraf waarvan achttien maanden voorwaardelijk die de rechtbank uitsprak, moeten de twee zich nog achttien maanden lang koest houden of het worden nog evenveel maanden effectieve gevangenisstraf. Daarenboven hebben ze met het vonnis van de rechtbank ook nog een werkstraf aan hun broek (foto hierboven © BNNVARA/Zembla).

Steven V. en Fabio I. werden eind vorig jaar opgepakt vanwege hun uitlatingen in chatgroepen op Telegram. Steven V. verstuurde onder de bijnaam The Mad Dutchman onder andere een video waarin een neonazi een zwarte man doodschopt. “Dood een neger vanavond”, schreef Steven V. erbij. Ook verspreidde hij een foto waarop een Joodse man door het hoofd wordt geschoten, en schreef hij: “Alle homo’s moeten geslagen worden. Hard.” Steven V. plaatste voorts in een chat over aanslagen een foto van de Nederlandse premier Rutte met de tekst: “Hij fietst naar zijn werk. Zonder bescherming.” Fabio I. schreef in zo’n chatgroep: “Dood alle niet-witten, negers, overal. Ik wil ze allemaal doodmaken. Roei hun ras uit. Onze terreur komt eraan en onze haat zal zich verspreiden over de gehele wereld”. Fabio I. koos als pseudoniem ‘Feuerjugend’ (“Vuurjeugd”). Hij noemt zichzelf ‘nationaalsocialistisch’. Bij een huiszoeking werden een vlag met een hakenkruis, delen van een SS-uniform en een nazi-dolk gevonden.

Steven V. en Fabio I. deden hun uitspraken in chatgroepen die gelieerd zijn aan neonazistische organisaties als The Base. Die organisaties hangen het accelerationalisme aan, dat ook door de Belgische Staatsveiligheid gesignaleerd wordt als een gevaarlijke ideologie (zie blz. 21 in het Jaarrapport 2019). Een ideologie die een burgeroorlog (godsdienstoorlog, rassenoorlog…) wil uitlokken. “Hierdoor willen zij chaos creëren in de samenleving waarin het huidige politieke bestel dan kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat. Deze ideologie is een vast bestanddeel geworden van het rechtsextremistische landschap en heeft mede in de afgelopen twee jaar in westerse landen geleid tot enkele terroristische geweldsdaden of concrete plannen daartoe”, schrijft de rechtbank in Rotterdam in haar vonnis.

Amerikaanse leden van The Base op trainingskamp (foto © The Base).

The Base wordt geleid door een Amerikaan die in Rusland woont, Rinaldo Nazzaro. Steven V. en Fabio I. zouden een afdeling van The Base in Nederland opzetten. Op de vraag van Nazzaro hoelang hij  al nationaalsocialist is, antwoordde de dan 18-jarige Steven V.: “Een half jaar ongeveer. Mijn land zou wit moeten zijn. Ik houd er niet van hoe het nu is en zou willen dat ik dat kon veranderen.” Tijdens het 40 minuten durend sollicitatiegesprek in oktober 2019 zegt Steven V. dat hij beïnvloed is door het lezen van Mein Kampf van Adolf Hitler en van Siege geschreven door de Amerikaanse neonazi James Mason. Een boek dat de kijkers zagen liggen bij een bijeenkomst van extreemrechts in de nu op Canvas lopende semi-fictiereeks Furia. Op zijn beurt zegt Fabio I.: “Waarom ik bij The Base wil? Om het witte ras te verdedigen tegen de Joodse dominantie en indringers uit negerlanden en het Midden-Oosten.” Om zich te bewijzen moesten de twee het logo van The Base spuiten op een viaduct.

In Siege wordt hulde gebracht aan Adolf Hitler en gepleit voor willekeurige aanslagen en moorden om de samenleving te destabiliseren (screenshot © VRT NU/Furia).

Steven V. woont Amsterdam en komt uit een stabiel en welvarend gezin, maar had geen vrienden en zocht aansluiting bij gelijkgestemden op internet. Hij heeft meermaals gesolliciteerd bij het Nederlandse leger en stapte toen tijdelijk, voor de zekerheid, uit de chatgroep van The Base. Hij zegt geïnteresseerd te zijn in survivallen en vuurwapens, en zo bij extremistische chatgroepen uitgekomen te zijn. Fabio I. had eveneens interesse in survivallen en vuurwapens. Hij woont bij zijn ouders in het Nederlandse Zwijndrecht, in de provincie Zuid-Holland, en zou een stoornis op het autismespectrum hebben en last hebben van depressies. Steven V. en Fabio I. waren respectievelijk 18 en 17 jaar oud toen ze solliciteerden bij The Base. Tegenwoordig zijn velen in dergelijke chatgroepen nog jonger (14, 15 jaar… De leider van het gelijkaardige internationaal vertakte Feuerkrieg Division was slechts 13 jaar oud en opereerde vanuit Estland).

De advocaten van Steven V. en Fabio I. betoogden dat er een wereld van verschil is tussen de online personages die ze speelden en de werkelijke personen die ze zijn. De verwerpelijke en opruiende uitspraken zouden vooral grootspraak, flauwekul en kinderlijke fantasie zijn. Bovendien zouden de handelingen niet verder zijn gegaan dan graffiti spuiten, flyeren en doxen, het online zetten van contactgegevens van tegenstanders om hen te intimideren.

Steven V. en Fabio I. beweerden tijdens de rechtszaak het extremistische gedachtegoed van The Base inmiddels niet meer aan te hangen. Steven V. zou zich schamen voor wat hij heeft gedaan. De rechter vroeg hem waarom hij een grijze sweater met adelaars erop droeg in de rechtszaal. Is dat een verwijzing naar het Derde Rijk? Nee, daar bedoelde hij niets mee, zei Steven V., dat is slechts het logo van het merk PME Legend. Fabio I. gaf toe dat extremistische gedachten nog steeds bij hem bovenkomen, maar dan zou hij daarover telkens een goed gesprek aangaan. Steven V. en Fabio I. moeten voorlopig niet terug naar de gevangenis omdat ze beiden zowat acht maanden in voorhechtenis zaten. Wel moeten ze zich aan een aantal voorwaarden houden zoals geen contact meer met elkaar en met The Base, zo niet worden ze opnieuw opgesloten.

‘Feuerjugend’ oftewel Fabio I. in een Nederlandse chatgroep, en het favoriet gezichtsmasker bij aanhangers van The Base (foto’s © Kafka en RV).