De terreurdreiging van de tegenstanders van het Covid Save Ticket wordt alsmaar driester. Voorbije week maandag legde Linda Van Heymbeeck, uitbaatster van het legendarisch café Den Engel aan de Grote Markt in Antwerpen, een klacht neer bij de politie. “Er is een online oproep gelanceerd om het café voortaan te boycotten. (…) Iedereen weet dat hij of zij verplicht is om een Covid Safe Ticket te tonen bij het binnengaan van een café. Dat is een maatregel van de overheid waar wij ons aan te houden hebben. Als er dan mensen voor de deur van het café oproepen om ons te boycotten en luidruchtig hun ongenoegen uiten over de maatregel is dat voor mij een brug te ver”, zegt de uitbaatster. “Als mensen ervoor kiezen om zich niet te laten vaccineren, is dat hun goed recht. Maar dan moeten ze wel beseffen dat ze tijdelijk sommige dingen niet kunnen doen. Een vaccin weigeren geeft hen allerminst het recht om mensen zoals ik, die zich aan de regels houden, te intimideren.” De uitbaatster van Den Engel wijst erop dat je nog altijd zonder Covid Save Ticket iets kan drinken op het terras. Ze zegt: “Ik heb daarvoor speciaal een grote mand met warme fleecedekentjes aangeschaft.” Maar dat volstaat niet voor de tegenstanders van het Covid Safe Ticket, waarbij ongetwijfeld mensen die zich niet willen laten vaccineren en daarmee niet alleen hun eigen gezondheid in gevaar brengen (tot daar aan toe) maar ook die van anderen.

Mensen tussen 18 en 65 jaar oud die niet gevaccineerd zijn, lopen negen keer meer risico om in een ziekenhuis te belanden. Voor intensieve zorg is het risico zelfs veertien keer groter. De vaccins beschermen bijgevolg goed tegen ernstige ziekte, en de niet gevaccineerde mensen bezetten de ziekenhuisbedden in verhouding veel meer dan de gevaccineerde mensen. Hiermee is hun verantwoordelijkheid veel groter als andere patiënten niet de dringende intensieve zorg kunnen krijgen bij gebrek aan voldoende bedden, apparatuur en personeel. “Ikke, ikke, ikke, en de rest kan stikken” is een verwerpelijke mentaliteit. Wie bezwaren heeft over het Covid Save Ticket kan daarvoor legitieme redenen hebben zoals verwoord door Liga voor Mensenrechten-voorzitster Kati Verstrepen en privacyactivist Matthias Dobbelaere-Welvaert. Waar de toepassing van het Covid Safe Ticket verbeterd kan worden, moet dat gebeuren. Maar finaal gaat het vooral over hoe maximaal vermijden dat nog meer coronabesmettingen en ziekenhuisopnames plaatsvinden, en ieders vrijheid nog meer aangetast wordt.

Stefan Hertmans verwoorde het goed in zijn essay over het leven op de ruïnes van het kapitalisme toen hij schreef dat het begrip vrijheid een andere invulling kreeg dan bij de generatie van mei 68: “Het opeisen van vrijheid om niét samen te werken, vrijheid om niét gevaccineerd te worden, vrijheid om democratische spelregels aan de laars te lappen. Vrijheid verhuisde van links naar rechts als programmapunt. (…) Het is bijna tragisch dat het vrijheidsideaal heeft geleid tot dit volstrekte weigeren van verantwoordelijkheid. Zonder dat deze mensen het beseffen, zetten ze de weldaden van de samenleving onder druk, verbranden ze de grond onder hun voeten als burgers, beschouwen ze samenleven niet langer als zorg dragen voor de ander, maar als een jungle waarin iedereen zijn zin mag doen.”

‘Jim Leeuwenhart’ alias Jimmy Chapelier (Voorpost-verantwoordelijke voor de regio Sint-Niklaas – Dendermonde) vindt dat de uitbaatster van café Den Engel in Antwerpen maar de gevolgen moet dragen van het vragen van een Covid Safe Ticket, en roept mee op voor de betoging aanstaande zondag (foto’s © Facebook; foto helemaal bovenaan © AFF).

In het Vlaams Parlement verzette Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens zich tegen “de invoering van een coronapas waarbij je in de samenleving A- en B-burgers creëert en de ene tegen de andere opzet”. Nochtans is dat wat het Vlaams Belang al vanaf dag 1 doet: het opzetten van ene bevolkingsgroep tegen andere bevolkingsgroepen. Denk aan de slogans “Eigen Volk Eerst!” en “Onze mensen eerst”. Toen de coronacrisis begon pleitte het Vlaams Belang voor het dragen van mondmaskers, en begon er zelf te verkopen. Niet zonder moeilijkheden, maar soit. Nu zegt Chris Janssens dat hij in de supermarkt geen mondmasker zal dragen, en roept hij de horeca-uitbaters op om niet om het Covid Save Ticket te vragen. Als ze doen waar ze wettelijk toe verplicht zijn, een Covid Save Ticket vragen, volgt een economische boycot. Zoals Vlaams Belang-personeelslid Bert Deckers die met zeven andere mensen iets wilde gaan drinken en eten. De cafébaas vroeg om hun Covid Save Ticket te tonen. Bert Deckers & Co weigerden dit, waarna in een tweet volgde: “Jammer voor de cafébaas, want hij mist zo minstens 150 euro.”

Volgende zondag 21 november 2021 organiseren Viruswaanzin en nog elf andere organisaties in Brussel een ‘Mars tegen coronapas’. Zondag 31 oktober was er een opwarmer in Brugge, met naargelang de bron 1.000 tot 3 à 4.000 deelnemers. Onder hen de als leider van het neonazistische BBET (Bloed Bodem Eer Trouw) veroordeelde Tomas Boutens, zijn Project Thule-vrienden en nog andere rechtsextremisten. Donderdag 11 november was er een soortgelijke manifestatie met een 1.000-tal mensen in Genk. Voor de betoging aanstaande zondag is een ‘gesloten’ Facebookgroep actief met 8.200 leden. Het is duidelijk dat een aantal onder hen niet de bedoeling heeft om vreedzaam in Brussel te betogen (zie de screenshots hieronder). De politie is maar beter voorbereid dat het niet een heruitgave wordt van de rellen bij de ‘Mars tegen Marrakesh’ op 16 december 2018.

Screenshots uit de Facebookgroep die oproept voor de betoging aanstaande zondag. Onder andere Tomas Boutens (Project Thule), Rob Verreycken (Project Yggdrasil), Nick Van Mieghem (Voorpost), Carrera Neefs (Nationale Beweging), Peter Samson (‘freelance rechtse’), Alain Verschaeren (Vlaams Belang) en Lisa Geets (N-VA) zijn lid van deze Facebookgroep.

De Franse politie nam alvast haar voorzorgen. Einde oktober pakte ze de extreemrechtse complotdenker Rémy Daillet op die ervan verdacht wordt een gewelddadige coup voor te bereiden. Hij zou een reeks aanslagen gepland hebben op onder andere vaccinatiecentra. Ook zou hij voormalige militairen gevraagd hebben om rekruten op te leiden die het Élysée, de ambtswoning van de Franse president, moeten bezetten. De Britten reageerden eveneens alert. Begin september werd de groep ‘Veterans for Freedom’ (V4F) ontbonden na infiltratie door veiligheidsdiensten. De groep van een tweehonderdtal voormalige militairen plande aanslagen op vaccinatiecentra en het personeel dat er werkt. Uit de ontbonden groep zou echter al de nieuwe groep ‘Global Veterans Alliance’ opgericht zijn. Zijn de veiligheidsdiensten bij ons even alert?

Sociale media op 11 november 2021: (1) ’t Pallieterke-medewerker Thierry Debels verwijst naar een artikel waarin gesteld wordt dat kinderen van 10 en 11 jaar de hele dag in een klas een mondmasker moeten dragen om “oudere mensen met zotskappen te beschermen”. In de hetze tegen de coronamaatregelen gaat zelfs het respect voor aloude Vlaamse folklore eraan. (2) Cedric Cornelissens (ondervoorzitter Vlaams Belang Jongeren) geeft met enige overdrijving de stand van de petitie die VBJ online voorlegt tegen de “coronapas”. (3) Chris Janssens (Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement en gemeenteraadslid in Genk) filmt een bijeenkomst in Genk met een 1.000-tal aanwezigen tegen de “QR-code”. Officieel is er geen organisator, maar drijvende kracht achter het initiatief is Jimmy Wenmeekers, voormalig Vlaams Belang-gemeenteraadslid in Genk. In 2012 opgestapt bij het Vlaams Belang wegens onenigheid over de lijstvorming voor de gemeenteraadsverkiezingen datzelfde jaar, waarna hij de lokale partij Genk Anders oprichtte die in 2012 slechts 1,5 % van de stemmen en in 2018 slechts 1 % van de stemmen behaalde (foto’s © RV).
Tip voor de goede verstaander (foto © Facebook).