In haar boek Kind van extreemrechts gebruikt Tanné Bogaerts in het hoofdstuk Klaar voor de strijd de beeldspraak “Het is een beetje alsof ze een geweer laden met kogels, wachten tot iemand het oppakt en dan luid verkondigen dat ‘jij wel de gek bent die met een geweer rondzwaait’.” Wat de auteur wil zeggen, is dat men bij het Vlaams Belang oplet met wat men publiceert – Bogaerts’ moeder, Christel Crauwels, was niet alleen de secretaresse van Filip Dewinter maar las ook alle lokale Vlaams Belang-blaadjes na vóór publicatie, waarbij ze bij twijfel de tekst moest doorgeven aan de juridische dienst die finaal advies gaf of het al dan niet kon gepubliceerd worden. De Vlaams Belang-tenoren verkennen de grens met wat strafbaar is om te zeggen, maar bekwamen zich ook in onschuldige woorden te gebruiken die de goede verstaander wel interpreteert zoals gewenst. Gebeuren er strafbare feiten, dan zullen die tenoren met een uitgestreken gezicht zeggen dat zij daar nooit voor gepleit hebben. Meer zelfs, dat die strafbare feiten schade toebrengen aan hun legitiem discours. De beeldspraak van met een geweer rondzwaaien werd vorige week realiteit in Frankrijk.

Street Press maakte op 2 november 2021 bekend dat in een bos in West-Frankrijk extreemrechtse activisten, actieve supporters van auteur-en-mogelijk-kandidaat-bij-de-Franse-presidentsverkiezingen Éric Zemmour, schietoefeningen hielden waarbij de klassieke schietschijven vervangen waren door racistische karikaturen van zwarten, moslims en Joden. In een filmpje is te zien hoe een man met een kaalgeschoren hoofd met een pistool in elke hand schiet op de tekening van een zwarte man met kroeshaar, en daaronder de verduidelijking “Nigga”, een moslim het hoofd bedekt met een sjaal, en een Jood met een lange baard en een haakneus. In hetzelfde filmpje figureren nog andere gewapende mensen die er plezier in lijken te hebben om te schieten op “negers”, moslims en Joden.

Het zijn leden van een extreemrechtse groupuscule die zich La Famille Gallicane noemt. Het Gallicanisme is een religieuze doctrine en een Frans beleid dat er naar streeft de katholieke kerk autonoom te organiseren en te onttrekken aan het gezag van de paus. Naar schatting van Street Press zou de groep enkele tientallen actieve leden en enkele honderden sympathisanten tellen. Hun blauw-wit-rood logo bestaat uit een schedel met daarboven een baret die lijkt te verwijzen naar het Vreemdelingenlegioen, omzoomt door een lauwerenkrans. Ze hebben een Facebookpagina en een Instagramaccount, maar communiceren vooral via Telegram. Er staan racistische ‘grappen’ op, een Hitler die lacht, een video over een zwarte man die afgeranseld wordt… Daarnaast wordt opgeroepen om gevechtssporten te beoefenen. Brenton Tarrant, de man die 51 doden maakte in twee moskeeën in Christchurch (Nieuw-Zeeland), wordt verdedigd.

De schietschijven (foto © Street Press) en een schietoefening (foto helemaal bovenaan © Telegram/La Famille Gallicane).

Voor de Franse presidentsverkiezingen in april volgend jaar heeft La Famille Gallicane al haar favoriet: hij heeft zich nog niet kandidaat gesteld maar is dezer dagen niet uit de Franse media weg te slaan: Éric Zemmour. Een aantal leden van La Famille Gallicane zijn toegetreden tot Génération Z, de jongerenbeweging voor de ondersteuning van de kandidatuur van Zemmour. Ze gaan naar een sponsoretentje in Mers-sur-Indre, affiches voor Zemmour plakken in Châteauroux, zijn op een bijeenkomst van Zemmour-aanhangers in Nantes… Voor het overige lijken de leden van La Famille Gallicane zich vooral toe te leggen op survivalisme. Zoals Saartje Vandendriessche voor een televisieprogramma probeert te overleven in het wild, maar dan gemeend. Bij La Famille Gallicane is het om zich voor te bereiden op wat de Franse auteur en theoreticus van extreemrechts Guillaume Faye voorspelde: het samenvallen van een economische en geopolitieke crisis met de teloorgang van de beschaving door de islam.

In een reactie op de onthulling van Street Press zegt La Famille Gallicane op Telegram dat het doel van hun groep is een fysieke solide groep te creëren, en in vrede te willen leven ver van de steden en zorgen; niet verantwoordelijk te zijn voor elk bericht of gebaar van een groepslid; dat sommige leden het schieten beoefenen uit passie of om te jagen, in geen geval willen ze mensen doden; het schieten gebeurt met legaal verkregen wapens en op privéterrein. Een uitleg over de karikaturen van een zwarte, moslim en Jood als schietschijf geeft men niet.

In een interview met het weekblad Marianne beweert een van de leiders van La Famille Gallicane: “Wij hebben geen probleem met een ander ras in het bijzonder. Wel willen wij terug een wit en christelijk Frankrijk.” Volgens hem zijn meerdere neonazi’s uit La Famille Gallicane gezet, maar Marianne heeft ernstige twijfel bij zoveel geëtaleerde onschuld. Aan dé leider van La Famille Gallicane wordt de uitspraak “Wees voorzichtig en doodt de Joden” toegeschreven, en in video’s is te zien hoe hij de Hitlergroet brengt terwijl hij “Heil Hitler” schreeuwt. Volgens de leider die Marianne kon strikken voor een interview is Zemmour geen wondermiddel, “maar kan hij het begin van een oplossing zijn”.

Affiches plakken voor Éric Zemmour (foto © Telegram/La Famille Gallicane).

Er zou nog geen politieonderzoek gestart zijn naar La Famille Gallicane, maar dat kan nog veranderen na de ophef die de zaak vorige week in Frankrijk maakte. La Famille Gallicane is niet de enige extreemrechtse groep in Frankrijk die het gebruik van wapens doodnormaal vindt. In oktober werd Logan Nisin, de 25-jarige oprichter van de ultrarechtse groepering OAS, veroordeeld tot negen jaar effectieve gevangenisstraf. Vijf andere leden van OAS werden tot celstraffen van vijf tot acht jaar veroordeeld voor ‘terroristische bendevorming.’ OAS zou plannen beraamd hebben voor gewelddadige acties met als mogelijke doelwitten: moskeeën, politici, zwarten en mensen van Noord-Afrikaanse origine, en antifascistische militanten. Door terreur te zaaien hoopte OAS een massale remigratie op gang te brengen. De groep was ook van plan om bedrijfsleiders af te persen om de aankoop van wapens te financieren. In mei werden zes leden van een andere Franse neonazistische groep aangehouden. Zij werden ervan verdacht met explosieven een vrijmetselaarsloge te willen aanvallen.

Het White Power-gebaar oefenen (foto’s © Telegram/La Famille Gallicane).
Ook tags spuiten wordt geoefend. “All cops are brothers” in de plaats van het wereldwijd verspreide “All cops are bastards” (foto © Telegram/La Famille Gallicane).