Exact een week geleden, zondag 17 en maandag 18 oktober 2021, werd in Italië de tweede ronde gehouden van de gemeenteraadsverkiezingen in de steden en gemeenten waar bij de eerste ronde, zondag 3 en maandag 4 oktober 2021, geen kandidaat-burgemeester meer dan 50 % van de stemmen behaalde. Bij de eerste ronde waren de steden Milaan, Napels en Bologna al naar de linkse kandidaat gegaan. Bij de tweede ronde ging het burgermeesterschap in Rome en Turijn eveneens naar links. Van de grote steden is er enkel Triëst dat naar rechts gaat. De 67-jarige Roberto Dipiazza begint aan zijn vierde termijn als burgemeester in de stad die de  thuisbasis is van de bokser met nazi-tatoeages Michele Broili, waar het verzet tegen de Italiaanse versie van het Covid Save Ticket het hardnekkigst is. Maar de overwinning van Dipiazza was nipt. Zijn tegenkandidaat, de linkse Francesco Russo, ging van 31,5 % van de stemmen bij de eerste ronde naar 48,7 % van de stemmen bij de tweede ronde, en kwam bijgevolg maar 1,5 % van de stemmen tekort om het stadhuis van Triëst te veroveren.

Spijts dat succes van Links heeft Fratelli d’Italia, erfgenaam van het neofascisme, meerdere redenen om blij te zijn. Zowel in de eerste als in de tweede ronde haalt Fratelli d’Italia, de partij van Giorgia Meloni (foto hierboven © screenshot video Fratelli d’Italia), zowat overal meer stemmen dan de Lega, de partij van Matteo Salvini, de zusterpartij van het Vlaams Belang. Salvini moest gisteren bij de rechtbank in Palermo verschijnen omdat hij als minister van Binnenlandse Zaken in 2019 een schip met vluchtelingen-drenkelingen wekenlang verbood aan te meren in een Italiaanse haven. Salvini maakt zich echter meer zorgen over dat zijn partij de regering-Draghi steunt, en met Giancarlo Giorgetti de minister voor Economische Ontwikkeling levert. Giancarlo Giorgetti is een steunpilaar van de Lega en diens voorganger, de Lega Nord, maar beleid voeren is natuurlijk moeilijker dan kritiek leveren.

Als zowat de enige partij die de regering-Draghi niet steunt, kan Fratelli d’Italia volop in de oppositie gaan tegen het regeringsbeleid. Dat legt haar geen windeieren. Bij een opiniepeiling voorbije donderdag 19 oktober 2021 is Fratelli d’Italia de populairste partij met 20,5 % van de meeste stemintenties (+ 0,2 % ten overstaan van de opiniepeiling op 16 september, toen Fratelli d’Italia ook al als eerste uit de peiling kwam). Half september is de Lega nog de tweede populairste partij met 19,8 % van de stemintenties; intussen is de Lega gezakt naar 19 % van de stemintenties en moet ze de tweede plaats overlaten aan de sociaaldemocratische Partito Democratico die 19,7 % van de stemintenties binnenhaalt (+ 0,6 % ten overstaan van een maand eerder). Het ligt allemaal dicht bij elkaar, maar Fratelli d’Italia als eerste bij de stemintenties wordt bevestigd.

Fratelli d’Italia is met 20,9 % van de stemintenties de populairste partij onder de min 35-jarigen; de Partito Democratico de tweede populairste met 19,2 %; de Lega is slechts derde populairste bij de kiezers tot 35 jaar met 12,7 % van de stemintenties. In de groep 35-54 jaar is de Lega nog de populairste met 20,5 % van de stemintenties, op de voet gevolgd door Fratelli d’Italia met 20,0 % van de stemintenties. De Partito Democratico is hier slechts vierde met 15,4 % van de stemintenties. Bij de 55+ers is de Partito Democratico de populairste met 26,1 % van de stemintenties, gevolgd door de Lega met 21 % en Fratelli d’Italia met 18,9 %. Hoe jonger, hoe radicaler naar rechts dat de Italianen willen stemmen.

Het globaal resultaat van opiniepeilingen door vier verschillende instellingen op respectievelijk 11-18, 19, 19 en 21 oktober 2021 (illustratie © YouTrend).

Dat Fratelli d’Italia het minder goed deed bij de gemeenteraadsverkiezingen de voorbije weken is bijgevolg misleidend. Enerzijds heeft dat te maken met het overwicht van grote steden waar gestemd moest worden, waar links traditioneel beter scoort dan op het platteland. Anderzijds waren er deze maand in slechts 1.200 van de 7.900 Italiaanse steden en gemeenten gemeenteraadsverkiezingen. Dat Fratelli d’Italia zowel in september als in oktober de populairste partij was in een landelijke opiniepeiling, en daarbij ook nog eens de populairste partij is bij de jonger dan 35 jaar, belooft niet veel goeds.

Advertentie