Exact één week nadat fascistische stoottroepen een vakbondslokaal in Rome binnendrongen, en daar een spoor van vernieling achterlieten, werd vandaag, zaterdag 16 oktober 2021, in Rome betoogd onder het motto ‘Geen fascisme meer’. Meer dan vijftigduizend, de organisatoren spreken van meer dan honderdduizend, mensen gaven gevolg aan de oproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront om op straat te komen. Maurizio Landini, algemeen secretaris van de CGIL-vakbond, zei in zijn toespraak: “De aanval op onze vakbond is eigenlijk een aanval op de waardigheid van het werk in heel het land. Wij zijn hier om de democratie te verdedigen en om de democratie in Italië en in Europa uit te breiden.” Er waren vele politici aanwezig, maar van solidariteit moet men overgaan tot concrete actie. Als eerste daad eist Landini het ontbinden van “de krachten die verwijzen naar het fascisme en geweld gebruiken”. In meerdere Europese steden waren er solidariteitsacties. Zo ook in Brussel, waarover hier een fotoreportage (foto hierboven: “Europa is antifascistisch” © AFF).

“Extreemrechts is een vergif. Het tegengif is solidariteit.” (foto © AFF)
Militanten uit Antwerpen en Oost-Vlaanderen van de Algemene Centrale (ABVV). Een andere delegatie van de Algemene Centrale betoogde mee in Rome (foto © AFF).
ABVV-voorzitter Thierry Bodson: “Als de regering niet ingaat op gerechtvaardigde sociale eisen plaveit ze de weg voor extreemrechts.” (foto © AFF)
Marie-Hélène Ska, algemeen secretaris ACV: “Fascistisch geweld mag niet gebanaliseerd worden. Wij zullen telkens weer protesteren.” (foto © AFF)
Nog een solidariteitsboodschap (foto © AFF).
en nog jong volk (foto © AFF).
Applaus voor de sprekers (foto © AFF).
“Tegen de repressie, tegen extreemrechts: syndicaal verzet.” (foto © AFF).
Tot slot werd natuurlijk Bella Ciao gezongen, het lied van de Italiaanse weerstand (foto © AFF).
Wie wilde kon stichtende literatuur meenemen aan de stand van Blokbuster (foto © AFF).
Advertentie