Terwijl het Vlaams Belang bij de jongste opiniepeiling voor parlementsverkiezingen in Vlaanderen met 23,6 % nog steeds de grootste partij is, haalt het Vlaams Belang bij de gisteren bekend gemaakte opiniepeiling met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen slechts 12,8 %. Dat is weliswaar 2,3 % meer dan bij de gemeenteraadsverkiezingen exact drie jaar geleden, maar nog steeds een minder goed resultaat dan de N-VA (34,5 %), Groen (14 %) en Vooruit (13,9 %). In 2006 haalde het Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen nog 33,5 % van de stemmen. Er lijken twee verklaringen te zijn voor de slechte score van het Vlaams Belang in de stad die de bakermat is van het Vlaams Blok: Bart De Wever en de N-VA, en de nieuwe Vlaams Belang-gemeenteraadsfractieleider Sam Van Rooy.

Om Peter Mertens, die met zijn PVDA uitkomt op 9,9 % (+ 1,2 % ten overstaan van de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober 2008), in Gazet van Antwerpen te citeren: “Niets blijft plakken aan De Wever en N-VA, zelfs niet het schandaal rond de PFOS-vervuiling. De partij houdt daadwerkelijk stand door rechts te hebben gekannibaliseerd, met Open VLD als grootste slachtoffer, en door een goede mediastrategie.” Over het Vlaams Belang en Sam Van Rooy verscheen bij Gazet van Antwerpen online een vernietigende analyse: Probleem nummer een: de hierboven al geschetste verschillen bij peilingen en stembusgangen. “Probleem nummer twee: Sam Van Rooy, de troonopvolger van Filip Dewinter, slaat nog niet echt aan. Probleem nummer drie: nee, Tom Van Grieken zal niet naar Antwerpen verhuizen, hij zou wel zot zijn.”

Gazet van Antwerpen: “Tom Van Grieken, voorzitter van de in de peilingen meest succesvolle partij van het land, individueel een van de populairste politici en binnen het Vlaams Belang de onbetwiste vedette en chef. Met zulke papieren kun je al eens ergens komen. Maar die verhuizing naar Antwerpen? Hij lijkt het zeker niet van plan en hij heeft ook meer te verliezen dan te winnen. Als het tegenzit zou zijn aura averij oplopen. Als het meezit zou de opbrengst uiteindelijk mager kunnen zijn: een stuk of wat extra zetels in de gemeenteraad, maar nog altijd in de oppositie bijvoorbeeld. Moet je daarvoor je politieke vel riskeren?”

Voorpagina Gazet van Antwerpen 14 oktober 2021 en Sam Van Rooy (foto’s © RV en AFF, zoals ook de foto helemaal bovenaan van Filip Dewinter en Sam Van Rooy bij de voorstelling van hun programma voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018).

“In een poging tot verklaring van de teleurstellende peiling verwijst Van Rooy naar de figuur van De Wever en naar ‘de grootstedelijke context met een snel veranderende bevolking’. Overtuigend klinkt dat niet. Dat de bevolking zo snel zou veranderen dat de sprong van 33 procent naar 10 tot 12 procent kan verklaard worden, zelfs maar voor een deel, dat kan natuurlijk niet. (…) Door de samenstelling van de bevolking – die vaker van vreemde komaf is – zou de partij niets meer te winnen hebben in de stad.” Maar, aldus Gazet van Antwerpen, dat doet niets af aan het simpele feit “dat de N-VA in Antwerpen de halve vijver van het Vlaams Belang heeft leeggevist”.

In de grootstedelijke context van Antwerpen is er anders geen gebrek aan munitie voor het Vlaams Belang. “Denk aan de drugscriminaliteit, van handgranaten tot overlast op straten of pleinen. Of de spanningen door het samenleven van mensen met verschillende culturen, vaak in de armere wijken. En er waren de schandalen rond Sihame El Kaouakibi, waarin het stadsbestuur mee het modderbad in moest.” En Sam Van Rooy laat dat allemaal niet liggen in de Antwerpse gemeenteraad waar hij sinds januari 2020 gemeenteraadsfractieleider is in opvolging van Filip Dewinter. Om vuurwerk te beteugelen in de periode rond oudejaarsavond pleitte hij zelfs voor het inzetten van drones in wijken waar veel moslims wonen. Met zijn tweets doet Sam Van Rooy ook al zijn best om minstens zo radicaal uit de hoek te komen als Filip Dewinter. Het is moeilijk maar niet zelden overtreft Van Rooy daarin zelfs Dewinter.

Op zijn favoriet medium Twitter wijt Sam Van Rooy zijn geringe naambekendheid aan… de media. Nog niet eenmaal als gemeenteraadsfractieleider uitgenodigd bij de Antwerpse regionale televisiezender ATV, geen interview gekregen na twee jaar gemeenteraadsfractieleider terwijl Imade Annouri (Groen) na één jaar wél een interview in Gazet van Antwerpen kreeg… Met Groen als nog altijd de grootste oppositiepartij en tweede grootste partij in Antwerpen lijkt ons zo’n interview nochtans verdedigbaar. Of het veel helpt, is nog wat anders. Groen is de grootste verliezer bij de jongste kiespeiling in Antwerpen, terwijl er aan groene thema’s de jongste weken geen gebrek was in Antwerpen en daarbuiten.

In de populariteitspoll staat Filip Dewinter op 3, na Bart De Wever (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit), vlak voor Peter Mertens (PVDA). Sam Van Rooy staat op 16. In het vooruitzicht van de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 is dat niet onbelangrijk. Sam Van Rooy in Gazet van Antwerpen: “Ik wil daar niet op vooruitlopen. Filip was lang lijsttrekker. Hij is een politiek talent en een bekende naam. Ik ben nog niet zo lang in de politiek. Mijn belangrijkste taak is te zorgen dat ik meer naambekendheid krijg.” Als hij blijft voortdoen zoals hij bezig is, komt dat niet goed.

Sam Van Rooy hoopt, ondanks de verklaringen van Bart De Wever, dat een coalitie van het Vlaams Belang met de N-VA mogelijk is om het Antwerps stadhuis in 2018 te veroveren. Mathematisch kan het volgens de opiniepeiling, met 30 zetels (23 N-VA en 7 Vlaams Belang) op 55. Van Rooy: “De Wever zegt nu A, maar zegt later misschien B. Zie maar naar zijn standpunten over de PS. Het zal afhangen van de politieke context dan.” Bart De Wever herhaalde gisteren in De Cooke & Verhulst Show anders nogmaals dat er met het Vlaams Belang niet te besturen valt. Hij sprak daarbij over iemand in de Antwerpse gemeenteraad waar hij “de kriebels” van krijgt. Voortgaande op de vele botsingen in die gemeenteraad hebben we de indruk dat de Antwerpse burgemeester daarmee… Sam Van Rooy bedoelde.
Advertentie