Het blijft merkwaardig stil in de media na de podcast en het YouTube-verslag van de eerste aflevering van Toog Praat met Tom voorbije maandag 11 oktober 2021. Natuurlijk zijn er belangrijker onderwerpen om aandacht aan te besteden, maar het contrast met de lancering van de Vlaams Belang app is groot. Die app was zelfs een van de drie onderwerpen in een uitzending van Wakker op Zondag, het praatprogramma op zondagochtend van de Antwerpse regionale televisiezender ATV. De relevantie van dit onderwerp voor een televisiezender uitsluitend gericht op het leven in de Antwerpse regio ontgaat ons nog steeds. Volgens de voice-over is Toog Praat met Tom een “unieke politiek incorrecte podcast. Geen taboes, geen woke-onzin. Gewoon een gesprek.” Maar toch niet echt een gewoon gesprek: “Opgelet: sommige meningen kunnen kwetsen, en dat is niet ons probleem.”

Tom Van Grieken was “best trots” dat zijn eerste gast Dyab Abou Jahjah is, de voormalige leider van de Arabisch-Europese Liga (AEL) en intussen als vader van drie dochters deels bijgedraaid in zijn opinies. Tom Van Grieken stelt zijn gast voor met alvast twee verdraaiingen: Dyab Abou Jahjah zette in 2002, na de moord op een Marokkaanse leraar, de Turnhoutsebaan in Borgerhout niet “op stelten”, maar probeerde de woede van tientallen jongeren in goede banen te leiden. Iets wat Van Grieken later in de uitzending toegeeft. En hij heeft nooit gepleit voor Arabisch als vierde officiële taal in ons land. Dat is een uit zijn context gerukte uitspraak, zo zei Abou Jahjah al vele jaren terug.

De eerste vraag bij Toog Praat is: “Wat zullen we drinken?” Het wordt een whisky met ijs voor de twee heren. De volgende vraag is: “Wat zal het zijn?” Daarbij heeft de gast een vraag voor Tom Van Grieken. De derde ronde is: “Pak er ene van mij.” Daarbij stelt Tom Van Grieken een vraag aan zijn gast. Daarna wordt gedebatteerd over de vraag: “Wie gaat de rekening betalen?” Wat is de grootste uitdaging voor de volgende generaties? En tenslotte is er ‘tournee generale’ waarbij de gast tien dillema’s worden voorgelegd. “Zwarte piet of roetpiet?” en dat soort vragen.

Tom Van Grieken stelt de eerste gast in zijn café voor. De whiskyglazen met telkens twee ijsblokjes staan klaar (foto © YouTube).

De vraag van Dyab Abou Jahjah aan Tom Van Grieken is wat het Vlaams Belang als beleidspartij in een onafhankelijk Vlaanderen doet met de allochtonen, ook die van de tweede en derde generatie? De vraag van Tom Van Grieken aan Dyab Abou Jahjah is waarom zijn standpunten in de loop van de jaren geëvolueerd zijn, zodanig dat Tom Van Grieken zelfs met instemming een aantal tweets van Dyab Abou Jahjah geretweet heeft. De vraag van Dyab Abou Jahjah in de afdeling “Wie gaat de rekening betalen?” is hoe we de bezig zijnde globalisering kunnen beheren en de democratie kunnen behouden. Aan het einde van de 55 minuten durende toogpraat kan Dyab Abou Jahjah nog een paar onderwerpen aanbrengen die Tom Van Grieken ertoe doen besluiten dat er nog een tweede en een derde toogpraat met Dyab Abou Jahjah zou kunnen georganiseerd worden.

Bij de Vlaams Belang-aanhang vond een deel het goed. Beter dan De Zevende Dag en De Afspraak, en al de rest bij VRT en VTM. “Boeiend en verrijkend, dergelijke debatten.” Anderen vonden het not done. “In gesprek met een terrorist, schaam u Tom! Gaan jullie het dan nooit leren dat die niet te vertrouwen zijn!” Dyab Abou Jahjah zelf verspreidde via Twitter een link naar de YouTube-versie met als commentaar: “Een open debatcultuur is belangrijk om een ​​samenleving harmonieus te maken. @tomvangrieken en ikzelf zijn het over veel fundamenteel oneens, dat weerhoudt ons er niet van om een ​​respectvol gesprek te voeren.” Hoe Tom Van Grieken de video via Twitter verspreidde moeten wij u schuldig blijven. Tom Van Grieken heeft ons, net zoals zijn naaste raadgever Europarlementslid Tom Vandendriessche, geblokkeerd op Twitter zodat wij zijn tweets niet rechtstreeks kunnen zien. Tot zover de open debatcultuur van Tom Van Grieken.

Op Twitter was er de voorbije dagen kritiek op de deelname van Joris Vandenbroucke (Vooruit) aan een politiek debat voorbije maandag ingericht door de Gentse afdeling van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), terwijl Vandenbroucke volgens die twitteraars nog mee op straat geprotesteerd heeft tegen de NSV. Kon Vandenbroucke zijn tijd dan aan het salonfähig maken van de NSV? De deelname van Dyab Abou Jahjah aan de Toog Praat met Tom is nog een graad erger. Hier wordt meegewerkt aan de lancering van een nieuw propagandakanaal van het Vlaams Belang. Bij het online gaan van dit artikel, donderdag 14 oktober om 9.00 uur, al 17.000 keer bekeken op YouTube. Wij zijn geen intimi van Bart De Wever (N-VA) of Peter Mertens (PVDA), maar we twijfelen toch sterk of die zich zouden lenen voor zo’n Vlaams Belang-toogpraat.

Een debat tussen partijvoorzitters in bijvoorbeeld De Zevende Dag is moeilijk af te slaan als daar Tom Van Grieken mee aan deelneemt. Afwezig blijven zou Tom Van Grieken extra spreektijd en minder tegenspraak geven. Maar meewerken in iets dat enkel dient om het Vlaams Belang te presenteren als een partij van open debatcultuur, terwijl die partij in haar programma, propaganda en slogans onderscheid maakt tussen eerste- en tweederangsburgers? Neen, bedankt. De volgende Toog Praat zou over een maand plaatsvinden. Tijd voor bezinning!

Het is niet omdat het er soms gezellig aan toe ging, dat het niet schadelijk is (foto © YouTube).
Advertentie