Vanaf aanstaande vrijdag 15 oktober 2021 moet iedereen die in Italië wil werken aantonen dat hij of zij gevaccineerd is, van covid-19 genezen is of recent een negatieve test heeft afgelegd. Wie geen ‘passoporto verde’ (“groen paspoort”) kan voorleggen, krijgt geen loon of wedde meer. Een betoging met een 10.000 mensen voorbije zaterdag 9 oktober, onder het motto ‘vrijheid voor alle burgers’, verliep in een grimmige sfeer. Betogers wilden de ambtswoning van premier Mario Draghi bestormen, iets wat een fetisj is voor de leden van het neofascistische Forza Nuova die zich onder de betogers hadden gemengd. Het lukte hen niet de Palazzo Chigi binnen te vallen, en als een plan B werd dan maar het hoofdkantoor van de CGIL-vakbond binnengevallen en met een spoor van vernieling achtergelaten (foto hierboven © YouTube). De spoedafdeling van een ziekenhuis kreeg ook een bende heethoofden over de vloer. Zij wilden een gewonde betoger die daar was opgenomen voor verzorging ‘bevrijden’. Bij de door de politie gearresteerden: Roberto Fiore en Giuliano Castellino, respectievelijk de nationale voorzitter van Forza Nuova en de leider van de Forza Nuova-afdeling in Rome. Beiden stonden vooraan tussen de mensen die het CGIL-lokaal binnendrongen. Fiore is ook voorzitter van de ‘Alliance for Peace and Freedom’ (AFP) en heeft vandaar ook contacten met een aantal Vlamingen en Franstalige Belgen.

Roberto Fiore (62 j.) richt in 1997 vanuit het buitenland het neofascistische Forza Nuova op. Eerder was Fiore actief bij het neofascistische Terza Posizione dat in 1982 verboden werd. Fiore was toen al twee jaar naar het buitenland gevlucht om te ontsnappen aan een aanhoudingsbevel naar aanleiding van een onderzoek naar de bomaanslag op het treinstation van Bologna op 2 augustus 1980. Fiore vluchtte naar Londen; de Britse overheid weigerde hem uit te leveren aan Italië. Fiore werd dan maar in 1985 bij verstek tot 66 maanden cel veroordeeld op beschuldiging van gewapende bendes en subversieve organisaties geleid te hebben. In 1999 verjaren de misdaden waarvoor Fiore veroordeeld is, waarna hij naar Italië terugkeert als een intussen rijke zakenman. Rijk geworden met onder andere een keten van restaurants en winkels met in Italië gemaakte koopwaar. Bij de oprichting van Forza Nuova zijn er sterke verwijzingen naar het historisch fascisme en het katholiek traditionalisme. Forza Nuova verenigt jongeren afgescheurd van een andere neofascistische organisatie, racistische skinheads en ‘autonomen’.

Electoraal is Forza Nuovo geen succes, en van 2003 tot 2006 probeert men het dan maar in het Alternativa social-kartel onder leiding van Allesandra Mussolini. In 2004 geraakt de kleindochter van de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini verkozen in het Europees Parlement. Als ze in 2008 verkozen wordt voor het Italiaans parlement moet ze ontslag nemen uit het Europees Parlement en kan Roberto Fiore haar daar voor een jaartje opvolgen. Dat smaakt naar meer, en in 2015 wordt de zogenaamde ‘Alliance for Peace and Freedom’ opgericht met deels partijen vertegenwoordigd in het Europees Parlement zoals het Griekse neonazistische Gouden Dageraad, en partijen en groupuscules buiten het Europees Parlement. Voor België zijn dat Vlaanderen Identitair opgericht door Europees Parlement-medewerker Rob Verreycken en Vlaams Belang-medewerker Bert Deckers, en het Franstalige Nation van Hervé Van Laethem. Vlaanderen Identitair is nooit iets geworden; Nation is nog steeds actief spijts ze in 2019-2020 gehalveerd werd door een interne ruzie. Naar aanleiding van de aanhouding van Fiore en Giuliano Castellino verklaarde Nation voorbije maandag haar “solidarité avec nos camarades italiens !”.

Eerste foto: V.l.n.r. Hervé Van Laethem (Nation), Udo Voigt (NPD), Roberto Fiore (Forza Nuova) en Nick Griffin (ex-BNP) bij een APF-bezoek aan de Libanese president Michel Aoun. Tweede afbeelding: Tweet van Roberto Fiore met een foto van een APF-vergadering, waarbij Roberto Fiore in het midden (onder het woord “Peace” op de spandoek) en als eerste van rechts Rob Verreycken (foto’s © Facebook en Twitter).

Giuliano Castellino (45 j.) is de leider van de Forza Nuova-afdeling in Rome, de luitenant van Roberto Fiori die een jaar geleden bij een betoging zonder mondmaskers de lijn van Forza Nuova dicteerde. “Deze strijd is strategisch voor ons. We zullen op elke nieuwe lockdown reageren met burgerlijke en zelfs onbeschaafde ongehoorzaamheid.”  Giuliano Castellino werd in 2019 in eerste aanleg veroordeeld tot 5,5 jaar cel voor geweldpleging op twee journalisten van L’Espresso. Hij mocht niet op de betoging voorbije zaterdag zijn omdat hij in oktober vorig jaar onder ‘speciaal toezicht’ werd geplaatst voor herhaaldelijk het schenden van de coronamaatregelen en het publieke aanzetten tot overtreding van die maatregelen. De rechtbank beschouwt Castellino als een gevaar voor de openbare veiligheid en rust omdat hij uit is op conflicten zoals een fysieke confrontatie met de politie, schade en/of bezetting van gebouwen, beledigende gezangen en provocerende houdingen… Door op zijn manier honderden mensen samen te brengen is er een toename van het besmettingsgevaar en vergroot de rebellie, ongehoorzaamheid en strijd. Bij overtreden van de regels van het ‘speciaal toezicht’, zoals nu is gebeurd, riskeert hij een gevangenisstraf van één tot vijf jaar.

Gisteren, maandag 11 oktober, was er in Italië een 24-urenstaking voor zowel de werknemers in de openbare als de privésector om te protesteren tegen het arbeids- en economisch beleid van de regering-Draghi, met bijzondere aandacht voor de arbeidsuren en de pensioenen, en de noodzaak om meer te investeren in scholen en vervoer. Vrijdag 15 oktober gaat het ‘passoporto verde’-systeem in voege en Forza Nuova belooft tegen dan nieuwe acties. Zaterdag 16 oktober richten de drie grootste Italiaanse vakbonden een gemeenschappelijke betoging in naar aanleiding van de aanval op de CGIL-hoofdzetel in Rome. Daarbij zal ook een groep vakbondsmensen uit ons land aanwezig zijn. Zondag 17 en maandag 18 oktober is er in een aantal steden en gemeenten de tweede ronde voor de gemeenteraadsverkiezingen in Italië. En op 30 en 31 oktober komt de G20 van rijkste landen bijeen in Rome. Het beloven nog hete dagen in Rome te worden.

Oproep van het gemeenschappelijk vakbondsfront in Italië voor een betoging tegen het fascisme aanstaande zaterdag in Rome, en aankondiging van de deelname aan de betoging door militanten van de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland (foto’s © Facebook).  

Naschrift. Het ABVV roept op tot een solidariteitsactie voor de Italiaanse kameraden getroffen door het fascistisch geweld. Deze actie gaat door op het Luxemburgplein in Brussel, aan het gebouw van het Europees Parlement, zaterdag 16 oktober vanaf 11 uur.