In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen in Italië was er ophef naar aanleiding van de bokswedstrijd om de titel van kampioen supervedergewicht. De wedstrijd werd zondag 19 september 2021 live uitgezonden op de website van Gazetta dello Sport, de grootste sportkrant van Italië. Duizenden kijkers reageerden woedend toen ze zagen dat een van de twee bokser meerdere nazistische tatoeages heeft laten zetten (foto hierboven © cc. Pixabay).

De kijkers zagen op het lichaam van de 28-jarige Michele Broili een tatoeage over de Veneto Fronte Skinheads, een Italiaanse 35 jaar geleden (!) opgerichte en nog steeds actieve groep van gewelddadige racistische skinheads; de wereldwijd bekende letters SS die verwijzen naar de Schutzstaffel, een paramilitaire organisatie binnen de Hitlers nazipartij NSDAP; de Totenkopf-schedel die gebruikt werd door de SS-eenheden die de leiding hadden over concentratiekampen en ook daarbuiten voor veel bloedbaden en oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn; en het getal 88 dat verwijst naar tweemaal de achtste letter van het alfabet, de letter H zoals in “Heil Hitler”. Vóór hij aan de bokswedstrijd begon maakte Broili de fascistische groet richting zijn medewerkers en zijn supporters. Die laatsten maakten eveneens de fascistische groet en zongen naziliederen.

De Italiaanse boksfederatie kon weten hoe Broili getatoeëerd is. Vooraleer aan de wedstrijd voor de kampioenstitel te beginnen had hij Broili al aan zestien professionele wedstrijden deelgenomen, en foto’s van de man op websites over boksen laten er ook geen twijfel over. De Italiaanse wetgeving verbiedt de heropleving van het fascisme en het brengen van de fascistische groet. Er staat een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op. Wel is de groet slechts strafbaar als men kan bewijzen dat men die maakt in de context van een poging tot fascistische heropleving. De toenmalige centrumlinkse regering wilde in 2017 alle fascistische symbolen verbieden, maar haar wetsontwerp geraakte niet goedgekeurd door de twee Kamers van het Italiaanse parlement.

Michele Broili bij een eerdere wedstrijd, en de aankondiging van de wedstrijd om de kampioenstitel. Op de eerste foto kan men op de linkerborst ‘88’ en ‘SS’ zien. Op zijn rechterborst, maar minder duidelijk op deze foto, staat de tatoeage over de Veneto Fronte Skinheads (foto’s © Instagram/Michele Broili).

De Italiaanse boksfederatie heeft na de wedstrijd en de publieke verontwaardiging een verklaring uitgegeven waarin ze zegt dat de tatoeages die zichtbaar waren “onaanvaardbaar” zijn, en in tegenspraak zijn met de veroordeling door de boksfederatie van “alle vormen van geweld, discriminatie, ongeoorloofd en/of crimineel gedrag”. Volgens de verklaring was de Italiaanse boksfederatie niet eerder op de hoogte van de tatoeages en legt ze de zaak nu voor aan de federale justitie om juiste inschatting te krijgen. In afwachting is Broili met onmiddellijke ingang geschorst voor alle competitieve, sociale en andere activiteiten.

Michele Broili, die de wedstrijd om de kampioenstitel in zijn thuisstad Triëst mocht uitvechten, weigert voorlopig commentaar te geven. Zijn coach verdedigt hem met: “Michele praat alleen over sport en wil alleen aan sport doen. Michele is het prototype van de atleet die om vier uur ’s ochtends wakker wordt om te trainen.” Maar blijkbaar heeft hij toch nog de tijd om meerdere tatoeages te laten aanbrengen. Foto’s op zijn Instagram-account tonen hoe Broili in de loop van zijn bokscarrière alsmaar meer tatoeages liet zetten.

Broili stond oog in oog met de 34-jarige Hassan Nourdine die Marokko is geboren, op 6-jarige leeftijd in Italië terechtkwam en de Italiaanse nationaliteit heeft door naturalisatie. Zijn bijnaam in de bokswereld is El Tiburon (“De haai”). Nourdine won de kampioenstitel op punten na de tiende ronde en een unanieme beslissing van de jury. Hassan Nourdine zegt dat de tatoeages hem niet bang maakten. Hij walgt ervan en wijst erop dat het toch voor iedereen duidelijk is tot wat het fascisme en nazisme geleid heeft. Maar hij heeft nu dubbel plezier met de overwinning. Hassan Nourdine: “Voor mij is dit allemaal niet normaal. Maar ik kan niet ontkennen dat het verslaan van iemand met die tatoeages een dubbele overwinning is.”

Hassan Nourdine wordt uitgeroepen tot winnaar, Michele Broili staat er beteuterd bij en is vlug weg (foto’s © Instagram/Hassan Nouredine).