Wij bekennen: wij kopen en lezen elke donderdag ’t Pallieterke, Vlaams-radicaal extreemrechts weekblad dat inmiddels al 76 jaar verschijnt. Maar het belangrijkste nieuws vanuit de hoek van ’t Pallieterke verscheen vorige week bij Apache, dat we natuurlijk ook trouw lezen. “Een jaar na de vernieuwings- en verruimingsoperatie rond ’t Pallieterke en de digitale variant PAL NWS blijft van de redactie van het extreemrechtse weekblad (…) nauwelijks nog iets over”, schreef Apache vorige week woensdag. Hoofdredacteur Wim De Smet die de vernieuwingsoperatie op poten zette, werd goed een jaar na zijn aanwerving de laan uitgestuurd. Vaste medewerker Kristof Luypaert vertrok om voor het Vlaams Belang te gaan werken en ook columnist Alain Grootaers, waar groots mee uitgepakt werd, slaat de deur van ’t Pallieterke achter zich dicht. In ’t Pallieterke van donderdag 30 september 2021 zijn die drie namen inderdaad niet meer terug te vinden. In het nummer van een week eerder had oud-hoofdredacteur Karl Van Camp de ambitie van ’t Pallieterke uitgelegd: van 16 naar wekelijks 20 bladzijden gaan, en nieuwe medewerkers aantrekken. Dat laatste is van moetens, begrijpen wij nu.

Spijts Wim De Smet als hoofdredacteur bleef oud-hoofdredacteur Karl Van Camp het editoriaal van ’t Pallieterke op blz. 2 schrijven. Vorige week donderdag 30 september 2021 was dat niet anders. Het rode gevaar loert om de hoek, was de titel. Karl Van Camp begon met de vaststelling dat de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel en meteen ook de macht van de Communistische Partij wegviel. “Toch blijft waakzaamheid geboden.” Bij de jongste verkiezingen in Rusland haalde de Communistische Partij 18,9 % van de stemmen, 5 % meer dan bij de verkiezingen in 2016, en werd de tweede partij in het land. “Het blijft hallucinant dat zoveel mensen op een partij stemmen die eerder het land in de afgrond had gestort.”

“Nu zijn Moskou en Rusland voor de meesten van ons een ver-van mijn-bed-show”, vervolgt Karl Van Camp, “maar dat is Oostenrijk veel minder. Neem nu de lokale verkiezingen van het voorbije weekeinde. In de tweede stad van Oostenrijk, Graz, hoofdstad van de deelstaat Stiermarken, deed er zich een politieke aardverschuiving voor. De communistische partij KPÖ kreeg er zowaar 28,9 procent van de stemmen. De conservatieve burgemeester van ÖVP werd naar huis gestuurd na 18 bestuursjaren. Elke Kahr, de communistische partijleidster, wordt de nieuwe burgemeester van Graz. Ik zou durven oproepen: ga de komende wintervakantie niet skiën in de omgeving van Graz! (…) In heel Oostenrijk haalt de KPÖ nauwelijks stemmen, daarom is het juist interessant om het ‘geval’ Graz op te volgen. Om het in sneeuwtermen te zeggen: een lawine begint meestal ook maar met een kleine plaatselijke verschuiving.”

Elke Kahr, leidster van de KPÖ in Graz en mogelijk de volgende burgemeester van de tweede grootste stad in Oostenrijk. Achter haar, met blauwe colbert: KPÖ-schepen voor Gezondheid Robert Krotzer (foto, zoals ook de foto helemaal bovenaan bij het feest op de verkiezingsavond van 26 september 2021 © Facebook).

Wie er natuurlijk ook als de kippen bij was om de aandacht te trekken op het verkiezingsresultaat in Graz is de PVDA. Uit een interview met de Oostenrijkse kameraden in het partijblad Solidair blijkt dat de KPÖ een eerste verkozene in de gemeenteraad van Graz kreeg in 1983, de partij samen met de bewoners actie voerde rond het zorgwekkende probleem van onbewoonbare woningen en de huisvestingsproblematiek in het algemeen, de KPÖ-fractie in de gemeenteraad van Graz stelselmatig groeide, en de KPÖ in 2017 de schepen voor Gezondheid leverde… die zijn werk aan een gewoon ambtenarenloon en niet aan de riante wedde van een schepen doet. Het zijn allemaal zaken die we herkennen bij de PVDA, en dat is niet toevallig. Begin 2018 bracht een delegatie van de KPÖ-Stiermarken een bezoek aan de PVDA en Geneeskunde voor het Volk in ons land.

Na de KPÖ (28,8 %) volgen in Graz de plaatselijke ÖVP-lijst (de ÖVP is de partij van de christendemocratische maar sterk naar rechts gedraaide Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz) met 25,9 % van de stemmen; de plaatselijke groenen met 17,3 %; de FPÖ (zusterpartij van het Vlaams Belang) met 10,6 %; de sociaaldemocraten met 9,5 %; en de liberalen met 5,4 %. Hoogstwaarschijnlijk wordt Elke Kahr, de leidster van de KPÖ, de nieuwe burgemeester van Graz. Zij zal dan de eerste vrouwelijke burgemeester van de stad zijn. Kort na de uitslag wilde ze nog niet vooruitlopen op het burgemeesterschap. Eerst wil ze aan tafel zitten met mogelijke coalitiepartners. De ÖVP en FPÖ heeft ze daarbij uitgesloten.

In ons land is Karl Van Camp nog altijd bezorgd om “het rode gevaar (…) om de hoek”. Bij de jongste opiniepeiling zag Van Camp dat in het Franstalig landsgedeelte de PTB met “zo’n 18,7 procent” beter scoort dan Ecolo en de PS verder achteruitgaat. Karl Van Camp: “2024 is nog ver, maar als de PS haar koppositie verliest, dan zal er moeten onderhandeld worden met de MR, met belgicist Georges-Louis Bouchez. Dat wordt dus niets. En met de PTB valt sowieso niet te onderhandelen. De PTB/PVDA is nog de enige unitaire partij van België. Nu is het nog de derde partij in Wallonië, maar zeg nooit nooit. Hun soortgenoten (sic) in Graz hebben het bewezen. Men weze gewaarschuwd.”

Blije gezichten in Graz (foto © Facebook).

Als men de Vlaamse media bekijkt, zou men niet denken dat het communistisch gevaar bij ons om de hoek op de loer ligt. Maar ’t Pallieterke waarschuwt. Vandaar dat wij ’t Pallieterke lezen. Dikwijls tegen onze goesting, soms graag.

Advertentie