Vandaag, donderdag 23 september 2021, worden Dries Van Langenhove en acht andere leden van Schild & Vrienden verwacht bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent die moet uitmaken of het dossier dat het parket heeft opgemaakt na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden correct is samengesteld. In een interview vorige week klaagde de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden dat de zaak zolang aansleept, en nog jaren zal aanslepen. Dries Van Langenhove begon echter zelf met het verlengen van de duurtijd door de objectiviteit van de onderzoeksrechter te betwisten. Intussen is een andere onderzoeksrechter aangesteld, maar het zou niet verwonderen als Van Langenhoves advocaat vandaag een nieuwe poging onderneemt om de zaak op de lange baan te schuiven.

In een interview met ’t Pallieterke van 16 september 2021 zegt Van Langenhove dat Schild & Vrienden haar werkwijze “fundamenteel” heeft moeten aanpassen. Dries Van Langenhove: “Als we in de schijnwerpers lopen, kan dat negatieve gevolgen hebben. Staatsterreur door justitie, laster in de pers en censuur door sociale mediabedrijven hebben onze manier van werken veranderd. (…) De afgelopen weken bijvoorbeeld, hebben we meegeholpen aan de opbouw en afbraak van de IJzerwake en organiseerden we een succesvolle zomeruniversiteit in Limburg (foto hierboven © Twitter). Ons project om gratis bokslessen te voorzien voor jonge Vlamingen draait ook op volle toeren. Dat is het soort activiteiten waar de censuur en de repressie geen vat op hebben en waar we dus meer op inzetten.”

“Ik denk dat onze tegenstanders deze juridische procedure gaan gebruiken als een soort uitputtingsslag”, zegt Dries Van Langenhove. “In dat geval onderschatten ze mijn vastberadenheid. Ons dossier ziet er goed uit. Maar mijn vertrouwen in het Belgisch rechtssysteem is tot onder nul gezakt. (…) De plannen zijn duidelijk: ze willen me mijn burgerrechten afnemen zodat ik me niet meer verkiesbaar kan stellen. Een drama zou dat natuurlijk niet zijn, want ook in dat geval zal ik mijn plicht doen en zo veel mogelijk mensen overtuigen om een juiste stem uit brengen, maar het kan natuurlijk wel nadelig zijn.”

Dries Van Langenhove in ’t Pallieterke, 16 september 2021: “Geloof het of niet: ik ben niet iemand die graag in de schijnwerpers staat. Al die aandacht, ik geniet daar eigenlijk niet van. (…) Een goede redevoering houden, dat is een van mijn talenten. Ik ben ervan overtuigd dat ik op die manier veel kan betekenen voor Vlaanderen.” (foto © RV).

Als Dries Van Langenhove mag vooruitlopen op wat de uitkomst van de rechtszaak wordt (“ze willen me mijn burgerrechten afnemen zodat ik me niet meer verkiesbaar kan stellen”), dan mogen wij dat ook. Naar wij vernemen zou Van Langenhoves advocaat Hans Rieder vandaag bepleiten om het hele onderzoek naar de activiteiten van Schild & Vrienden in de prullenmand te gooien omdat de onderzoeksrechter die eerst was aangesteld zich intussen heeft teruggetrokken uit de zaak en daarmee het bewijs leverde niet onpartijdig te zijn. Dat laatste is natuurlijk een te vlugge conclusie. De onderzoeksrechter kan zich ook teruggetrokken hebben om elke schijn van partijdigheid en nutteloze procedures na de rechtsgang in Gent te vermijden. Intussen heeft een andere onderzoeksrechter het hele onderzoek doorgenomen. De Kamer van Inbeschuldigingstelling zal nu oordelen of het onderzoek correct is gevoerd. Indien het antwoord positief is, komt de zaak voor de Raadkamer die oordeelt of de vermeende feiten zwaarwichtig genoeg zijn opdat een correctionele rechtbank zich over de zaak buigt.

Uit een WhatsApp-bericht blijkt dat Dries Van Langenhove de andere gedagvaarde Schild & Vrienden-leden aanraadt zich niet te vertonen op de rechtszaak, en vraagt dat hun advocaten zich gewoon aansluiten bij het pleidooi van Van Langenhoves advocaat Hans Rieder. Van Langenhove wil niet dat de andere advocaten een eigen pleidooi houden. “Aangezien er een aantal advocaten zijn die wegens een opgezwollen ego er niet mee om kunnen om de instructies van Hans Rieder op te volgen, is het best dat deze advocaten nu worden vervangen”, aldus nog Van Langenhove. Dat het WhatsApp-bericht doorgestuurd werd naar de tiplijn 4040 van VTM/Het Laatste Nieuws zal de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden niet plezieren. Wie is De Mol?

Volgens een oude persmededeling van het Openbaar Ministerie wil men Dries Van Langenhove naar de correctionele rechtbank verwijzen voor inbreuken op de wetgeving over racisme en de wapenwetgeving, voor andere vandaag gedagvaarden inbreuken op de wetgeving tegen racisme en negationisme. Beschuldigingen die niet min zijn, maar aannemelijk na het zien van wat in een geheime discussiegroep van Schild & Vrienden circuleerde. Overigens wordt niet alleen bij Schild & Vrienden naar de rechtsgang in Gent uitgekeken. Bij de acht vandaag gedagvaardigden naast Dries Van Langenhove, die als ‘onafhankelijke’ nog altijd kind aan huis is bij het Vlaams Belang, is er onder andere de voorzitter van een Vlaams Belang-afdeling in Oost-Vlaanderen, een Vlaams Belang-kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in diezelfde provincie, een Vlaams Belang-personeelslid in het Europees Parlement, een andere medewerker van het Vlaams Belang die ook nationaal voorzitter is van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), en de oprichter van de memes-verspreider ‘Make Vlaenderen Great Again’.

Floris Baeke beargumenteert in SamPol dat Van Langenhove al meermaals bewezen heeft “dat hij het inlevingsvermogen bezit van een blok beton”. We zien het aan de lichaamscultus bij Schild & Vrienden (de boks- en fitnesslessen, het strak in pak verschijnen, de hemelsblauwe t-shirts met het superheldachtig logo…) die de Franse filosoof Jean-Paul Sartre eerder bij een antisemiet herkende die “alleen iets is aan de buitenkant”, “nooit in zichzelf keert” want dat zou een teken van kwetsbaarheid zijn. Baeke verwijst ook naar uitspraken van Van Langenhove in De Morgen in 2018 (“Ik hoef geen ingewikkelde boeken te lezen om te weten dat…”), maar men kan er ook Van Langenhoves talloze tweets bijhalen. Hoe Dries Van Langenhove reageert op een transgender kandidate voor K2 zoekt K3 bewijst nogmaals dat hij “het inlevingsvermogen bezit van een blok beton”. Het zal moeilijk tot onmogelijk zijn om Van Langenhove enig schuldbesef bij te brengen, maar zolang Vlaanderen niet onafhankelijk is, gelden voor hem de Belgische wetten als voor iedereen.

Beschuldigingen van racisme, negationisme en inbreuken op de wapenwet zijn niet min, maar aannemelijk na wat gepost is in een geheime discussiegroep van Schild & Vrienden (vrolijk liedje in een meme van ‘Arische_Arielle’ met als refrein “Het kan mij niets schelen” bij het beeld van een wenend uitgehongerd Afrikaans kindje, voor Joden geen uurwerk met klassieke wijzers maar met een gasmeter…). Niet problematisch? Waarom mochten dan screenshots uit de Schild & Vrienden-groep nooit met anderen gedeeld worden? (foto’s @ VRT)
Advertentie