Het zit er bovenarms op bij het Vlaams Belang in Sint-Niklaas. Frans Wymeersch (69), medeoprichter van het Vlaams Blok en op een onderbreking van drie jaar na gemeenteraadslid in Sint-Niklaas van 1989 tot nu, heeft het aan de stok met Filip Brusselmans (23). Brusselmans is geboren in Sint-Niklaas maar groeide op in buurgemeente Stekene. Die gemeente is natuurlijk te klein voor de ambities van de voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren en het jongste parlementslid, en hij verhuisde naar Sint-Niklaas om daar ongetwijfeld een belangrijke rol te spelen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Maar volgens Frans Wymeersch laat Brusselmans zich niet zien op de bestuursvergaderingen van het Vlaams Belang in Sint-Niklaas, en neemt hij standpunten in dwars tegen de visie van de Vlaams Belang-gemeenteraadsfractie. Het is niet de eerste keer dat het tot een hoogoplopende discussie komt bij het Vlaams Belang in Sint-Niklaas, en ook bij het Vlaams Belang in Brecht is het dikke ambras.

Een eerste signaal naar de buitenwereld toe was er in juli, toen Frans Wymeersch zijn ontslag gaf als gemeenteraadsfractievoorzitter voor het Vlaams Belang. Volgens Wymeersch was er geen probleem binnen de gemeenteraadsfractie. Het probleem lag elders. “Ik ga geen namen noemen, maar ik voel me niet gerespecteerd door bepaalde geledingen binnen de partij, bijvoorbeeld omdat die niet helemaal dezelfde standpunten innemen”, zei Wymeersch toen. Deze week werden wél namen genoemd, met artikels in Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen/Het Nieuwsblad tot gevolg.

Frans Wymeersch: “Twee jaar geleden is er een nieuw partijbestuur aangesteld. Daar zaten twee anciens in, ikzelf als fractievoorzitter samen met collega-raadslid Roland Pannecoucke, maar de rest is allemaal jong en nieuw (met als voorzitter Joeri Van Olmen die naam maakte bij Schild & Vrienden, AS). Zij weten niet hoe het eraan toegaat, hoe er wordt gewerkt, wat er van hen wordt verwacht. En wat ons vooral tegen de borst stuit, is de figuur van Filip Brusselmans. Al verschillende keren legt hij publieke verklaringen af die gedeeltelijk of soms zelfs geheel ingaan tegen wat wij als fractie zeggen. De fractie bepaalt de politieke standpunten, het afdelingsbestuur regelt de praktische organisatie en de omkadering. Zo hoort het te gaan. Tot een dialoog is het nog niet gekomen, want hij verschuilt zich. We zien Brusselmans nooit. Hij is nog nooit naar een vergadering gekomen.”

Frans Wymeersch bij een debat naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 (foto @TV Oost).

Het verschil in visie kwam in juli tot een hoogtepunt nadat het Sint-Niklase schepencollege had bekend gemaakt dat bij de Vredefeesten begin september de luchtballonnen niet als naar gewoonte vanop de Grote Markt maar vanop een alternatieve locatie (foto helemaal bovenaan © Facebook) zouden opstijgen. Frans Wymeersch: “Daar wilden we snel op reageren, want dat vonden we niet kunnen. Met de fractie bepaalden we een standpunt en communiceerden we. We planden ook een actie, met het oplaten van duizend zwarte ballonnen op de Grote Markt. Het bestuur wilde echter niet meewerken. En dan komt het, wat de fractie heeft doen steigeren: ‘Want wij vinden dat het schepencollege de juiste beslissing heeft genomen’.”

“Die ontevredenheid, frustraties en chaos moeten stoppen”, stelt Frans Wymeersch. “Vorige winter heb ik al de nationale partijleiding gevraagd om tussen te komen. Twee weken geleden heb ik nogmaals de nationale partijsecretaris (Ortwin Depoortere, AS) ingelicht. Ik hoop dat ze het signaal nu ernstig nemen. Als ik als fractievoorzitter een stap opzij zet, in een stad met 80.000 inwoners, met bijna de grootste oppositiefractie in Vlaanderen, dan neem je toch eens de telefoon om te vragen wat er scheelt? Maar ik hoor niks.”

Wymeersch dreigt ermee om bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2024 op te komen met een eigen lijst. Filip Brusselmans zegt enkel: “Ik ben naar Sint-Niklaas verhuisd om hier een mooi project neer te zetten, om de afdeling te versterken en om ervoor te zorgen dat we hier tegen 2024 iets mooi kunnen neerzetten, met een mix van ervaren en jonge mensen. Het enige doel, en dat moet het doel van iedereen zijn, is om tegen 2024 sterk te staan. Voor de rest wil ik daar weinig over kwijt. Het heeft geen zin om vechtend over straat te gaan rollen.”

Filip Brusselmans nadat hij klaagde over “jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst” die een jongeman in elkaar zouden getrapt hebben, maar de jongeman was enkel van zijn fiets gevallen (foto © TV Oost).

Het is niet de eerste keer dat het er bovenarms op zit bij het Vlaams Belang in Sint-Niklaas. Op 30 juni 2009 titelde Gazet van Antwerpen al eens Sint-Niklaas – Ruzie binnen Vlaams Belang-fractie. Aanleiding was een tussenkomst die Vlaams Belang-gemeenteraadslid Ann Spitaels wilde doen in de gemeenteraad, waarbij Frans Wymeersch zich haastte om te zeggen dat dit geen tussenkomst was namens de Vlaams Belang-fractie. Naar een insider aan Gazet van Antwerpen vertelde, zijn alle problemen begonnen nadat vader Wim en zoon Rob Verreycken vanuit Borgerhout verhuisden naar Sint-Niklaas. “Nu gemeenteraadslid Ann Spitaels ook een relatie is begonnen met Rob Verreycken (…) staat de bom helemaal op barsten.” Twee jaar later zat het er weer bovenarms op tussen de clan-Verreycken en Frans Wymeersch. Na een tegenvallende opiniepeiling eiste Rob Verreycken “een nieuw en jong gezicht” als lijsttrekker voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Over Frans Wymeersch zei Rob Verreycken: “Hij zou beter geen plaats meer krijgen op de lijst.” Op 12 december 2011 geraakte bekend dat de nationale Vlaams Belang-leiding beslist had dat Rob Verreycken en Ann Spitaels niet op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen mogen staan. Frans Wymeersch werd in 2012 andermaal plaatselijk lijsttrekker.

Of de huidige nationale partijleiding partij gaat trekken voor Frans Wymeersch is af te wachten. We gokken eerder op partij trekken voor Filip Brusselmans, al heeft die ook nog wel een en ander uit te leggen nadat meldingen om ‘linkse taal’ in klaslokalen die verzameld werden door de Vlaams Belang Jongeren per abuis werden doorgestuurd naar Unia. De kliklijn die onder VBJ-voorzitterschap van Filip Brusselmans werd opgezet, en waar op 1 september nog reclame voor gemaakt werd na een TikTok-filmpje van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, werd onmiddellijk offline gezet na het bekend worden van de flater. Meteen lag ook de hele website van de Vlaams Belang Jongeren in duigen.

De Vlaams Belang-gemeenteraadsfractie in Brecht begin 2019, met v.l.n.r. Ilse De Beuckelaer, Christel Van Akeleyen, Marianne Van den Lemmer en fractieleider Patrick Van Assche (foto’s @ gemeente Brecht).

Het botert ook niet meer bij het Vlaams Belang in Brecht, in de Noorderkempen. Het Vlaams Belang behaalde bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen in Brecht vier zetels. Op 14 mei 2020 stapt Ilse De Beuckelaer op uit de Vlaams Belang-fractie. Ze zetelt voort als onafhankelijke. Sinds 9 september 2021 gaan ook Christel Van Akeleyen en Marianne Van den Lemmer hun eigen weg. Ze erkennen Patrick Van Assche niet meer als hun fractieleider en zitten niet meer naast hem in de gemeenteraadszaal.

Aanleiding is een brief over Van Akeleyen en Van den Lemmer die Patrick Van Assche in de gemeenteraadszitting van 8 april 2021 liet voorlezen door gemeenteraadsvoorzitter Leo Nicolaï (CD&V-CDB). “Hij vroeg om onze zitpenningen af te nemen, en betichtte ons van fraude en bedrog”, zegt Van den Lemmer in Gazet van Antwerpen. Na het uitblijven van een gesprek hierover en een volgend incident houden Van Akeleyen en Van den Lemmer het voor bekeken. Vanuit Brussel is het bestuur van het Vlaams Belang in Brecht on hold gezet. Provinciaal secretaris Dirk Verhaert moet nu uitkijken naar een nieuw bestuur die het voortbestaan van het Vlaams Belang in Brecht kan verzekeren.

In Brecht is het water intussen diep tussen de drie vrouwelijke verkozenen op de Vlaams Belang-lijst en fractieleider Patrick Van Assche (foto © Facebook).
Advertentie