Aanstaande donderdag 16 september 2021 verschijnt in Frankrijk een nieuw boek van Éric Zemmour (foto’s hierboven © cc. Flickr/Maalikah Hartley en RV). Éric Zemmour is een extreemrechtse polemist die bij de televisiezender CNews op piekmomenten 1.000.000 kijkers haalt en mogelijk kandidaat is bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk in april volgend jaar – wat Marine Le Pen (presidentskandidate en voorzitter van het Rassemblement national, de grote zus van het Vlaams Belang) zou kunnen verhinderen door te stoten naar de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk. In zijn nieuw boek, La France n’a pas dit son dernier mot, geeft de auteur toe dat hij niet  meer tevreden is met te beschrijven wat hij ziet. De tijd van handelen is aangebroken “om het land te redden”.

De 63-jarige Éric Zemmour is geboren in een Joods Frans gezin dat tijdens de Algerijnse onafhankelijkheidsoorlog naar Frankrijk vluchtte. Zelf zegt hij een Fransman van Berberse oorsprong te zijn. In 1986 gaat Zemmour aan de slag als journalist. Vanaf 1996 is dat bij de rechtse krant Le Figaro. Er komt een einde aan in 2009 omdat hij tegen een wedde van 9.700 euro per maand maar een klein aantal artikels aanlevert. Vanaf 2010 is Zemmour columnist bij Le Figaro Magazine, en daarna bij Le Figaro. Vorige maand stopte hij daarmee om de promotie voor zijn nieuw boek voor te bereiden, en omdat de geruchten aanzwellen dat hij presidentskandidaat zal zijn in 2022. Zemmour wordt regelmatig uitgenodigd voor commentaar en debat bij commerciële televisiestations. Vanaf 14 oktober 2019 is dat bij CNews, een Franse versie van het Amerikaanse rechts-conservatieve activistische Fox News. Een televisiezender die meehielp aan het succes van Donald Trump. In het tijdsblok van 19 tot 20 uur kan Zemmour van maandag tot en met donderdag zijn kijk geven op de actualiteit. Zijn vranke uitspraken maken van het rechtse CNews de meest bekeken televisienieuwszender in Frankrijk.

Zemmour schreef meerdere boeken. In 2006 is dat een boek waarin hij de feminisering van de samenleving aanklaagt; in 2008 een roman waarin hij uitvaart tegen “het heilige antiracisme”. Met Le Suicide français (“De Franse zelfmoord”) in 2014 behaalt hij een eerste commercieel succes. In het boek ziet Zemmour Frankrijk achteruitgaan als gevolg van de Mei 68-generatie. Tekenend voor zijn visie is ook dat Zemmour in 2016 Marine Le Pen omschrijft als “een kandidate van de linkerzijde”. Zemmour laat zich inspireren door de omvolkingstheorie van Renaud Camus. Fransman die overigens geïnterviewd werd voor het jongste nummer van Rebel, blad van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ), en eerder onder andere Brenton Tarrant inspireerde die in Christchurch (Nieuw-Zeeland) 51 moslims doodschoot. Zemmour heeft zelf ook moorddadige ideeën. Vier dagen na de aanslagen in Parijs op 13 november 2016 zei Zemmour: “In plaats van Raqqa, hoofdstad van Islamitische Staat, zou men beter Molenbeek bombarderen vanwaar de commando’s van vrijdag de 13de kwamen”.

Éric Zemmour: “In plaats van Raqqa, hoofdstad van Islamitische Staat, zou men beter Molenbeek bombarderen vanwaar de commando’s van vrijdag de 13de kwamen” (foto: Molenbeek © cc. Flickr/Miguel Discart).

Zemmour is tweemaal definitief veroordeeld voor racisme. In 2011 voor herhaalde uitspraken over “Zwarten en Arabieren”. Volgens Zemmour is het geoorloofd te weigeren hen aan te werven. In 2018 voor uitspraken die moslims in het algemeen viseren, en impliciet aanzetten tot discriminatie. Vorige week woensdag werd Zemmour in beroep vrijgesproken voor een zaak van belediging en aanzetten tot haat tegen de islam en de immigratie bij een conferentie ingericht door mensen uit de omgeving van Marion Maréchal, de felle rechtse nicht van Marine Le Pen. Diezelfde woensdag 8 september begon echter een andere rechtszaak tegen Zemmour. Deze keer over minderjarige migranten zonder ouders in Frankrijk die volgens Zemmour, zonder uitzondering, allemaal dieven en verkrachters zijn.

In de nacht na de tweede ronde van de regionale verkiezingen eerder dit jaar gingen honderden jongeren op stap met een borstel, een emmer lijm en affiches Zemmour Président die ze plakten over de verkiezingsaffiches van de kandidaten van alle politieke partijen. Die verkiezingen waren over de hele lijn een tegenvaller voor Marine Le Pen. Vooreerst was er de lage opkomst: Marine Le Pen slaagde er niet in om haar voormalige kiezers te mobiliseren om wél te gaan stemmen bij de tweede ronde van de regionale verkiezingen, en globaal behaalde haar partij maar 20 % van de uitgebrachte stemmen terwijl dat in 2015 nog 27 % was. Zemmour houdt de spanning erin of hij zich al dan niet kandidaat zal stellen voor de Franse presidentsverkiezingen op 10 en 24 april 2022, maar hij heeft alvast de steun van de jongeren van Génération Z en van Les amis d’Éric Zemmour. Een groep met mensen uit de omgeving van de extreemrechtse voormalige presidentskandidaat Philippe de Villiers, de al genoemde Marion Maréchal, kleindochter van Jean-Marie Le Pen, en Jacques Bompard, de populaire extreemrechtse burgemeester van Orange.

Volgens de eerste peiling waarin zijn naam werd opgenomen, zou Zemmour bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen slechts 5,5 % van de stemmen halen. Een recente peiling geeft hem echter al 19 % van de kiesintenties. En de boekvoorstellingen in heel Frankrijk moet nog beginnen, terwijl de media met elkaar vechten om Zemmour in hun televisiestudio te krijgen. Op zeven maanden van de Franse presidentsverkiezingen is alles nog mogelijk. Zemmour kan nog verder stijgen in de opiniepeilingen, maar mocht hij zich inderdaad kandidaat stellen ook met een lage score Marine Le Pen de procenten ontnemen die ze nodig heeft om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te halen. Éric Zemmour wordt gesteund door de steenrijke zakenman Charles Gave, wiens exact fortuin niet bekend is omdat het deels in fiscale paradijzen is ondergebracht. Wie van de klassieke rechterzijde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt, is nog niet uitgemaakt. De kans dat een kandidaat van de linkerzijde de tweede ronde van de presidentsverkiezingen haalt, is klein.

Gisteren, maandag 13 september 2021, besloot Cnews om het dagelijks praatje van Zemmour op te schorten gezien het advies van de Conseil supérieur de l’audiovisuel (CSA) om “de regels van het pluralisme” te respecteren bij de tussenkomsten van Zemmour over nationale publieke debatten. CNews betreurt de beslissing van de CSA.

Le Canard Enchaîné van 8 september 2021, met op de voorpagina de cartoon ‘Marine Le Pen: “Bestel jij niets?’; Éric Zemmour: “Neen. Ik ga wat pikken van jouw bord. Dat geeft je een voorsmaak van (de presidentsverkiezingen in, AS) 2022.” Le Canard Enchaîné kon de hand leggen op een vier bladzijden tellende kleurenfolder die Zemmour verstuurde naar de Franse burgemeesters waarin hij zich nog niet expliciet kandidaat stelt voor de Franse presidentsverkiezingen, maar wel goede (nouja) redenen geeft waarom ze hun handtekening zouden zetten opdat Zemmour zich kan kandidaat stellen (foto © RV).
Advertentie