De houders van toegangskaarten voor concerten en evenementen in De Roma in Borgerhout werden deze week verwittigd dat alvast in september en oktober een Covid Safe Ticket nodig is om de zaal binnen te kunnen. Voor de hommage aan Robbe De Hert op 6 september bijvoorbeeld. Voor grotere muziekfestivals is zo’n Covid Safe Ticket intussen al een goede gewoonte. Voor de IJzerwake aanstaande zondag 29 augustus (foto hierboven: IJzerwake in 2019 © cc. Wikimedia/Tooghanger) heb je zo’n Covid Safe Ticket niet nodig. Slim is dat natuurlijk niet.

De IJzerwake is hét jaarlijks rendez-vous voor de radicale Vlaams-nationalisten. Voor zij die voor een onafhankelijk Vlaanderen en niets minder gaan. Op hun hoogtepunt (in 2004 en 2007-2012) verzamelde de IJzerwake in Steenstrate bij Ieper meer dan 5.000 aanwezigen. Vanaf 2013 gaat het bergaf met als dieptepunt 2018 met 3.200 deelnemers. Bij de IJzerwake in 2019 waren er volgens de organisatoren 3.850 aanwezigen. Omwille van de maatregelen tegen het coronavirus kon de editie van vorig jaar niet doorgaan en werd die vervangen door een online versie. Dit jaar is er opnieuw een fysieke bijeenkomst, met enkele kleine herschikkingen tegenover voorgaande jaren.

De mis als opener blijft, zoals ook de optocht van de jongste en minder jonge leden van het VNJ, de vlaggenparade, de bloemenhulde voor de overleden Vlamingen die het IJzerwakebestuur dierbaar zijn, de stands van bevriende organisaties waar ze hun boeken en andere zaken kunnen verkopen, enzovoort. Voor de ‘IJzerfolk’ is geen apart podium meer voorzien. De muzikanten (“Vrolijke muziek van Vlaamse instrumenten als draailier, doedelzak en trekzak.”) zullen na het officieel gedeelte het hoofdpodium bezetten. Drank wordt voorzien, maar eten is er deze keer niet bij tenzij je vooraf een picknickpakket hebt besteld met twee broodjes, één koffiekoek en één appel.

Visueel is de belangrijkste wijziging de schikking van de stoelen voor het hoofdpodium. Geen lange rijen stoelen meer, maar tafels waar je met acht mensen kan aanzitten. De officiële reden is: om de IJzerwake coronaveilig te organiseren. Bijkomend is natuurlijk dat je zo eenzelfde oppervlakte als ‘gevulder’ kan tonen. Bij een minder grote ticketverkoop zal men in De Roma ook tafeltjes met stoelen plaatsen in plaats van lange rijen met enkel stoelen. Voor de boekenstands enzomeer is er deze keer geen gesloten tent maar een open shelter.

Dit jaar geen ‘IJzerfolk’ aan een apart podium zoals hier bij de editie 2017, maar vanop het hoofdpodium (foto © cc. Wikimedia/Tooghanger).

Jaarthema is dit jaar ‘Vrijheid’, waarbij onder andere verwezen wordt naar corona “met vrijheidsbeperkingen die soms verder gingen dan wat gedurende de oorlogsjaren gold”. Euh… Wij hebben de oorlogsjaren niet meegemaakt. Het instellen van een avondklok als maatregel tegen het verspreiden van het coronavirus was misschien een overdreven maatregel, maar in de Tweede Wereldoorlog zijn er nog véél ergere vrijheidsbeperkingen doorgevoerd door de nazi’s en de collaborateurs. Ook luidt het: “ Wie ons voorhoudt dat Vlaamse onafhankelijkheid nu eenmaal alleen via een Belgische grondwetsherziening kan (en dus in de praktijk niet te realiseren valt) dwaalt. De coronacrisis leert dat de Belgische grondwet inderdaad opzij kan worden geschoven als er daartoe voldoende politieke wil is.” Er is veel gepalaverd over ongrondwettelijke coronamaatregelen, en er zijn daar rechtszaken over ingespannen. Slechts eenmaal heeft een rechtbank de maatregelen ongrondwettelijk genoemd, maar in hoger beroep werd dat tegengesproken. Bij de IJzerwake heeft men de zaak niet goed opgevolgd, of goed willen opvolgen.

Binnen de Vlaamse Beweging is men vanaf het begin verdeeld geweest over de maatregelen tegen het coronavirus. Een deel vond dat je de maatregelen in het belang van de gezondheid van iedereen maar best opvolgt, hoe onaangenaam ook. Een ander deel veegde haar voeten aan de maatregelen, en overlappend met mensen uit die twee groepen werd aangedrongen op versoepeling van de maatregelen op een ogenblik dat dit absoluut nog niet aan de orde was. In een Vlaams Belang-filmpje ontdoet partijvoorzitter Tom Van Grieken zich na enige tijd bewust van het mondmasker dat verplicht is op de trein, en in zijn 1 mei-toespraak zei hij het voldoende te vinden dat de 65+ers en mensen uit de risicogroepen gevaccineerd zijn.

Voor muziekfestivals met eenzelfde aantal deelnemers als verwacht wordt op de IJzerwake aanstaande zondag is een Covid Safe Ticket vereist. Bij de IJzerwake aanstaande zondag wordt daar niet om gevraagd. “U kan naar IJzerwake komen zonder vaccinatiebewijs, zonder attest”, kan men lezen op de website van de IJzerwake. De reden is dat de IJzerwake zou verlopen volgens de regels voor de horeca. Met acht aan tafel zitten zonder mondmasker en vaccinatiebewijs of ander bewijs dat men in hoge mate coronaproof is, kan inderdaad in café’s en restaurants. Maar als je rechtstaat moet het mondmasker op, en tooghangen of zomaar bijeen staan is er alsnog niet bij. Wedden voor een bak trappist van Westvleteren dat men zich op de IJzerwake daar niet aan zal houden?

Nu ja, we waren toch niet van plan om er naartoe te gaan. In een artikel bij Apache beloven de inrichters dit jaar opnieuw “de belgische misdaden van moord, verkrachting en foltering tegen zovele onschuldige Vlaamse vrouwen en mannen” aan te klagen. Bedoeld wordt het lot dat de collaborateurs ondergingen. Collaborteurs zoals August Borms die dit jaar opnieuw gehuldigd wordt. Daar passen wij voor. Als men zich op de IJzerwake wil laten besmetten, ze doen maar. Maar achteraf wel in quarantaine gaan om niet de rest van de Vlaamse bevolking te besmetten!

Deelnemers aan de IJzerwake: ga na afloop in quarantaine om geen andere mensen te besmetten! Helaas hebben een aantal IJzerwake-gangers al bewezen zich geen fluit aan te trekken van de maatregelen om het coronavirus in te dijken (foto © cc. Unsplash/Joël Vallée).
Advertentie