’s Morgens hadden wij nog verjaardagswensen naar Marc Van Ranst gestuurd, met daarbij een commentaar over die “fucking Jürgen Conings” die Van Ranst, zijn echtgenote en zijn zoontje gegijzeld houden in een safehouse. In de vroege namiddag kwam het bericht dat men het lichaam van Jürgen Conings had gevonden. Situaties kunnen snel keren.

Bijna vijf weken is met man en macht gezocht naar Jürgen Conings. De 46-jarige militair bleek onvindbaar tot gisterenmiddag, zondag 20 juni 2021. Bij een mountainbikerit met vrienden had de even achterop geraakte burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere (Open VLD) in het Dilserbos een doordringende lijkgeur waargenomen die hij herkende van een opgraving op een kerkhof (foto hierboven: burgemeester Johan Tollenaere in de VTM-nieuwsstudio © VTM). De burgemeester gaf de coördinaten door aan de politie. Leonard Houben had die penetrante lijkgeur eerder op de dag ook waargenomen en ging een paar uren later zelf op zoek. Houben kwam uit op het lijk van Jürgen Conings. “Hij was volledig in zwart gekleed, met een kogelvrij vest. Hij had onder meer een riotgun, handvuurwapen 5.7, munitie, bijl en mes bij zich”, vertelde Houben. Volgens hem lag Conings tegen een boom, tussen hoge varens, in een heel moeilijk bereikbaar gebied. “Ik denk dat hij al weken dood was.” Het federaal parket bevestigde dat het om Jürgen Conings ging. Over het tijdstip van het overlijden zou vandaag gecommuniceerd worden.

Zowel in een eerste reactie op Radio 1 als op Twitter betuigde de bedreigde Marc Van Ranst meteen zijn medeleven met de mensen in de omgeving van Jürgen Conings. “Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jürgen Conings. Voor hen is dit bijzonder droevig nieuws, want zij verliezen een vader, een familielid of een vriend”, tweette Marc Van Ranst. Heel anders was de reactie bij de medestanders van Jürgen Conings en tegenstanders van Marc Van Ranst.

Jürgen Conings heeft geen dodelijk schot gelost tenzij hoogstwaarschijnlijk op zichzelf. Hij heeft echter bedreigingen geuit. Niet alleen in zijn afscheidsbrieven, maar al in juni vorig jaar bedreigingen geuit naar Marc Van Ranst. Hij is vertrokken uit de legerkazerne van Leopoldsburg met een heel wapenarsenaal. Hij stond op de terreurlijst als potentieel gevaarlijk rechtsextremist. De avond van zijn verdwijning stond hij op de uitkijk aan de woning van Marc Van Ranst in Willebroek. Gelukkig had Van Ranst die dag toevallig een halve dag verlof genomen en was hij vroeger thuis dan gewoonlijk. Daarnaast had Conings ook bedreigingen geuit naar een moskee in Eisden (Maasmechelen) en vonden de veiligheidsdiensten het opportuun nog een tiental andere mensen politiebescherming te bieden gezien de voortvluchtige gewapende Jürgen Conings. Toen de zoektocht naar Conings begonnen was, maakte hij van zijn auto een boobytrap.

Sympathie voor Jürgen Conings (screenshot VTM Nieuws © VTM).

“Vaarwel, kameraad”, schreef Johan Sanctorum gisteren over Jürgen Conings. Na zijn jaren als tekstschrijver voor de Vlaams Belang-voorzitters Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans is Sanctorum nu vooral columnist bij Doorbraak. In de titel boven een van zijn columns omschreef Sanctorum Romelu Lukaku als een “mensaap”, en in de column zelf schreef hij het volstrekt aanvaardbaar te vinden dat men de Belgische topschutter van Congolese afkomst met oerwoudgeluiden van de wijs probeerde te brengen. Het verbaast dan ook niet echt dat Sanctorum Conings een “kameraad” noemt. In tweets in 2015-2016 had Conings zich al afgezet van de “culturele verrijking” (versta: allochtonen) en vluchtelingen.

In meerdere reacties, onder andere van een ex-lid van VNJ, NSV en Voorpost, en een ex-lid van de Autonome Nationalisten Vlaanderen en van de Blood & Honour-afsplitsing Racial Volunteer Force (RVF), luidde het: “De dood ingejaagd door de Belgische staat. Niet de eerste en niet de laatste.” Sam Freson, secretaris van het Vlaams Belang in Tienen, legde uit: “De eerste week van zijn verdwijning zijn er schoten gehoord in het bos. Ze hebben die (= Jürgen Conings, AS) toen afgeschoten, lichaam opgeborgen en vandaag terug neergelegd waarna de burgemeester hem kon ‘vinden’. Dit zaakje stinkt.” Dat dit ook nog eens gebeurde op de verjaardag van Marc Van Ranst noemen velen geen toeval.

“Toevallig wordt het lijk gevonden door de burgemeester van Maaseik (Open VLD) op de verjaardag van Marc Van Ranst himself. In welke vochtige kamer zou dit bedacht zijn?”, vraagt iemand zich af. De “vochtige kamer” is een verwijzing naar de loge. Sacha Del Sal, die een fitnesszaal annex gevechtsportcentrum in Dilsen heeft en goed bekend is bij extreemrechts, meent ook al dat het om een moord en doofpotoperatie gaat. “Als je terugdenkt aan de schoten die er gelost zijn in het begin dan weet je maar al te goed dat dit een doofpotoperatie is. Ze hebben Jürgen vermoord/geëxecuteerd voor feiten waar hij hoogstens een celstraf voor zou gekregen hebben. (…) Ik wil persoonlijk onze staat verantwoordelijk stellen voor het vermoorden van een onschuldig iemand. (…) De ‘gestolen’ wapens en munitie zijn hoogstwaarschijnlijk ook een uitvlucht van onze overheid om te verbergen dat ons onbekwame leger deze al langer kwijt was.”

Jürgen Conings (foto © Facebook).

Filip Dewinter tweette: “De enige slachtoffers v/ #JurgenConings zijn Conings zelf en de geloofwaardigheid van media en politiek…”. Moeten we dan wél geloof hechten aan de verdenking over de betrokkenheid van de loge en het vermoorden/executeren van Jürgen Conings? Nog volgens Dewinter werd Conings “misbruikt om de zgn dreiging v/ #extreemrechts kunstmatig op te pompen en zo h/ #VlaamsBelang te kunnen treffen. #Conings diende een politiek correcte agenda.” Het Vlaams Belang ís een probleem, maar daarom gaat men nog geen militair gewapend de bossen insturen en een zoektocht die 650.000 euro kostte opzetten.

Vlaams Belang-partijvoorzitter Tom Van Grieken retweette een bericht van Chris Janssens, Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement: “Welke bagger hebben sommige politici, media en ‘experts’ over deze man gegooid op een moment dat hij al overleden was?! Postume excuses zouden gepast zijn”. Een tweet en retweet dus van politici die niet hun medeleven tonen met het overlijden van vijf buitenlandse bouwvakarbeiders, maar wel van een terreurverdachte. En excuses eisen voor de “bagger” over het voormalig Vlaams Belang-lid.

Conings kreeg gisteren de status van een held en een martelaar. Althans bij sommigen. Een van de deelnemers aan de Voorpost-betoging een week geleden in Mechelen: “Nu is het tijd om te knielen, de fiere Vlaamse leeuw staat hem op te wachten.” en “Vele revoluties zijn gestart door de dood (moord) van een martelaar, de geschiedenis zal zich herhalen!”. Een van zijn vrienden is nog explicieter: “Opstand voor Jürgen !!!! Straat op met basebalknuppels en alles wat we kunnen vinden !!!! Schijt aan de overheid (gevolgd door een aantal emoticons)”. De voor zijn leiding geven aan het neonazistische BBET veroordeelde Tomas Boutens haalt een gedicht aan van de Duitse dichter Johann Uhland (1787-1862): “Ik had een wapenbroeder, / Een betere vind je niet. / De trommel sloeg ten strijde, / Hij ging aan mijne zijde, / In gelijke pas en tred…”. Boutens besluit een lange uithaal naar de media, politiek, politie en militaire top met: “Vlaanderen vergeet niet”.

Complottheorieën, Vlaams Belang-parlementsleden die inspelen op absurde theorieën, een heldenstatus en oproepen tot geweld. Niet alleen Jürgen Conings is van het pad afgedwaald.

“De fiere Vlaamse leeuw staat hem op te wachten” (foto © Facebook).

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis telefoonnummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be.