Vlak vóór het begin van de gisteren met 1 – 2 door de Rode Duivels gewonnen voetbalwedstrijd tussen Denemarken en België, hebben alle Rode Duivels opnieuw geknield tegen racisme en bij uitbreiding alle vormen van discriminatie. De drie artikels in ’t Pallieterke gisteren – Sport en politiek gaan niet samen op de voorpagina, Knielende duivels. Politiek is dodelijk voor de sport op blz. 2 en Cultuurbotsing in Engeland: knieval voor BLM uitgejouwd op blz. 10 – hebben geen indruk gemaakt. Het is overigens nogal bizar: voorbije zondag betoogden redactieleden en lezers van ’t Pallieterke in Mechelen voor vrije meningsuiting, en minder dan een week later vinden dezelfden dat de vrije meningsuiting van de Rode Duivels niet mag (foto hierboven © AFF).

Men kan het betreuren, maar sport en politiek zijn altijd al met elkaar verbonden geweest. Sport staat niet buiten de samenleving. Het begint al op lokaal niveau waar burgemeesters wel eens meer geld stoppen in sport dan in bijvoorbeeld cultuur, om zo een groter kiezerspubliek te plezieren. Het gaat verder op nationaal niveau waar voetbalclubs een gunstiger fiscaal regime hebben dan de meeste bedrijven, en naar legale mechanismen van belastingontwijking voor de stervoetballers. Het gaat ook over racisme in het voetbal. Van de voorzitter van een supportersclub die oproept om een anti-joods lied te zingen tot het structureel racisme zoals te zien in de televisiereeks F.C. United. En sportwedstrijden op zich zijn ook al niet politiek-vrij. Denk aan de Olympische Spelen in Berlijn in 1936, of nog de Amerikaanse boycot van de Olympische Spelen in Moskou in 1980 en de Russische boycot van de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984.

Romelu Lukaku introduceerde het knielen in Europa. Al zijn hele professionele carrière voelt hij het racisme langs de zijlijn en hij is niet beschroomd om er zijn mening over te geven. Hij knielde voor het eerst na een goal voor Inter Milaan. Het was zijn eerste goal na de tragische dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei 2020. Toen het knielen in de Amerikaanse sporten ingang vond, werd het ook in Europa een goede gewoonte. Ook Kevin De Bruyne vond het zijn morele plicht een statement te maken over racisme. In een zoommeeting met de andere kapiteins van de ploegen in de Engelse Premier League stelde hij voor om met de slogan ‘Black Lives Matter’ op de rug te spelen. Zijn voorstel werd aanvaard. Een ander voorstel kwam van de Ier David McGoldrick, spits met gemengd bloed bij Sheffield United, en dat houdt nog altijd stand bij een aantal ploegen: knielen vóór de wedstrijd.

Voor de Rode Duivels begon het met de wedstrijd Denemarken-België op 5 september 2020. De Denen, toen nog met een kerngezonde Christian Eriksen, deden mee: knie op het gras, dertig seconden wachten en dan aftrappen. Toen de Denen het voorbije weekend aan de EK-wedstrijd tegen Finland begonnen, knielden ze niet meer, en gisteren ook niet. De Rode Duivels deden dapper verder. Zoals het kampioenen betaamt. Zo ook bij de wedstrijd eerder tegen de Russen. De Russische voetballers bleven recht staan, en hun supporters floten de Belgen uit. “Als je spelers uitjouwt omdat ze knielen, ben je deel van de reden waarom ze knielen”, zegt Gary Lineker, Engelse ex-internationaal voetbalspeler en tegenwoordig ‘s werelds beste voetbalpresentator.

De Belgen, in het wit, knielend bij de aanvang van de wedstrijd Denemarken – België gisteren (screenshot © VRT/Een).

Dat Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin bij de eerste wedstrijd van de Rode Duivels supporterde voor de Russische tegenstrever is van alle tijden. Vlaams Belang-kopstukken hebben altijd al gesupporterd voor de tegenstrevers van België, hun voorouders deden dat ook al in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Al bij de eerste wedstrijd tegen Denemarken, op 5 september 2020, schreef Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche dat hij die BLM-groet “totaal ongepast” vindt. “Politiek hoort niet thuis in de sport”, vervolgde hij. “Bovendien zijn het miljonairs die er alles aan doen belastingen te ontwijken en door hun privileges minder sociale bijdragen betalen dan een gewone arbeider.” Op dat laatste punt heeft Vandendriessche gelijk, maar hij is niet consequent.

Uit onderzoek van het stemgedrag van de Europarlementsleden blijkt dat de Vlaams Belang-Europarlementsleden Gerolf Annemans, Tom Vandendriessche en Filip De Man systematisch stemmen tegen een Europese belastingautoriteit ter bestrijding van belastingfraude en belastingontwijking, tegen de oprichting van een intergouvermentele belastingautoriteit binnen de Verenigde Naties waar landen gezamenlijk oplossingen kunnen zoeken voor schadelijke belastingpraktijken, tegen een minimaal effectief belastingtarief van 20 % voor bedrijven in de hele Europese Unie, tegen een zwarte lijst van belastingparadijzen in de Europese Unie en openbare rapportage van de belastingen die door multinationals worden betaald… Vlaams Belang? Kritiek op de miljonairs-voetballers: ja; iets doen tegen belastingontwijking en te lage belastingen voor de grootverdieners: neen.

De stelling van Tom Vandendriessche “Politiek hoort niet thuis in de sport” is ook niet meer dan een flauwe grap. Iedereen weet dat bijvoorbeeld de wielerklassieker De Ronde van Vlaanderen aangegrepen wordt om massaal uit te pakken met Vlaamse Leeuwvlaggen. “Vandaag is de Kwaremont van ons! De koers van ons!”, twitterde Cedric Cornelissen na een actie van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) waar onder andere toenmalig VBJ-voorzitter en huidig Vlaams Belang-parlementslid Bart Claes bij actief was. Was toen nog niet het ordewoord “Politiek hoort niet thuis in de sport” gegeven, of hangt het er maar vanaf voor wie het bedoeld is? Het Vlaams Belang, dat is hypocrisie ten top!

Tegenstrijdige berichten van het Vlaams Belang (foto’s © Facebook en Twitter).

P.S. Het gezwaai met de Vlaams Leeuwvlag helpt overigens niet om mensen te overtuigen. Al zeker niet als zo’n Vlaamse Leeuwvlag in het wiel van een wielrenner terechtkomt, maar ook niet het recenter gezwaai ermee. Volgens De Stemming, onderzoek tussen eind maart en half april 2021 door de universiteiten van Antwerpen en Brussel, in opdracht van VRT NWS en De Standaard, zijn Vlaams Belang met 24,7 % van de kiesintenties en N-VA met 21,5 % van de kiesintenties de twee best scorende partijen in Vlaanderen, maar willen de Vlamingen meer bevoegdheid voor het Belgisch bestuursniveau dan voor het Vlaamse. Bijna twee derde wil meer België. De dag dat Tom Van Grieken komt vertellen dat de Vlaamse kiezer een onafhankelijk Vlaanderen wil, en de N-VA haar confederaal model naar voren schuift als wil van de kiezer, is dat met een flinke korrel zout te nemen spijts de kiesuitslag voor die partijen.

Advertentie