Na de veroordeling van vier Voorpost-militanten in Mechelen voor een spandoek waarmee angst en haat voor vreemdelingen wordt opgewekt met de suggestie dat alle vrouwen in Vlaanderen verplicht zullen worden een nikab of boerka te dragen, riep Voorpost op voor een betoging voor het recht op vrije meningsuiting, zondag 13 juni 2021 in Mechelen. Er was toestemming gegeven voor een betoging met – gezien de coronamaatregelen – maximum 200 deelnemers, maar het stond in de sterren geschreven dat er meer volk zou opdagen gezien de intense mobilisatie vanuit allerlei extreemrechtse groupuscules tot en met de Vlaams Belang-top. Het werd evenwel geen tweede Mars tegen Marrakesh, met toen volgens de politie 5.500 betogers. Volgens de regionale televisiezender RTV waren er een 600 betogers, en dat lijkt ons de meest juiste schatting van alle media. Meer dus dan toegelaten, maar veel minder dan men had kunnen verwachten op basis van de online oproepen en reacties (foto hierboven: de spandoek waarmee de betoging geopend werd, met rechts organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen © AFF).

Het grappigste moment speelde zich af nog vóór de betoging zich op gang trok. Bij de eerste briefing van actieleider én veroordeelde Nick Van Mieghem leek het vanuit de ene kant van vertrekplaats Veemarkt dat aan de andere kant van de Veemarkt iemand stond met een ‘Antifa’-T-shirt. Even later werden leden van de Voorpost-ordedienst naar daar gestuurd. Bij nader inzien bleek het geen antifascist te zijn. Integendeel. Iemand die een ‘Anti-Antifa’-T-shirt draagt. Het stelde de Voorpost-ordedienst gerust. Volgens de vooraan meegedragen spandoek komt Voorpost op voor het ‘recht op vrije mening’, maar niet alle vrije meningen zijn even wenselijk volgens Voorpost.

Die dubbelzinnigheid weerspiegelde zich ook in de gescandeerde slogans. Zowel vanop een grote wagen betaald door het Vlaams Belang (maar zonder Vlaams Belang-logo) als vanuit de betoging werd “Geen censuur, geen dictatuur” gescandeerd, maar even vaak klonken de klassiekers “Linkse ratten, rol uw matten” en “Links gespuis, ga naar huis”. Vrije meningsuiting? Er zijn grenzen aan de vrijheid van meningsuiting volgens de betogers gisteren in Mechelen. Een geluk bij een ongeluk was dat de betoging, behalve op het einde, door smalle straatjes in Mechelen trok waar geen kat thuis leek te zijn. De geuren zijn moeilijk online mee te geven, over de kleuren hieronder twaalf beelden en eentje extra.

Nog dit. Er moesten twee mensen afgevoerd worden naar een ziekenhuis omdat zij bevangen werden door de hitte: een jonge vrouw en de 83-jarige Hector Van Oevelen die jarenlang schreef voor ’t Pallieterke, af en toe voor ReactNieuws en nu schrijft voor tScheldt. Bij één van de twee stond een AFF-fotograaf vlakbij, maar uit respect voor het slachtoffer werd dit niet gefotografeerd.

De door de rechtbank in Mechelen gewraakte spandoek werd andermaal in Mechelen getoond (foto © AFF).

Het ‘Anti-Antifa’-T-shirt dat even voor onrust zorgde bij de Voorpost-ordedienst. Overigens gedragen door een Nederlander, zoals ook de man met het ‘Fuck’-T-shirt een Nederlander is (foto © AFF).

Nog een Nederlander: Nederlands beruchtste rechtsextremist Ben van der Kooi, nu zwaaiend met een Vlaamse Leeuwvlag (foto © AFF).

Wagen die betaald werd door het Vlaams Belang, met Vlaams Belang-parlementslid Wim Verheyden achter de micro, maar zonder Vlaams Belang-logo. Wim Verheyden had hier geen tegenspraak zoals in een eerder op de dag bij RTV uitgezonden debat met Tom Ongena (Open VLD) (foto © AFF).

Uit de richtlijnen van Voorpost bleek dat op het hele traject van de betoging het verplicht is een mondmasker te dragen (kleine foto), maar dat is niet besteed aan Chris Janssens (vijfde van rechts vooraan op de grote foto). Chris Janssens is Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement (foto © AFF).

Een delegatie van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV). Achter hen in een witte Lacoste-polo: Filip Brusselmans. De NSV’ers waren eveneens aanwezig met een groepje (foto © AFF).

Spandoek van ‘Vrij Verzet’, een overkoepeling van Project Thule, Project Yggdrasil, Vlaamse Klauwaards en Vlaams Legioen. Rechts van de spandoek, met pet: Tomas Boutens. Vlak ervoor, met witte haardos: Wim Verreycken (foto © AFF).

Dezelfde ‘Vrij Verzet’-spandoek, met nu helemaal links Tomas Boutens. Helemaal rechts op dezelfde foto: Filip Dewinter. Voor een goed begrip: toevallig. Dewinter bleef er niet (foto © AFF).

Heimwee naar de gloriedagen van de Autonome Nationalisten Vlaanderen (links) en de Mars tegen Marrakesh (rechts). Wat rest van de Autonome Nationalisten Vlaanderen wachtte overigens het einde van de toespraak van Tom Van Grieken niet af om al naar een café te vertrekken (foto © AFF).

Van ‘social distancing’ maakt men ‘socialist distancing’, met zoals onder de Chileense dictator Pinochet socialisten die vanuit een helikopter naar beneden worden gegooid. Het lijkt ons moeilijk te rijmen met vrijheid van meningsuiting voor iedereen. Het petje is van ‘Make Vlaenderen Great Again’. Vlaemsche memes-sociale media nauw verbonden met Schild & Vrienden (foto © AFF).

Deze zelfklever ‘Stop islamisering’ bleef voorlopig hangen. Een man die eenzelfde zelfklever op een stelling plakte, moest onmiddellijk zijn identiteitskaart tonen aan politie in burger en krijgt allicht een GAS-boete (foto © AFF).

De slottoespraken waren voor Florens van der Kooi (actieleider Voorpost Nederland), Bart Vanpachtenbeke (voorzitter Voorpost) en de enthousiast begroete Tom Van Grieken (foto, voorzitter Vlaams Belang). Bart De Wever en Jean-Marie Dedecker waren ook gevraagd als spreker, maar gaven om uiteenlopende redenen forfait. Volgens Luc Vermeulen wenste Bart De Wever niet op hetzelfde podium te staan met personen van extreemlinkse of extreemrechtse organisaties. De kans dat iemand van extreemlinks voor dit publiek zou mogen spreken, was nochtans nihil (foto © AFF).

Extra: In de ‘backstage’ achter het podium voor de slottoespraken. Tom Van Grieken (r.) is blij er Jef Elbers (l.) terug te zien. De man rechts met een baard is Karl Peeters die vooraf twee liedjes bracht, onder andere het door Tom Van Grieken duchtig meegezongen Eer Vlaanderen vergaat van Jef Elbers (foto © AFF).