Over Marc Van Ranst (foto hierboven © VTM), de door Jürgen Conings en nog anderen gezochte viroloog, zo dadelijk meer. Eerst iets over een neveneffect. Met de voortvluchtige gewapende extreemrechtse militair Jürgen Conings gaat bijna geen dag voorbij of er wordt in de media gepraat over extreemrechts. Voorbije vrijdag vroeg Terzake om commentaar aan de historici Bruno De Wever en Vincent Scheltiens (Bruno De Wever: “Met dubbelzinnige retoriek is Vlaams Belang mee verantwoordelijk voor extreme uitwassen”). Diezelfde vrijdag werd ook een goed artikel over extreemrechts van PVDA-medewerker Loonis Logghe online gezet. Zaterdag waren er interviews met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in Het Laatste Nieuws en De Tijd (Tom Van Grieken: “Ik ben ervan overtuigd dat het christelijke, het Vlaamse en als u wilt zelfs het blanke een dominante factor moet zijn. Afrika moet dominant zwart zijn, Europa dominant blank. Dat betekent niet dat elke Europeaan blank moet zijn, er zal altijd wat diversiteit zijn.”). Tom Van Grieken werd in de twee kranten telkens kritisch bevraagd, maar de Vlaams Belang-voorzitter is een meester in het recht praten van wat krom is. In diezelfde De Tijd zaterdag was er ook een achtergrondartikel over de 50.000 Vlamingen die op Facebook hun sympathie uitspraken voor een tot de tanden bewapende man die met aanslagen dreigt, en in De Standaard scheen Ruud Goossens op zijn beurt zijn licht over de ‘dansende terreurknuffelaars’. De Morgen pakte uit met een goed gedocumenteerde wie is wie bij extreemrechts. Alleen was het sterk geconcentreerd op figuren in de omgeving van Jürgen Conings, terwijl extreemrechts nog wel meer is.

Tezelfdertijd is een debat over de vrijheid van meningsuiting, waarbij Meyrem Almaci een duim omhoog verdient door de wijze waarop ze zondag in De Zevende Dag Bart De Wever en Tom Van Grieken tegelijk met de ogen deed rollen (Meyrem Almaci: “Ik merk vooral twee heren die zeggen heel hoog op te lopen met de vrijheid van meningsuiting die mekaar niet kunnen laten uitspreken”). Maar om ons te beperken tot Jürgen Conings en extreemrechts: maandag geraakt bekend dat naast Marc Van Ranst nog negen andere mensen politiebescherming krijgen omwille van de terreurdreiging. Onder andere in Het Nieuwsblad verschijnt negatief commentaar over Van Griekens wensdroom over een dominant blank Europa. Gazet van Antwerpen vult op dinsdag aan verwijzend naar Grace Khuabe, de 18-jarige Sint-Niklase met Congolese roots die vorige week The Voice van Vlaanderen won. De Standaard merkt op dat de dominant blanke-uitspraak van Tom Van Grieken voor regeringsdeelname van het Vlaams Belang “een derde vervelende kiezel (is), naast de aanwezigheid van extremisten als Dries Van Langenhove en Sam Van Rooy”. Humo heeft een opvallende cover. Woensdag is er het bericht dat Jürgen Conings Vlaams Belang-lid was, Apache die de Vlaams Belangers in de steungroepen voor Jürgen Conings in kaart brengt, en Knack over vijftien organisaties en tien spilfiguren bij extreemrechts, en het belang van het Vlaams Belang voor de mobilisatiekracht. Toch kijkt men vanuit Franstalig België met grote ogen naar de banalisering van extreemrechts in Vlaanderen, zo wordt donderdag opgemerkt in De Tijd. Maar het is nooit te laat om te reageren: KifKif geeft tien tips.

Nooit hadden de media zoveel aandacht voor extreemrechts als de voorbije dagen. Op de foto: overzichtsartikels in De Morgen en Knack (foto’s © RV).

Dat er ook nog meer online verschijnt, daar werden we begin deze week aan herinnerd door een Facebookpost van een Voorpost-kaderlid die op 3 juni 2020 door de rechtbank in Kortrijk veroordeeld werd tot twee maanden cel en een geldboete van 800 euro met uitstel voor de duur van drie jaar (200 euro uitgezonderd) voor “het creëren van een digitaal kader waarbij het ventileren van racistische meningen wordt uitgelokt en/of aangemoedigd’. Ook een zelfgemaakt fake news-bericht wordt hem kwalijk genomen. Het Voorpost-kaderlid zette een artikel van PNWS van een week eerder online. PNWS is de digitale voortzetting van het in 2015 als weekblad en in 2017 als maandblad opgedoekte P-magazine. “Jurgen Conings wordt bestempeld als een levensgevaarlijke terrorist. De grootste misdaad die hij echter tot hiertoe pleegde: een vracht oorlogswapens ontvreemden. Ook al wordt daarover, volgens iemand die het – gezien haar eigen militaire achtergrond – zou kunnen weten, over overdreven”, luidt het bij PNWS.

Hierna volgt een filmpje van cartoonist Maaik. Maaik is een pseudoniem voor Mike Hermans, een man die in 1997 afstudeerde als architect en vanaf datzelfde jaar cartoons begon te tekenen. Vanaf 2003 komische strips over het leven van architecten. Op 24 mei 2021 zette hij een stripfilmpje online waarbij twee heren becommentariëren wat ze vanop hun caféterras zien. Aan het raam achter hen hangt een affiche waarop Marc Van Ranst is afgebeeld: “Gezocht. Staatsgevaarlijk! License to kill”. Op 24 mei was al door minister Annelies Verlinden ontkend dat men in de zoektocht naar Jürgen Conings de voortvluchtige gewapende militair zomaar mocht doden, en hadden alle Vlaamse kranten die eerder schreven dat er een ‘license to kill’ was voor Jürgen Conings hun digitale berichten hierover offline gezet. Maar Maaik gaat voort met het ‘license to kill’-verhaal, niet voor Jürgen Conings maar voor Marc Van Ranst.

Hieronder een paar screenshots uit het filmpje.

Wanneer men vanop een caféterras viroloog Marc Van Ranst ziet wordt Jürgen gebeld.
Even later wordt een laserstraal op het hoofd van Marc Van Ranst gericht.
De bovenste helft van zijn gezicht, zeg maar: zijn hersenen, wordt afgeschoten…
en Marc Van Ranst valt op de grond (het beschoten hoofd is door ons geblurd omdat de tekening te gruwelijk om te tonen is).
“Doel naar beneden” (alle screenshots © YouTube).

Commentaar van PNWS: “Da’s maar om te lachen natuurlijk. Maar als het aan Marc Van Ranst ligt, dan vliegt cartoonist Maaik wellicht in ‘t gevang. Volgens de zonnekoning zou namelijk iedereen die virologen bedreigt (kunnen we nog enigszins inkomen) of zelfs belédigt, een celstraf moeten krijgen.” Alweer richt men de pijlen op Marc Van Ranst, terwijl na zo’n stripfilmpje in de eerste plaats een krachtige veroordeling van het vergoelijken van een moord op Marc Van Ranst gepast zou zijn.

We zien overigens niet in wat er grappig zou zijn aan het filmpje, tenzij de opmerking aan het einde dat witte puisten geen probleem en rode koppen gevaarlijk zijn. Sommigen zullen dat grappig vinden. Vooraleer men evenwel zover is, is al een paar keren de grens met aanzetten tot geweld overschreden.

Het Voorpost-kaderlid dat het PNWS-artikel op zijn Facebookpagina deelde, was bij de eersten om de coronamaatregelen te bekritiseren. Toen men op café mocht gaan mits zich te laten registreren, gaf hij bewust een valse naam op. Solidariteit? Zelfs niet met het Eigen Volk. Dezelfde man stond als lid van de ordedienst op het podium vlak achter Tom Van Grieken toen die op de verkiezingsavond van 26 mei 2019 zijn overwinningsspeech hield in Londerzeel. Het illustreert hoe flinterdun de grens is tussen het ‘fatsoenlijke’ Vlaams Belang en mensen die grossieren in racisme en de cultus van geweld goedkeuren.

Twintig jaar na de cover van het allereerste nummer van het tijdschrift dat later Bloed Bodem Eer & Trouw zal heten, staat dezelfde illustratie op de cover van Humo. Toen met de slogan ‘Er is slechts 1 solutie, Blanke revolutie’, nu met de titel ‘Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Vlaanderen’ die een verwijzing is naar een interview in Humo met Paul Ponsaers, auteur van Haatzaaiers. Extreemrechtse radicalisering.