Drie dagen op rij is in Maasmechelen door enkele honderden mensen betoogd als steun aan de voortvluchtige militair Jürgen Conings die maandagavond 17 mei 2021 niet meer verscheen bij zijn vriendin en kinderen, eerder op de dag aan de haal ging met wapens uit de kazerne van Leopoldsburg, de medailles voor zijn schutters- en survivalkwaliteiten achterliet op het graf van zijn ouders, en viroloog Marc Van Ranst en de Tevhid-moskee in Eisden (Maasmechelen) in het vizier wil nemen. Op Facebook krijgt hij de steun van alvast meer dan 45.000 mensen.
Na een paar dagen plaatsten de beheerders van de Facebookgroep ‘Als 1 voor Jürgen’ een oproep om rekening te houden met de wetten en voorschriften. Racistische reacties bijvoorbeeld zijn strafbaar en kunnen zowel gevolgen hebben voor diegene die ze op Facebook plaatst als voor de beheerders van een Facebookgroep die de racistische reacties online laten staan. De motieven om iets te posten en te betogen voor ‘de Jürgen’ zijn uiteenlopend. Van mensen die het gebrek aan psychologische opvang na buitenlandse militaire acties als reden zien voor het doorslaan van Jürgen Conings, en geschrokken zijn van de ‘license to kill’ die volgens een aantal media is gegeven – iets wat door minister Annelies Verlinden wordt ontkend, maar mensen die doorgaans de ‘mainstreammedia’ wantrouwen geloven wél de ‘license to kill’-mediaberichten. Van die verontruste burgers gaat het over mensen die plezier beleven aan de strijd van één man tegen het hele overheidsapparaat, tot mensen die het minstens verbaal eens zijn met het fysiek elimineren van Marc Van Ranst en een geweersalvo aan een moskee zoals in Christchurch (Nieuw-Zeeland).
Ergens daartussen zitten sommigen ter extreemrechterzijde en sommigen die de maatregelen tegen het coronavirus bestrijden, en soms vallen beide groepen samen. Een goed voorbeeld daarvan zijn Vanessa Noels en Tom Sluyts die op beelden over de betoging in Maasmechelen voorbije zondag 23 mei 2021 te zien zijn (foto helemaal bovenaan © LN24/Facebook). Tom Sluyts haalde als eerste de media toen hij eind 2019 na één jaar Vlaams Belang-gemeenteraadslid zijn in Herentals zijn ontslag uit die gemeenteraad aankondigde. “Sluyts vertolkte in de raad de stem van de harde lijn binnen de partij”, noteerde Het Nieuwsblad. Vanessa Noels kwam in beeld nadat de initiatiefnemers van ‘S.O.S. Democratie’ tegen het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang ermee stopten en er nieuwe beheerders voor de gelijknamige Facebookgroep gezocht werden. Vanessa Noels en een paar anderen namen het over en veranderden de naam in ‘S.O.S Vrijheid en Recht’.

Aankondiging van de eerste manifestatie van S.O.S. Vrijheid en Recht (foto © Facebook).
De eerste manifestatie van S.O.S. Vrijheid en Recht zou in Denderleeuw plaatsvinden op 15 maart 2020. Er werd hetzelfde volk verwacht als bij de twee S.O.S. Democratie-manifestaties: van Vlaams Belangers tot neonazi’s. Voor tweehonderd deelnemers werden zakjes met paaseieren klaar gemaakt, maar de manifestatie moest afgelast worden omwille van het coronavirus en de lockdown die uitgerekend dat weekend begon. Twee weken later verscheen op Facebook een videoboodschap van een man met Turkse roots uit Willebroek. “Mensen, wees eens realistisch. Kijk naar de cijfers en word wakker. Als we zo verder gaan, mogen we een ongekend sociaal en economisch drama verwachten. Terwijl er dit jaar al dubbel zoveel mensen aan de griep zijn gestorven als aan Covid-19.”
Er werd opgeroepen voor een manifestatie tegen de coronamaatregelen op 9 mei 2020 in Antwerpen-Zuid. Dertien mensen werden bestuurlijk aangehouden door de politie, waarvan zeven uit de extreemrechtse hoek. Een aantal preventief. Dat vaste klanten van extreemrechtse betogingen uitgerekend die 9de mei met de trein van de kust naar Antwerpen waren gereisd voor een bezoek aan de Zoo, wilde de Antwerpse politie niet geloven. Hoewel ze mee gemobiliseerd had voor de manifestatie stapte Vanessa Noels niet verder bij het zien van de politieagenten aan de plaats van samenkomst in Antwerpen-Zuid.
Toch haalde Vanessa Noels de media. Onder andere Het Laatste Nieuws. Volgens de krant ageerde Vanessa Noels tegen de lockdown omwille van het coronavirus, maar heeft ze met S.O.S. Vrijheid en Recht nog andere eisen. “Zo pleit haar groepering ook voor de ontbinding van het federaal parlement en nieuwe verkiezingen na de zomer. Ze wil België zien vertrekken uit de Europese Unie, de lonen van politici halveren en het recht op wapenbezit in de grondwet opnemen. ‘Burgers moeten zich kunnen verdedigen tegen de overheid als deze de vrijheden en de rechten van het volk inperkt’, zo staat er als motivatie voor dat laatste in de eisenbundel te lezen.”

Het Laatste Nieuws haalt ook een paar illustraties aan die Vanessa Noels op het Russische VKontakte plaatste. Zoals de slogan ‘Vluchtelingen niet welkom!’ bij de afbeelding van een man met een machinegeweer tegen de achtergrond van een Zwarte Zon, bekend als nazistisch symbool en gebruikt door neonazi’s. Op de illustratie staat ook nog eens de cijfercombinatie 14/88. ‘14’ is een verwijzing naar de 14 woorden We must secure the existence of our people and a future for white children uitgesproken door de Amerikaanse neonazi David Lane; ‘88’ is een codegetal voor ‘Heil Hitler’. Met Rob Verreycken als advocaat legde Vanessa Noels klacht neer tegen dit HLN-artikel bij de Raad voor Journalistiek die het artikel evenwel waarheidsgetrouw en zonder ongegronde beschuldigingen beoordeelde.
De Raad voor Journalistiek vond wel dat met een titel als Waarom neonazi’s plots voor uw vrijheid opkomen de krant Vanessa Noels de kans op een wederwoord had moeten geven. Probleem is dat uitgerekend Noels’ advocaat Rob Verreycken weigert te spreken met de ‘mainstreammedia’. Toen Gazet van Antwerpen laatst een paginagroot artikel publiceerde over de familie Verreycken (Wim, Rob en Gunnar Verreycken) maakte Rob Verreycken er zich over de Hitlergroet van zijn zoon in het Fort van Breendonk vanaf met: “Is mijn zoon naar Syrië getrokken om mensen het hoofd af te snijden of niet-moslims om te brengen met Kalasjnikovs? Dan wens ik verder geen commentaar te geven aan de leugenpers.” Ook Tomas Boutens is van het principe beter niet praten met de ‘mainstraemmedia’. De voorbije dagen weigerde hij een aanbod van VTM om door hen geïnterviewd te worden.

Vanessa Noels en Tom Sluyts waren samen met Carrera Neefs en nog anderen uit de extreme rechterzijde op de pro Jürgen Conings-betoging voorbije zondag 23 mei 2021 in Maasmechelen. Later op de dag waren ze met een groep van een tiental mensen in café De Klokke in Duffel, een café in dezelfde categorie als het extreemrechtse Antwerpse café De Leeuw van Vlaanderen. Er werden plannen gesmeed voor manifestaties aanstaande zaterdag (La Boum 3, aan La Boum 2 op 1 mei is deelgenomen door meerderen op bovenstaande foto) en zondag (betoging op initiatief van mensen uit de Facebookgroep ‘Als 1 voor Jürgen’) in Brussel. Carrera Neefs was gisteren, maandag 24 mei 2021, opnieuw in Maasmechelen.
Achille Chernouh, organisator van de betogingen in Maasmechelen en lid van een Telegram-groep voor Jürgen Conings, roept op om niet in Brussel te gaan betogen. Betogen voor Jürgen Conings: het is gecompliceerd. Daarnaast is er voor aanstaande zondag 30 mei 2021 een manifestatie aan het Albertinaplein in Brussel aangekondigd door Voorpost. Het thema is ‘vrijheid’. De Vlaamse actieverantwoordelijke van Voorpost, Gentenaar Nick Van Mieghem, was overigens voorbije zaterdag 22 mei 2021 in Rotterdam (Nederland) om er met Voorpost te protesteren tegen het Eurovisiesongfestival dat volgens Voorpost verworden is “tot een linksliberaal project dat gendergekte propageert en traditionele waarden aanvalt”. Betogen met Voorpost: het zijn weer drukke dagen.
