Als partijvoorzitter is Tom Van Grieken geslaagd. Van 5,9 % van de stemmen bij de verkiezingen op 25 mei 2014 onder voorzitterschap van Gerolf Annemans ging het voor het Vlaams Belang naar 18,5 % van de stemmen bij de verkiezingen op 26 mei 2019 onder voorzitterschap van Tom Van Grieken. De peilingen sindsdien geven telkens weer een nog hogere score, en het Vlaams Belang zelfs als grootste partij in Vlaanderen. Met de peiling van de VRT en De Standaard die gisteren bekend geraakte komt het Vlaams Belang al aan 24,7 % van de stemmen, tegen 21,5 % voor de N-VA en 12 % voor Vooruit als sterkste van de traditionele partijen. In de top-20 van populairste politici staat Tom Van Grieken derde (met 5,3 %, tegen 13,2 % voor Alexander De Croo en 11,8 % voor Bart De Wever). Op dat vlak is er nog ruimte voor verbetering, maar het voornaamste is natuurlijk het resultaat van zijn partij. Opmerkelijk is wel dat er in de top-20 drie PVDA’ers staan met Peter Mertens (8), Raoul Hedebouw (9) en Jos D’Haese (16). We kunnen ons niet herinneren dat ooit drie PVDA’ers in de top-20 stonden. Dat ze vóór Dries Van Langenhove (17) staan, zal steken bij de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden.

Als reclameman is Tom Van Grieken ook geslaagd. Hij deed er voor zijn studies communicatiemanagement aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen weliswaar vier jaar over in de plaats van drie jaar, maar dat had meer te maken met zijn praeses zijn van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Tom Van Grieken weet als reclameman perfect hoe de aandacht op iets te richten en/of af te leiden naar iets anders. Toen richting Vlaams Belang werd gekeken bij de zoektocht naar Jürgen Conings verwees de Vlaams Belang-voorzitter naar de “drugsoorlog met bommen en granaten” in Antwerpen, “gewelddadige migrantenprotesten” in Anderlecht, “totale chaos” in Brussel, gewelddadige migrantenprotesten” in Luik… met telkens een “gebrek aan politie om op te treden”, terwijl voor één militair die een afscheidsbrief schrijft (sic, alsof er niets meer aan de hand is) honderden politiemannen en soldaten gemobiliseerd worden, en versterking aan buurlanden gevraagd wordt. “Het kan dus toch?”, besluit Tom Van Grieken in een digitale affiche die 20.000 ‘likes’ en 2.900 commentaren kreeg, en 7.500 keer gedeeld werd.

Als psycholoog is Tom Van Grieken evenwel gebuisd. We weten niet of Tom Van Grieken een rechtstreekse lijn heeft met de voortvluchtige Jürgen Conings – we vermoeden van niet – maar alleen al op basis van de reeds bekende feiten is het duidelijk dat Tom Van Grieken verkeerd inschat waarom Jürgen Conings wapens stal in de kazerne van Leopoldsburg, dreigementen uitte naar Marc Van Ranst en anderen, en vervolgens op de vlucht sloeg. In De Afspraak op vrijdag voorbije vrijdag 21 mei 2021 (foto helemaal bovenaan, met toevoeging van een foto van Jürgen Conings © VRT NU en federale politie) zei Tom Van Grieken letterlijk: “Ik vind het jammer dat mijn partij in die discussie betrokken wordt, want hij is geradical…, hij heeft een psychologisch probleem gekregen door de corona. Hij heeft niet gezegd: ‘Ik ga massaal vreemdelingen afschieten’. Hij heeft gezegd: ‘Ik ga virologen aanpakken’. En beide is verwerpelijk, natuurlijk. Ik denk dat hier vooral corona een factor is, en niet de link die naar mijn partij wordt gelegd.”

Antwoord van Tom Van Grieken na de vraag om voor Jürgen Conings een evenement op te zetten, en commentaar van het Hasseltse Vlaams Belang-gemeenteraadslid Dietrich Vandereyken in de Facebookgroep ‘Als 1 achter Jürgen’. Naast Vandereyken zijn onder andere Kim Brooks (voorzitster Vlaams Belang Mechelen), Ilse Annemans (voorzitster Vlaams Belang Dendermonde, met Barbara Pas als prominent lid), Joeri Van Olmen (Schild & Vrienden én voorzitter Vlaams Belang Sint-Niklaas) en Gilles Delcroix (N-VA-gemeenteraadslid in Kalmthout) eveneens lid van deze Facebookgroep als steun voor de gezochte terreurverdachte Jürgen Conings (foto’s © Twitter en Facebook).

Mocht Tom Van Grieken en/of zijn adviseurs ons artikel vorige woensdag bekeken hebben, dan hadden ze helemaal onderaan gezien dat Jürgen Conings op Twitter al in 2015-2016 bij herhaling uithaalde naar asielzoekers en andere ‘culturele verrijking’ (zijn eufemisme voor allochtonen). Vrijdag was ook al bekend dat Jürgen Conings en de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) Tomas Boutens elkaar al van de winter 2003-2004 op missie in Afghanistan kennen, en Jürgen Conings in 2019 op de radar van de veiligheidsdiensten kwam omdat hij rondhing in extreemrechtse kringen. Die extreemrechtse kringen klagen tegenwoordig over de vrijheid berovende maatregelen omwille van het coronavirus, maar daarvóór hebben ze jarenlang steen en been geklaagd over niet-blanke asielzoekers en migranten én de hier geboren allochtonen.

Intussen weten we dat Jürgen Conings niet enkel Marc Van Ranst als doelwit van een terreurdaad had, maar ook de Tevhid-moskee in Eisden (Maasmechelen). In de afscheidsbrief voor zijn vriendin schreef Jürgen Conings: “Ik zou ook voor de rechter moeten komen voor slagen en verwondingen in Tongeren. Ik betaal geen rekeningen meer, geen boetes enz…” In Tongeren worden de “slagen en verwondingen” bevestigd, maar wordt niet gepreciseerd waarover het precies gaat. De kans is klein dat dit te maken heeft met corona. Wel is zeker dat in juni 2020 een vrouw met een donkere huidskleur een klacht heeft ingediend na een discussie op sociale media met Jürgen Conings.

Dat zoals Tom Van Grieken beweert “vooral corona een factor is”, is een uitleg die te kort schiet. Er is zeker meer – en dat “meer” verwijst naar een zware hekel aan asielzoekers (of zoals een vriend van Conings het verwoordde bij TV Limburg: “gans Afrika die naar hier komt, wordt integratie aangeboden”), moslims, iemand met een donkere huidskleur… “Meer” verwijst ook naar de contacten met Tomas Boutens bij wie één van de tien huiszoekingen in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei plaatsvond. Boutens klaagt: “Ze zochten J…. alsof die in mijn kast zit. Niet dus”. Als er één plek is waar Jürgen Conings zich niet zal verschuilen, is het natuurlijk in het appartement van Boutens. Boutens weet goed genoeg dat hij bij de veiligheidsdiensten bovenaan staat bij de in het oog te houden extreemrechtse tot neonazistische militanten. Boutens’ geklaag over de huiszoeking werd op Facebook op nog geen dag tijd door meer dan 1.000 mensen gedeeld, wat een al even veeg teken aan de wand is als de meer dan 34.000 leden van de Facebookgroep ‘Als 1 achter Jürgen’.

Men heeft Boutens’ laptops, een USB-stick en zijn gsm in beslag genomen om uit te zoeken in welke mate Tomas Boutens nog contact had met Jürgen Conings. Onvermijdelijk komt daarmee minstens een deel van het netwerk rond Boutens in beeld. Het is bekend dat Boutens enkel de telefoon opneemt wanneer hij weet welke vriend(in) belt. Dat vergemakkelijkt natuurlijk het onderzoek. Naar wij vernemen zouden er al eerste positieve resultaten zijn, maar uiteraard worden er nu geen details over vrijgegeven in het belang van het onderzoek.

Tomas Boutens als eerste van rechts rechtstaande met een machinegeweer in de hand en andere beroepsmilitairen in de winter van 2003-2004 in Afghanistan (foto © Facebook).