Op de cover van Knack wordt deze week opgeroepen, gesteld dat u een tuin hebt, de hele maand mei uw gras ongemaaid te laten. In een brief aan de abonnees verduidelijkt Knack: “Onze tuinen minder verharden, regenwater meer laten infiltreren en bomen ruimte geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen zoals de aanhoudende hitte en droogte waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Ook ons gras anders gaan maaien kan een rol spelen. Het klassieke, strakke gazon is namelijk funest voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden geen voedsel, en water verdampt sneller uit de bodem wanneer gras te kort is. Doe mee aan Maai Mei Niet en maai de hele maand mei (een deel van) uw gazon niet of minder. Zo legt u een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels.” Knack lanceert deze actie in samenwerking met KU Leuven/MijnTuinlab, de Bond Beter Leefmilieu, Velt en vzw Het Ministerie voor Natuur. Tuinen maken 9 % uit van het grondgebied van Vlaanderen, en een gemakkelijker manier om bij te dragen aan een beter behoud van de natuur is er niet. Niets doen en daarmee goed doen (foto hierboven © cc. Flickr/Piano Piano!). Je zou kunnen denken: daar kan niemand tegen zijn. Toch wel.

Ons oog viel op een column van Johan Sanctorum bij Doorbraak, Vlaams-nationalistische opiniewebsite waar de tekstschrijver van de Vlaams Belang-voorzitters Bruno Valkeniers en Gerolf Annemans vrijelijk zijn mening kwijt kan. Eénmaal werd hij teruggefloten: in september 2019 publiceerde hij een column over stervoetballer Romelu Lukaku onder de kop Mensaap neemt strafschop (en scoort). Een man van Congolese afkomst betitelen als “mensaap” vonden ze zelfs bij Doorbraak wat erover. Men is er nochtans ruimdenkend. Vlaams Belangers als Sam Van Rooy en Tom Vandendriessche kunnen er probleemloos hun gal kwijt. Na de commotie die ontstond over de “mensaap” excuseerde Doorbraak zich. Johan Sanctorum zou niet langer rechtstreeks op Doorbraak kunnen publiceren, maar lang duurde de wrijving niet en Johan Sanctorum en Doorbraak-hoofdredacteur Pieter Bauwens werden terug beste vrienden.

Johan Sanctorum en de door hem gewraakte Knack-actie (foto’s © Facebook en RV).

Johan Sanctorum: “Helaas behoor ik tot een subsoort van Vlamingen die hardnekkig elke week zijn grasperk trimt. Gemillimeterd, stand drie van mijn Wolf Garten A 4200, de schrik van madeliefjes en pisbloemen. Ze mogen er zijn, maar niet dààr. De reden ervan is complex. De wekelijkse maaibeurt is uitstekend voor de conditie, het verschaft een gevoel van weidsheid en zuiverheid, je hebt zin om er blootsvoets op te lopen, en een dame bezoeken met een korte pelouse is altijd weer een aangename ervaring.” Johan Sanctorum krijgt het op zijn heupen van acties zoals die van Knack: “Je moét niet meedoen, maar dan ben je wel een zure wandluis die geen enkele bijdrage levert aan een betere samenleving en een schoner milieu.”

“Wel ik zeg u, Zuhal”, vervolgt Sanctorum zich richtend tot Vlaams minister voor Omgeving Zuhal Demir, “met de tondeuse in de hand: u mag uw eigen oerwoud de vrije loop laten, en zelfs overal bos aanplanten, maar u moet zich niét bemoeien met iemands intieme vegetatie, wat erin groeit en niet groeit. (…) Diversiteit? My ass. Het ecologische discours collectiviseert alles en duldt geen enkele afwijking. Net de groene ideologie spuit elk stukje menselijk onkruid genadeloos plat en gaat voor de mentale asfaltering. Bureaucratische bedilzucht hand in hand met het woke-absolutisme, de opgeheven vingertjes en de politiek correcte dogmatiek. Dat is een paradox: ook mensen moeten verschillen, ook mensen mogen een territorium handhaven, het maairecht is een grondrecht. Een planeet vol éénstemmige Gutmenschen, nein danke.”

Op een Vlaams Belang-studiedag over klimaat en energie op 28 maart 2021 waarschuwde Kamerlid Kurt Ravyts voor “de grote kostprijs die het klimaatalarmisme met zich meebrengt”, en Vlaams parlementslid Sam Van Rooy stelde dat “de klimaatreligie” handenvol geld kost. Klimaat is nog wel wat meer dan de natuur, maar de natuur is er een onderdeel van. Knack komt, gesteund door de Leuvense universiteit en een aantal natuurverenigingen, af met een actie die niets kost, geen moeite vergt én goed is voor de natuur, en toch is er weer een zeurpiet in de extreemrechtse Vlaams-nationalistische hoek. Niemand heeft gezegd dat iedereen nu het gras móet laten groeien op zijn gazon, alle Sam Goorissen ten spijt. Je mág dat doen. Maar uit weerzin voor de Gutmenschen stelt men een sympathieke actie voor als de dictatuur van de politieke correctheid. Arm Vlaanderen.

Knack koppelt aan de actie een jaarlijks meetmoment om te zien hoeveel bloemen er op 1 m² spontaan in de tuin groeien na een maand niet maaien. Zolang Langoor die bloemen niet komt opeten ;-) (foto © cc. Pixabay).