Stel dat je een éminence grise bent. Niet alleen letterlijk. De meeste mensen hebben je niet anders gekend dan met je grijs-blonde haren. Ook figuurlijk ben je een éminence grise. Je hebt een loopbaan van tientallen jaren als advocaat, van zowel zaken bij de vrederechter tot bij het hof van assisen. Je was ook stafhouder bij de Orde van advocaten, en bleef ook op hoge leeftijd je juridische kennis aanbieden. Volgens de vorige minister van Justitie was je “een échte wetgever, wijs en scherp tegelijk”. Je was op hoge leeftijd nog voorzitter van een overlegorgaan tussen alle partners van Justitie. “Een (h)eerlijke man om mee te vergaderen of mee van mening te verschillen. Die anderen aan ‘t woord liet”, aldus diezelfde voormalige minister. Je hebt daarnaast ook een politieke loopbaan van gemeenteraadslid tot Kamerlid en Senator uitgebouwd, en was zelfs partijvoorzitter van een belangrijke politieke partij – zonder dat je er zelf om gesolliciteerd hebt. Je combineerde je juridische kennis met je politieke feeling en ligt aan de basis van 47 wetten, waaronder moeilijke om te realiseren zoals over euthanasie. Last but not least ben je ook een baken in de strijd tegen racisme en fascisme. Je overlijdt op zaterdag, en wat brengen de kranten dan op maandag over jouw overlijden (illustratie hierboven © cc. Pixabay/IJmaki)?

Spijts De Morgen ontstaan is als voortzetting van de socialistische kranten Volksgazet en Vooruit, publiceert de krant over het overlijden van Fred Erdman niet meer dan een Belga-bericht onder de kop Gewezen SP-voorzitter Fred Erdman overleden. Bij Het Nieuwsblad houden ze het ook bij het Belga-bericht. Bij Gazet van Antwerpen is het qua lengte een behoorlijk artikel, maar de krant benadrukt in de titel het minst belangrijke van Erdmans wetgevend werk: “Vader van de districten”. Het idee om Antwerpen na de fusie van de oude stad Antwerpen met de toenmalige randgemeenten op te delen volgens de voormalige gemeentegrenzen, en beperkte bevoegdheden aan die districten te geven, is van toenmalig burgemeester Bob Cools. Fred Erdman zorgde enkel voor de federale wetgeving die dit mogelijk maakte. Zijn werk rond de wetgeving over euthanasie en racisme, echtscheiding en hervorming van justitie is veel belangrijker.

De Standaard heeft het beste artikel, onder de kop Fred Erdman (1933-2021). Van assisenpleiter tot ‘Pierke Just’ en partijvoorzitter en met als onderschrift bij de foto: Fred Erdman is altijd een energiek bestrijder van elke vorm van racisme en antisemitisme gebleven. Het beschamendste artikel staat in Het Laatste Nieuws: twaalf regeltjes, een fractie van het Belga-bericht. Op de illustratie hieronder door ons in rood omkaderd. Goed voor 10,5 cm², terwijl het artikel over Vlaams Belanger Tom Vandendriessche die op Facebook meer likes verzamelt dan Conner Rousseau en Alexander De Croo 275,5 cm² krijgt. Liefst 25 keer meer ruimte (artikel door ons hieronder in geel omkaderd).

Het Laatste Nieuws, 12 april 2021 (onze omkadering) (foto © RV).

De meeste Facebook-likes bij de politici in Vlaanderen werden verzameld door Tom Van Grieken (Vlaams Belang, 514.001), Bart De Wever (N-VA, 245.676), Theo Francken (N-VA, 234.303), en dan Tom Vandendriessche (Vlaams Belang, 218.115). Tom Vandendriessche laat bijgevolg Conner Rousseau (Vooruit, 132.176), Dries Van Langenhove (onafhankelijke op een Vlaams Belang-lijst, 113.867), Alexander De Croo (Open VLD, 77.349), Filip Dewinter (Vlaams Belang, 33.394), Egbert Lachaert (Open VLD, 21.144), Meyrem Almaci (Groen, 21.090) en Joachim Coens (CD&V, 17.418) achter zich in de top-10 van meeste Facebook-likes (stand op 8 april 2021).

Toegegeven, een straffe prestatie van de Bruggeling die Europarlementslid werd als opvolger op de Vlaams Belang-lijst. Na Gerolf Annemans als mannelijke lijsttrekker moest op de tweede plaats van de kandidatenlijst een vrouw staan, maar die nam haar mandaat als Europarlementslid niet op. Patsy Vatlet bleef penningmeester van het Vlaams Belang, zoals ze dat al doet sinds Karel Dillen als Vlaams Blok-voorzitter. Ze was trouwens niet de enige nepkandidate op een Vlaams Belang-lijst.

Iedereen waarvan Facebook noteerde dat hij of zij interesse heeft in politiek, zal al een Facebook-advertentie gezien hebben van Tom Vandendriessche. Sinds Facebook die gegevens openbaar maakt, 15 april 2019, besteedde Tom Vandendriessche 161.000 euro aan Facebook-advertenties. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ontkent dat zijn partij betaalt voor die advertenties, maar volgens AdLens betaalde het Vlaams Belang voor 8.700 euro aan reclame voor Tom Vandendriessche. Het merendeel van het geld voor de advertenties komt van het werkingsbudget dat elke Europarlementslid krijgt. Geld om bijvoorbeeld evenementen te organiseren, brochures uit te geven of advertenties te plaatsen: zo’n 60.000 euro per jaar. De rest betaalt Tom Vandendriessche van zijn parlementaire wedde en andere vergoedingen.

Wat ons tegen de borst stoot, is vooreerst de ruimte die Het Laatste Nieuws spendeert aan het aantal Facebook-likes voor Tom Vandendriessche in vergelijking met de aandacht die een man met een indrukwekkend palmares als Fred Erdman krijgt. Over het palmares van Tom Vandendriessche, buiten zijn aantal Facebook-likes, vernemen de Het Laatste Nieuws-lezers zo goed als niets. Er staat enkel, en dat klopt, dat Tom Vandendriessche een intimi is van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en de Vlaams Belang-studiedienst leidt.

Tom Vandendriessche op Facebook. Zijn uitgaven aan advertenties zijn tussen 15 april 2019 en vandaag, 13 april 2021, intussen al opgelopen tot 163.050 euro. De voorbije week gaf hij 1.084 euro uit aan advertenties op Facebook (foto’s © Facebook).

Tom Vandendriessche is een oud-praeses van het KVHV-Gent (2001-2004) en ging in 2005 aan de slag als ‘management trainee’ bij de Katoen Natie van Fernand Huts. Hierna volgden nog vijf verschillende jobs vooraleer Tom Vandendriessche in 2016 Vlaams Belang-medewerker in het Europees Parlement wordt. Samen met Wouter Vermeersch presenteert hij op een Vlaams Belang-congres in Asse op 16 februari 2019 het zogenaamd links sociaaleconomisch programma van het Vlaams Belang in de aanloop naar de verkiezingen op 26 mei 2019. Maar tussen perceptie en realiteit is er een groot verschil. Dat weten we uit eerdere vergelijkingen met de programma’s van andere partijen en het stemgedrag in de verschillende parlementen, en dat weten we uit recent stemgedrag. Zo stemde het Vlaams Belang in het Europees Parlement op 10 februari 2021 nog tegen de verhoging van de minimumlonen.

Overigens is het Vlaams Belang ook op andere vlakken asociaal. Toen op 11 maart 2021 in het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd werd om LGBTIQ-mensen overal in Europa te verwelkomen, stemde Tom Vandendriessche, samen met de Vlaams Belangers Gerolf Annemans en Filip De Man, tégen de resolutie. Een man met zo’n stemgedrag kan dus overmatig veel adverteren op Facebook. Wie de behoefte voelt om zich te verdiepen in de hersenspinsels van Tom Vandendriessche kan ook nog terecht bij zijn columns bij Doorbraak.

Volgens Het Laatste Nieuws is de Facebookpagina van Tom Vandendriessche sinds 18 februari 2021 voor drie maanden geblokkeerd door Facebook, na een foto van een boekverbranding in Nazi-Duitsland. Maar als wij gisteren naar zijn Facebookpagina surften, leek toch alles als vanouds gepost te worden. Met gemiddeld één artikel per dag in april. Op Facebook adverteert Tom Vandendriessche de jongste tijd – o ironie – vooral tégen Facebook, waarbij hij probeert mensen te lokken naar zijn Telegram-profiel (waar hij alsnog slechts 5.218 abonnees heeft).  

Over zijn Twitter-profiel kunnen wij niet meepraten want Tom Vandendriessche heeft de toegang tot zijn Twitterprofiel voor ons geblokkeerd, net zoals Tom Van Grieken en Geert Wilders dat eerder deden. Zo zijn die helden van de vrijheid van meningsuiting: klagen over censuur op Twitter, maar zelf geen toegang geven tot hun tweets.

“Zo zijn die helden van de vrijheid van meningsuiting: klagen over censuur op Twitter, maar zelf geen toegang geven tot hun tweets” (foto © cc. Flickr/Esther Vargas).