Bij QAnon-aanhangers, die geloven in allerlei samenzweringstheorieën en waarvan sjamaan ‘Jack Angeli’ op 6 januari 2021 de kleurrijkste bestormer van het Capitool was (foto hierboven © cc. Flickr/Larry Cohen), circuleert het idee dat op 4 maart 2021 Donald Trump opnieuw Amerikaans president wordt. In Washington D.C. is het zes uur vroeger op de dag dan bij ons. Hou daarmee rekening om te vernemen of Trump intussen inderdaad opnieuw Amerikaans president is. De kans is natuurlijk nihil, maar (een deel van de) QAnon’ers zijn ervan overtuigd dat 4 maart “de laatste dag van de afrekening” is nadat Trump “tijdens zijn ambtsperiode werd ondermijnd door een kliek van satanische pedofielen”. QAnon’ers, militieleden, neonazi’s en andere hardcore Trump-aanhangers zijn zich in elk geval aan het voorbereiden op een volgende slag, zo leert infiltratie door een onderzoeker bij de Georgia III% Security Force.

Talia Lavin sloot zich twee weken vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november 2020 aan bij de Georgia III% Security Force. Eén van de Three Percenters-milities die hun naam halen uit het idee dat slechts 3% van de Amerikaanse kolonisten de wapens opnam tegen de Britten tijdens de Amerikaanse Revolutie die eindigde in de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten. Een idee dat bij ons door Rob Verreycken werd overgenomen om de Vlaamse onafhankelijkheid af te dwingen. “Als slechts 3% van de Vlamingen – 180.000 mensen – morgen actieve nationalistische kernen vormt in elke gemeente en stad , elkaar terug persoonlijk leert kennen en gaat samenwerken, deelneemt aan grote bijeenkomsten als IJzerwakes en 11 juli-vieringen, de Vlaamsnationale jeugdbeweging steunt, de Vlaamsnationale studentenbeweging steunt, en tenslotte massaal deelneemt aan protesten en acties op straat voor onze Vlaamse vrijheid en onze Vlaamse rechten…” (ReactNieuws, 28 december 2020).

Van de Vlaamse kolder, terug naar de Amerikaanse. Met een fictieve identiteit, een blank klinkende naam en een vervormde stem slaagde Lavin voor een één uur durend interview waarin hij uitlegde wat hij zou doen als hij gewapende antifascisten zou tegenkomen, of hij bereid is om zijn gezin op te geven als alles misloopt, welke wapens hij heeft en of hij ooit lid was van het leger of de politie. Lavin deed dit onderzoek als onderdeel van het Deplatform Hate-project dat startte als project om uit te kijken naar geweld bij de presidentsverkiezingen. De gesprekken op het Zello-kanaal van Georgia III% Security Force waren nooit ontspannen en gingen naar het apocalyptische toe bij het naderen van de presidentsverkiezing.

Three Percenters-vlag bij de bestorming van het Capitool in Washington D.C., en Three Percenters-militieleden bij een eerdere betoging (foto’s © cc. Flickr/Elvert Barnes en Anthony Crider).

Op de verkiezingsdag en de eerstvolgende 24 uur veranderde het aanvankelijk vertrouwen in een overweldigende overwinning van Trump langzaam in afschuw. Vervolgens werd het staalharde besluit genomen dat de overwinning van Biden vernietigd zou worden, desnoods met geweld. Men zou “Stop the Steal”-bijeenkomsten bijwonen en in trainingen in openlucht een uitgebreid arsenaal aan krachtige wapens testen. Elke rechtszaak die niet uitdraaide zoals verhoopt, was een bewijs van de samenzwering en nieuwe aanzet tot oorlog.

Naarmate 6 januari, de ultieme telling van de stemmen in het Capitool, naderde, steeg de spanning. De paranoia nam toe bij de Georgia III% Security Force omdat namen van groepsleden door Lavin en andere infiltranten gelekt werden op sociale media. Lavin werd gevraagd deel te nemen aan een gevechtstrainingsweekend in New York, de vraag kwam van een lid dat opschepte over het breken van de ribben bij een linkse militant. Toen Lavin zei zich hiervoor niet vrij te kunnen maken, werd hij meteen uit de groep gegooid. Twee leden van de Georgia III% Security Force werden door antifascisten herkend op de beelden van de bestorming van het Capitool.

Activisten hadden bij Zello aangedrongen om de kanalen die gebruikt werden door milities offline te zetten. Op 13 januari 2021 schiet Zello eindelijk in actie en heft het meer dan tweeduizend kanalen op die gebruikt werden door milities en andere gemilitariseerde sociale bewegingen. Parler, het extreemrechtse Twitter-alternatief dat talloze video’s van Capitoolbestormers had geüpload, werd een aantal dagen offline gezet. Twitter verwijderde van haar eigen platform meer dan 70.000 accounts van QAnon-aanhangers én de Twitteraccount van Donald Trump. De leden van de Georgia III% Security Force en andere Three Percenters zoeken nu andere kanalen om te communiceren. “We zijn door hoepels heen gesprongen om een plek te vinden waar we ons weer kunnen consolideren”, zei Chris Hill, de leider van de Three Percenters, op 8 februari 2021 op Gab.

QAnon-aanhangers in de Verenigde Staten (foto’s © cc. Flickr/Marc Nozell en Elvert Barnes)…

Sommigen vragen zich af of de QAnon-aanhangers het gaan overleven als op 4 maart Donald Trump toch niet opnieuw Amerikaans president wordt. Mogelijk gaan de QAnon-aanhangers het zien als hét bewijs van De Grote Samenzwering. Sommige QAnon’ers betwijfelen evenwel of 4 maart de dag wordt waarop Trump terug aan de macht komt. In QAnon-kringen wordt daarom al de datum van 20 maart als nieuwe datum naar voren geschoven. 20 maart 2021. En zo blijven ze bezig, maar worden ze nog altijd niet slimmer.

en QAnon-aanhangers in België (“QAnon-volk op de Viruswaanzin-betoging gezien (…). Copy-paste van bullshit uit de VS maar de storm begint hier ook voet te krijgen.”) en Nederland (“De betogers geloven in QAnon, een uit de Verenigde Staten overgewaaide complottheorie die ook in Nederland in opkomst is.”). De QAnon’ers zien de maatregelen tegen het coronavirus ook al als een grote samenzwering. Thierry Baudet (Forum voor Democratie) mikt voluit op hun stemmen bij de verkiezingen op 19 maart in Nederland (foto’s © Twitter).