Eind vorige week stonden er twee grote en degelijke dossiers over extreemrechts in de krant: De Morgen publiceerde waarom het parket in Gent negen leden van Schild & Vrienden voor de raadkamer wil brengen om te oordelen of de zaken die hen aangewreven worden al dan niet door een rechtbank moeten behandeld worden, en hoe de paniek in de rangen van Schild & Vrienden sloop na de Pano-uitzending over Schild & Vrienden. De Standaard beschreef de opmars van rechtsextremisme in Vlaanderen onder de titel Het rijzen van de Zwarte Zon. Maar waar gaat het nu over sinds zondagmiddag? Over het busje pepperspray dat Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken bovenhaalde in het VTM-middagnieuws van 14 februari 2021 (foto hierboven © screenshot VTM Nieuws).

Tom Van Grieken sprak in VTM Nieuws over “gruwelijke memes”, waarop VTM Nieuws-anker Danny Verstraeten repliceerde: “Het parket wil hem (Dries Van Langenhove, AS) voor de rechtbank brengen voor aanzetten tot haat, discriminatie, racisme… met zijn vereniging Schild & Vrienden. Het zijn serieuze aanklachten.” Tom Van Grieken antwoordt: “Als rechtse jongere kan je beter een politieagent in  Brussel voor dood kloppen of winkels plunderen, dan sta je vier jaar lang niet in de krant. Maar wanneer je een grof en walgelijk mopje maakt, wordt dat vier jaar lang uitgesmeerd.”

Een alerte Danny Verstraeten reageert: “’Grof en walgelijk mopje’? Volgens wat De Morgen bekeken heeft, hebben de speurders zesduizend beledigende berichten gevonden, waarvan twintig procent racistisch. Dat is toch niet een of ander mopje.” Ook toen Danny Verstraeten later nog eens herhaalde dat het ging om zesduizend beledigende berichten, waarvan twintig procent racistisch, bleef Van Grieken het minimaliseren tot “een mopje”. Niemand die er later op terugkwam in de media. Het is niet omdat het niet verbaast, dat het niet onder de aandacht mag gebracht worden. Maar nog straffer. Volgens Van Grieken “zegt De Morgen zelf dat het niet Vanlangenhove is die die berichten geplaatst heeft”. Niemand die een factcheck deed, want dan zou Van Grieken met zijn billen bloot staan. De Morgen heeft dat niet geschreven, integendeel.

Op het einde van zijn periode als student had Dries Van Langenhove nog een voorraad pepperspray die hij “goedkoper dan ooit tevoren” verkocht. Tom Van Grieken maakt mee promotie (foto’s © Twitter/Amra Dorjbayar en screenshot VTM Nieuws).

Tom Van Grieken: “Die handel in verboden wapen? Het ging over pepperspray.” Danny Verstraeten: “Wel verboden…” Tom Van Grieken: “Ik heb het bij. Het ging over dit. Dit klein flesje is waar Dries voor werd vervolgd. (…) Dit zou in de handtas moeten zitten van iedere vrouw in Vlaanderen.” Dat is nieuw, maar ook weer niet. Nieuw omdat de ‘eindbaas’ van Schild & Vrienden toen hij zijn pepperspray te koop aanbood daar geen enkele verwijzing naar de bescherming van vrouwen aan toevoegde. Van Langenhove was enkel uit op verkopen: “Pepperspray goedkoper dan ooit tevoren”.

De pepperspray is ook nieuw als argument om vrouwen te beschermen, omdat ze bij Schild & Vrienden niet echt bekend staan als vrouwvriendelijk. In de besloten discussiegroep op Discord schreef iemand: “Dikke wijven zijn ranzig. Als je als jonge vrouw overgewicht hebt, plaats je jezelf buiten de samenleving. We eisen als samenleving niet veel van vrouwen: een goede moeder zijn en zichzelf verzorgen, er goed uitzien. Mannen worden terecht hogere standaarden opgelegd, enkel zo gaan we vooruit”. ‘Eindbaas’ van die discussiegroep Dries Van Langenhove liet die uitspraak staan en toonde geen behoefte om zich ervan te distantiëren.

Volgens Jan Segers (Het Laatste Nieuws) mist de huidige Vlaams Belang-voorzitter “de autoriteit van Karel Dillen, de schoonmenselijkheid van Frank Vanhecke, de belezenheid van Gerolf Annemans en het natuurtalent van Bruno Valkeniers”, en loopt hij inzake pepperspray Filip Dewinter achterna. “Dewinter deed hem die truc vijf jaar geleden al voor, toen hij op een partijfeestje de blonde engel Anke Van dermeersch blij verraste met een flacon pepperspray als gold het Chanel N° 5.” Dewinter liet niet na op Twitter zelf te benadrukken dat hij in 2016 al leurde met pepperspray en zo’n busje in het federale parlement overhandigde aan toenmalig minister voor Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Tom Van Grieken loopt Filip Dewinter achterna door te pleiten voor het bezit van pepperspray. Iets wat Dewinter niet nalaat te benadrukken (foto’s © Twitter en Facebook).

De Vlaams Belang-parlementsleden Katleen Bury, Marijke Dillen, Barbara Pas en Ortwin Depoortere dienden een wetsvoorstel in om iedereen vanaf de leeftijd van 16 jaar pepperspray te laten bezitten en gebruiken in het kader van wettige zelfverdediging. Het loopt echter al bij de eerste zin in hun toelichting mis: “In tegenstelling tot buurlanden zoals Frankrijk en Duitsland is pepperspray in België niet vrij te verkrijgen in de handel.” In Frankrijk en Duitsland is pepperspray niet zomaar te verkrijgen. Volgens een rondvraag door de website met een groot hart voor het Vlaams Belang PAL NWS (de nieuwe naam van Sceptr, waar het aanbod van ’t Pallieterke mee geïntegreerd wordt) is in Frankrijk het bezit van pepperspray toegelaten voor personen ouder dan 18 jaar maar wordt het dragen van pepperspray beboet. Je mag het dus bij jou thuis in een schuif hebben liggen, maar niet op straat op zak hebben. In Duitsland mag iedereen pepperspray dragen, maar enkel als bescherming tegen dieren. Ook mag je het niet dragen tijdens en op weg naar of van betogingen of voetbalwedstrijden.

In het wetsvoorstel-Bury is de enige beperking dat minderjarigen de pepperspray niet zelf mogen aankopen. Vanaf 16 jaar zouden ze het wel mogen gebruiken. Over de aankoop van maskers voor de politie en de rest van de bevolking om zich te beschermen tegen criminelen die pepperspray zouden spuiten om zo een halsketting, handtas of meer te stelen, rept het wetsvoorstel-Bury niet.

Maar keren we nog even terug naar Tom Van Grieken in het VTM-middagnieuws van voorbije zondag. Tom Van Grieken neemt al volop de verdediging op van de negen Schild & Vrienden’ers die voor de rechtbank dreigen gedagvaard te worden voor “een mopje”, waarvan minstens zes Schild & Vrienden’ers zichtbaar actief zijn bij het Vlaams Belang. Van Grieken kondigt ook al aan geen sancties te zullen nemen bij een eventuele veroordeling. Tom Van Grieken (in VTM Nieuws, voorbije zondag): “Wat men vóór men actief was bij onze partij gedaan heeft in de privésfeer, daar kan ik geen consequenties aan koppelen.” Stel dat een man zijn dochter(tje) mishandelt en verkracht vóór hij actief wordt bij het Vlaams Belang, hij zou actief mogen blijven bij het Vlaams Belang?! Mooie partij is dat.

In tegenstelling tot wat het Vlaams Belang beweert, is pepperspray niet zomaar toegelaten in Frankrijk en Duitsland. Gunther Malin legt in een Twitterdraadje overigens uit waarom pepperspray geen goed idee is voor mensen die niet getraind zijn er goed mee om te gaan (foto © cc. Pixabay).