Vorige week woensdag maakten wij hier bekend dat een deel van extreemrechts afstevent op een confrontatie met de ordediensten zondag 31 januari 2021, met bijeenkomst aan het treinstation Brussel-Centraal. We stelden vast dat vanuit alle uithoeken van het land afspraken werden gemaakt om naar Brussel te trekken voor een manifestatie waarover bloemenlegster Carrera Neefs beweerde dat er toelating voor was verleend – wat niet zo was. Veel betogen was er niet bij met 488 mensen onmiddellijk opgepakt door de politie. Maar er waren verrassende wendingen in het verhaal (afbeelding hierboven: voorstelling van Waarheid, Hypocrisie en Wijsheid uit 1644 © RV).

Na een slapeloze nacht keerde aanstookster Carrera Neefs vrijdag haar kar: ze zou niet naar Brussel gaan. Twee dagen eerder schreef ze nog op Facebook: “11u centraal station Brussel komende zondag! Het is toegestaan! Laat u niet misleiden door berichten van het atomium en max. 100 man! Neem een voorbeeld aan uw noorderburen! Nederland laat zich niet doen en vele landen zullen hen volgen! (…)”. Nochtans was toen bekend dat er geen toestemming was voor een bijeenkomst aan het treinstation Brussel-Centraal, maar er volgens Jos De Groof Jr.  wél een toelating was voor een bijeenkomst aan het Atomium, zeven kilometer verderop.

Carrera Neefs koos voor de vlucht vooruit. Vrijdag publiceerde ze een lang epistel op Facebook met als conclusie “dat het veel efficiënter voor onze strijd en belangen is, dat wij samen een beweging/partij opbouwen die georganiseerd actie en politieke strijd kan verbinden, en dat op een duurzame basis, niet van het ene initiatief naar het andere, en dit zonder einddoel of perspectief op slagen”. Berouw komt na de zonde, en het idee om niet van de ene naar de andere manifestatie te hoppen maar een politieke partij uit te bouwen, is een legitiem standpunt.

Tom Van Grieken en Carrera Neefs toen ze nog samen door één deur konden (foto @ Facebook).

In de reacties die volgden op het niet naar Brussel gaan van Carrera Neefs was er onder andere die van een fervente voetbalsupporter. Hij schreef: “Diegene die willen gaan, mogen toch nog gaan? Ik zal er in ieder geval staan! En hoop nog vele andere!”. Waarop Carrera Neefs antwoordde: “tuurlijk ik ga zeker niemand vragen daar weg te blijven! Zelf kan ik het gewoon niet meer doen… een nachtje cel heb ik er gerust voor over… maar ik weet dat het daar bij mij niet bij zal blijven… Ze proberen me als oprichter aan te duiden en de boete die daar op hangt zal ik op mijn 1tje niet kunnen betalen.”

Iemand anders reageerde op het niet naar Brussel trekken van Carrera Neefs met: “Geen probleem dan roep ik zondag wel harder voor u. LINKSE RATTEN ROL UW MATTEN!!”. Opnieuw toonde Carrera Neefs zich heel tevreden met de reactie. Ze plaatste als antwoord vier vuistje-emoticons. Vandaar onze eerste hypocrisieprijs: eerst oproepen voor een niet-toegelaten betoging maar die voorstellen als een toegelaten betoging, dan afhaken, om vervolgens te applaudisseren voor mensen die wél gaan. Consequent zijn, staat niet in het woordenboek van Carrera Neefs.

Was het omdat Carrera Neefs niet zélf naar Brussel zou trekken? Of omdat het duidelijk werd dat de politie na voorgaande ervaringen niet zou laten betijen bij een niet-toegelaten manifestatie, en men dat al eens had meegemaakt in Mechelen en Kortrijk? Een aantal rechtsextremisten haakten eind vorige week in elk geval af. Soms scheidde het zelfs boezemvrienden. Peter Samson uit Sint-Niklaas bijvoorbeeld, net zo min als Carrera Neefs een watje, zou niet naar Brussel afreizen. Zijn vriend en stadsgenoot Koen Jennes wél.

‘Project Yggdrasil Waasland’ (dat bij acties overigens niet alleen op mensen uit het Waasland beroep doet) en ‘Project Thule’ gingen wél naar Brussel, maar bleven op veilige afstand van de politie. Alle begin is moeilijk: de juiste houding om de Vlaamse Leeuwvlag te tonen, is dat de Vlaamse Leeuw naar links klauwt en niet naar rechts (foto’s @ Facebook).   

Koen Jennes sloot zich aan bij ‘Project Yggdrasil Waasland’ van voormalig Vlaams Belang-parlementslid Rob Verreycken dat samenspande met ‘Project Thule’ van de voor zijn leiding geven aan het neonazistische BBET (Bloed Bodem Eer Trouw) veroordeelde Tomas Boutens. Samen waren ze met een vijftiental mensen. Omdat ze op veilige afstand van het Atomium en Brussel-Centraal bleven, werden ze niet opgepakt. Anderen werden zelfs al bij het uitstappen uit de trein administratief aangehouden. Aan het treinstation van Brussel-Noord werden 86 mensen bestuurlijk aangehouden, aan Brussel-Zuid 30 en aan Brussel-Centraal nog eens 372. De politie kent haar pappenheimers.

Een even grote verdienste om een hypocrisieprijs te mogen ontvangen als Carrera Neefs heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Aan Apache zei hij een week eerder de betoging in Brussel niet te steunen, en zich niet te kunnen herinneren dat het Vlaams Belang ooit heeft opgeroepen voor een niet-toegelaten betoging. Nu twitterde Tom Van Grieken: “Geen rellen. Geen plunderingen. Geen verzet. Geen steen geworpen. Geen brandstichting. Wel brave burgers. Dus: +300 arrestaties, zonder één stap gezet te hebben. 2 maten 2 gewichten”. Vooraf de betoging niet steunen, zich ervan distantiëren, en dan krokodillentranen plengen voor de opgepakte betogers. Dat verdient ook een prijs.

Of de betogers zo vreedzame bedoelingen hadden als Tom Van Grieken voorhoudt, is overigens sterk te betwijfelen. De politie haalde uit de zakken van de potentiële betogers een katapult, messen, voetzoekers, Bengaals vuur, versterkte handschoenen en een gebitsbeschermer. Niet echt iets wat vreedzame betogers doorgaans op zak hebben.

Tweets van Tom Van Grieken en de Brusselse politie voorbije zondag 31 januari 2021 (foto’s © Twitter).