“Als het in Parijs regent, druppelt het in Brussel” is een bekende uitdrukking. Geldt hetzelfde ook voor Amsterdam? Al twee zondagen op rij kwamen een paar duizend mensen bijeen op het Museumplein in Amsterdam om op een niet-toegelaten manifestatie te protesteren tegen de regering-Rutte en haar coronamaatregelen. De Mobiele Eenheid veegde telkenmale het Museumplein leeg. Krijgen we van hetzelfde nu op sociale media wordt opgeroepen om voor een amalgaam van redenen – van de Open VLD-nieuwjaarsreceptie, over de coronamaatregelen tot de niet meer terugdraaiende teller voor eigenaren van zonnepanelen – zondagmiddag bijeen te komen in Brussel? Althans op Facebook is er een even grote mobilisatie als voor de fameuze Mars tegen Marrakesh. Maar er is (bewust) verwarring over de plaats van afspraak.

Er was voor zondag 17 januari 2021 toestemming gegeven voor een bijeenkomst van 500 mensen aan het Westerpark in Amsterdam, maar initiatiefnemer Michel Reijinga – een ondernemer uit de evenementensector met sympathie voor Geert Wilders en Thierry Baudet – haakte af. Naar schatting 2.000 mensen trokken hierna naar het grotere Museumplein in Amsterdam, waarvoor geen toestemming was verleend om er bijeen te komen. De Nederlandse politie veegde het plein schoon met de inzet van leden van de Mobiele Eenheid (ME) met matrakken en schilden, honden en paarden, en waterkanonnen. Het was allemaal live te volgen op de Amsterdamse televisiezender AT5 en op de rechts-populistische website Ongehoord Nederland van Arnold Karskens. De politie hield 143 mensen aan, waarvan 16 voor openlijke geweldpleging.

Volgens Michel Reijinga, die zelf ook op het Museumplein was, waren de aanwezigen ondernemers, boeren, horecamedewerkers, mensen van de actiegroep Viruswaarheid en anderen. Volgens waarnemers waren er ook voetbalhooligans, rechtsextremisten en QAnon-aanhangers. Voorbije zondag 24 januari 2021 herhaalde zich het scenario op het Museumplein in Amsterdam, met deze keer 190 aanhoudingen. Diezelfde zondag was er ook nog een gelijkaardige bijeenkomst in Eindhoven, van waaruit Karskens nu live beelden streamde. Vanaf dan was het hek helemaal van de dam en volgden rellen en vernielingen in tal van Nederlandse steden en gemeenten (foto helemaal bovenaan © VRT/Terzake). “Nederland trots en vrij, avondklok hoort daar niet bij”, toeterde Ben Van der Kooi in Rotterdam. Een man die de Noorse terrorist Anders Breivik bewondert en regelmatig ook naar ons land afzakt.

Ben Van der Kooi bij een Pegida-manifestatie in 2016 in Antwerpen (foto © AFF) en een tweet over Ben Van der Kooi als hij bij de manifestatie op 17 januari 2021 op het Museumplein in Amsterdam stenen uit de grond aan het halen is (foto © Twitter).

De eerste zondag van het antiregeringsprotest in Nederland kreeg ook Jos De Groof Jr. het op zijn heupen. Een ondernemer in zonnepanelen en andere energieoplossingen, met een bedrijf gevestigd in Beveren. Hij lanceerde op Facebook een oproep voor een protestbijeenkomst voor een amalgaam van redenen: “Onze premier houdt een nieuwjaarsreceptie van de Open VLD, zonder mondmaskers. Het werkvolk en de kleine zelfstandige kan het hoofd niet/amper boven water houden, wordt beboet als we op de koffie gaan bij onze families. Bovendien heeft niet enkel de VREG, maar ook de federale regering ervoor gezorgd dat er hoger beroep werd aangetekend tegen de 15 jaar terugdraaiende teller voor zonnepanelen-eigenaars. Vervolgens stevenen we af op een begrotingstekort die ten koste gaat van de welvaart van de volgende generaties als we dit beleid niet stoppen! Tenslotte stijgt de agressie tegen de politiediensten met de minuut.”

De Groof riep op om zondag 31 januari rond het middaguur bijeen te komen aan de hoek van de Hertogstraat en de Lambermontstraat in Brussel, de residentie van de eerste minister aan het Park van Brussel. Op een steenworp van het Koninklijk Paleis, het parlement en de ambtswoning van de eerste minister aan de Wetstraat 16. Op twee dagen tijd melden meer dan 5.000 mensen dat ze naar de manifestatie zouden gaan, en meer dan 26.000 dan ze er interesse voor hebben. De Groof veranderde hierna de plaats van bijeenkomst naar het plein voor het treinstation Brussel-Centraal, vanwaar een betoging zou vertrekken die in een ovaal door Brussel zou trekken om uiteindelijk terug te keren naar de plaats van vertrek. Finaal, na bespreking met de politie, wordt het een bijeenkomst voor maximum 100 mensen vlakbij het Atomium, op 7 kilometer afstand van de aanvankelijke plaats van bijeenkomst. Voor dit laatste scenario is, volgens Jos De Groof Jr., toestemming verleend. De Brusselse politie laat weten dat er nog geen definitieve beslissing is over het al dan niet toelaten van de betoging, zo meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Intussen hebben op Facebook meer dan 7.000 mensen gemeld dat ze naar Brussel zullen trekken, en meer dan 31.000 dat ze ‘geïnteresseerd’ zijn. Extreemrechtse heethoofden hopen nu dat een groot deel van die mensen effectief naar Brussel afzakt, maar naar Brussel-Centraal en niet het Atomium. Carrera Neefs, de bloemenlegster aan het graf van een Nederlandse vrijwilliger voor de SS, roept op: “11u centraal station Brussel komende zondag! Het is toegestaan! Laat u niet misleiden door (*) berichten van het atomium en max. 100 man! Neem een voorbeeld aan uw noorderburen! Nederland laat zich niet doen en vele landen zullen hen volgen! Waaronder wij nu zondag! Zie dat je aanwezig bent! Kom op voor uw vrijheid!”. Meerdere rechtsextremisten zeggen naar Brussel-Centraal te zullen gaan. Volk vanuit Waregem, Sint-Niklaas, Antwerpen, Bornem, Aalst, Ninove…

Facebookpost van Carrera Neefs waarbij ze oproept aanstaande zondag naar Brussel te gaan, naar het Centraal Station voor een toegestane betoging – een leugen, enkel voor een bijeenkomst aan het Atomium, en dan nog beperkt tot 100 mensen, is er volgens organisator Jos De Groof Jr. een toestemming. De politie zegt dat er nog geen definitieve beslissing is (foto’s © Facebook).

Voorbije zondag trad de Brusselse politie op tegen een aanvankelijk gedoogde manifestatie opzij van Brussel-Centraal. Een bijeenkomst van een honderdtal mensen liep uit op de aanhouding van… 245 mensen. Hoopt een deel van extreemrechts op eenzelfde scenario? Om zo nog meer mensen razend te krijgen. Het is af te wachten hoeveel mensen komende zondag effectief zullen opdagen in Brussel, maar dat men zegt dat de bijeenkomst aan Brussel-Centraal is toegelaten – wat ze dus niet is – duidt erop dat men hoopt op rellen om daarna met een ‘onschuldig’ gezicht er verontwaardigd op te reageren.

Leden van ‘Project Yggdrasil Waasland’ (op de foto bij protest tegen de coronamaatregelen voorbije zaterdag in Sint-Niklaas) zullen ongetwijfeld zondag afzakken naar Brussel. Vooraan zonder mondmasker: Koen Jennes; in het midden op de achterste rij: Rob Verreycken (foto © Facebook).

Naschrift, 28 januari 2021: Volgens de politie is geen toestemming verleend voor een protestmanifestatie aan het Atomium omdat de organisator niet kan garanderen dat de coronaregels (onder andere maximum 100 aanwezigen) nageleefd zullen worden. Initiatiefnemer Jos De Groof Jr. bevestigt dit en roept op om, onder andere uit respect voor de zorgsector, niet naar het Atomium te trekken. Voor een bijeenkomst aan Brussel-Centraal is er geen toelating, maar desondanks blijft men hiervoor vanuit alle hoeken van het land mobiliseren.