Het parket van Oost-Vlaanderen heeft aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers gevraagd om de parlementaire onschendbaarheid van Dries Van Langenhove op te heffen, kwestie aan de rechtbank in Gent te kunnen vragen of Van Langenhove al dan niet voor de correctionele rechtbank moet gedagvaard worden op beschuldiging van inbreuken tegen de wetgeving over racisme en de wetgeving op wapenbezit. Een tiental van zijn kompanen zouden bij dezelfde gelegenheid gedagvaard worden voor inbreuken op de wetgeving op racisme en negationisme. Briesje wil al te graag een nieuw schouwtoneel en hoopt dat zijn zaak “zeer snel voor de rechtbank zal komen” en zijn naam en de naam van vele mensen rondom hem zo “eindelijk kan worden gezuiverd”. In afwachting is hij op sociale media, spijts zijn eigen riante wedde als parlementslid, een geldinzameling gestart om “met goede advocaten deze veldslag (te) kunnen winnen”. Typisch Van Langenhove: denken in oorlogstermen. Als het lukt wil hij zijn “mooie projecten zoals ons mediakanaal en onze gratis bokslessen” verderzetten.

Het brengt ons meteen naar Génération Identitaire, het Franse voorbeeld voor de oprichting van Schild & Vrienden. Ook daar zijn bokslessen een vast onderdeel van het programma. Génération Identitaire is in 2012 opgericht als jongerenbeweging van het Bloc Identitaire. In 2016 verzelfstandigt Génération Identitaire en datzelfde jaar volgt Van Langenhove hun ‘zomeruniversiteit’ in de buurt van Grenoble. Volgens Paul Ponsaers is Van Langenhove “vooral getroffen door het organisatorisch vernuft van de Fransen: met strakke schema’s slagen ze erin jongeren te mobiliseren. ‘Weerbaarheid’ is het centrale thema van het kamp: witte jongeren in hemelsblauwe T-shirts, waarop een Griekse ‘lambda’ prijkt, leren ‘hun plaats weer op te eisen’. Ze krijgen lessen in zelfverdediging en gevechtssporten, worden onderwezen in geschiedenis en ideologie, en volgen een snelcursus digitale skills.”

Eén van de acties van Génération Identitaire vindt op 21 april 2018 plaats aan de Frans-Italiaanse grens waar een honderdtal Génération Identitaire-militanten spandoeken ophangen met boodschappen als ‘Grens gesloten. Je zult van Europa niet jouw huis maken. Geen sprake van. Keer terug naar uw eigen huis’.  Op 29 augustus 2019 worden drie Génération Identitaire-militanten, waaronder medeoprichter Damien Rieu die intussen parlementair medewerker is van een Europarlementslid van het Rassemblement National, de partij van Marine Le Pen, voor deze actie veroordeeld tot elk zes maanden gevangenisstraf, een geldboete en het voor vijf jaar ontnemen van hun burgerrechten. Omdat ze verwarring hebben geschapen met wie de openbare ordehandhavers zijn. In beroep werd dat argument niet weerhouden en werden de drie vrij gesproken.  

Génération Identitaire-militanten zoeken de weg aan de Frans-Spaanse grens (foto, zoals ook de foto helemaal bovenaan © Telegram/Génération Identitaire).

Gesterkt door de vrijspraak eind vorig jaar, op 16 december 2020, trok Génération Identitaire een paar dagen geleden, op 19 januari 2021, naar de Frans-Spaanse grens voor een herhaling van hun actie in 2018 aan de Frans-Italiaanse grens. Volgens de Franse krant Libération is de actie veel bescheidener dan twee jaar geleden: deze keer niet met de inzet van een vliegtuig of helikopter, en met volgens de beelden die Génération Identitaire vrij gaf slechts een vijftien à twintig militanten – vier tot vijf keer minder dan vijf jaar geleden. Een aantal kopstukken waren erbij zoals ‘muze’ en woordvoerster Thaïs d’Escufon, boksscholenoprichter Adrien Lasalle en Jérémie Piano die pas terug is van een reis naar Armenië met de extreemrechtse vereniging S.O.S. Chrétiens d’Orient.

De persmededelingen van Génération Identitaire variëren over deze zaak. Op hun website: “Om de Fransen te beschermen, doorzoeken onze Defend Europe-teams momenteel mogelijke infiltratiegebieden in de buurt van Spanje. Bij inbraak nemen we onmiddellijk contact op met politie en rijkswacht zodat illegale migranten kunnen worden opgepakt en uitgezet.” Op Telegram klinkt het militanter: “Aangezien de Col du Portillon ondanks de aankondigingen van de prefectuur niet door de politie wordt beveiligd, hebben we besloten deze zelf te blokkeren.” Nu plaatst Génération Identitaire zich, naar eigen zeggen, wél in de plaats van de politie.

De politie relativeert evenwel de zaak: “Er is geen verstoring van de openbare orde geweest. De manifestanten zijn de bergen in getrokken. Ze waren slecht uitgerust, vaak niet met de juiste schoenen. We moesten hen adviseren opdat we later geen reddingsoperatie moeten opzetten.” Lokale verkozenen merken op dat de Col du Portillon geen plaats is waar migranten en vluchtelingen de grens oversteken, maar eerder een plaats is die grensbewoners en toeristen gebruiken om te gaan wandelen en winkelen. Socialistische verkozenen zoals Carole Delga, voorzitster van de ‘conseil régional d’Occitanie’, vroeg de overheid om “ferm te reageren” en “de procedure aan te vatten om deze uiterst rechtse groupuscule te ontbinden”.

De boodschappen van Génération Identitaire (op de foto: woordvoerster Thaïs d’Escufon) worden op Telegram niet alleen in het Frans, maar ook in het Engels en Duits, en soms ook nog in het Spaans, doorgegeven (foto’s © YouTube en Telegram).

Het gevolg van dit alles is dat de mediagenieke woordvoerster van Génération Identitaire Thaïs d’Escufon uitgenodigd werd voor een anderhalf uur durend debat over Génération Identitaire op de commerciële televisiezender C8 (deel 1, deel 2). Er waren 792.000 kijkers, wat het tot een van de meest bekeken afleveringen van Balance Ton Post ! maakt. Dat na de actie van Génération Identitaire bij de Frans-Italiaanse grens in 2018 en het ontdooien van de sneeuw lijken van migranten ontdekt werden, viel bij Thaïs d’Escufon op een koude steen. Voorts omzeilde ze de vraag of ze een raciste is. Bij het einde van de rechtstreekse televisie-uitzending hadden iets meer dan 40.000 mensen hun stem uitgebracht na de vraag of men de regering moet verplichten Génération Identitaire te ontbinden. Toen was de stand: ja: 32 %, neen: 68 %. Maar er kon nog enkele uren gestemd worden. Finaal was de uitslag met 86.247 mensen die stemden: ja: 44,2 %, neen: 55,8 %.

Een regering moet echter niet oordelen op basis van een televoting, maar op basis van de afweging tussen de vrijheid van vereniging en meningsuiting enerzijds, en andere wettelijke bepalingen en het gevaar dat van een groep uitgaat anderzijds. De Franse overheid heeft een lange traditie in het ontbinden van organisaties. Laatst werd in Frankrijk nog  Grijze Wolven ontbonden, terwijl deze Turkse extreemrechtse organisatie in ons land onbekommerd kan blijven bijeenkomen. In 2019 overwoog de Franse overheid om Génération Identitaire te verbieden, maar zag er uiteindelijk van af uit vrees dat haar argumenten niet sterk genoeg zouden zijn voor de administratieve rechtbank. Eind vorig jaar werd een nieuwe vraag gelanceerd om de ontbinding van Génération Identitaire te eisen. De initiatiefnemers wijzen er onder andere op dat het aantal aanvallen door personen die banden hebben met extreemrechtse bewegingen en ideologieën de voorbije vijf jaar in Frankrijk met 320 % is gestegen, en dat de inlichtingendiensten van alle Europese landen waarschuwen voor de toename van extreemrechts terrorisme.

Intussen in Vlaanderen: Dries Van Langenhove doet een geldinzameling om de rechtskosten te betalen en zijn partij begint met een campagne om aan te klagen dat Dries Van Langenhove zich mogelijk voor de rechtbank in Gent moet verantwoorden (foto’s © Telegram en Facebook).
Advertentie