Vandaag, woensdag 6 januari 2021, wordt in de Amerikaanse hoofdstad Washington een massale betoging van Trump-fans verwacht op hetzelfde ogenblik als het Amerikaans Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen moet goedkeuren. Een geluk bij een ongeluk is dat in Washington – anders dan in andere Amerikaanse staten – het openbaar dragen van wapens niet toegelaten is. Extreemrechtse groepen en -milities zoals de Proud Boys, Oath Keepers en Three Percenters zullen bijgevolg iets minder vervaarlijk door Washington kunnen marcheren dan ze graag willen. Het is afwachten of Enrique Tarrio, de leider van de Proud Boys, erbij zal zijn (de Afro-Cubaan met een donkere huidskleur en zonnebril vooraan op de foto hierboven © cc. Flickr/Anthony Crider)

Enrique Tarrio werd voorbije maandag in Washington (District of Columbia) aangehouden nadat tegen hem een aanhoudingsbevel was uitgevaardigd voor het in brand steken van een ‘Black Lives Matter’-spandoek aan een kerk bij een betoging in Washington op 12 december 2020. De 36-jarige Enrique Tarrio had bij zijn arrestatie twee patroonhouders voor telkens dertig kogels op zak. In het District of Columbia, waartoe de stad Washington behoort en dat enkele van de strengste vuurwapenwetten van het land heeft, is het bezit van magazijnen voor meer dan tien stuks munitie verboden.

De twee munitiehouders die Enrique Tarrio bij zich had, beide bedrukt met een logo van de Proud Boys en telkens goed voor het bewaren van dertig kogels. Enrique Tarrio is intussen voorlopig vrijgelaten op voorwaarde dat hij onmiddellijk Washington D.C. verlaat (screenshots Twitter).

Wie zijn de Proud Boys en Enrique Tarrio die menen zich meer te kunnen veroorloven dan een ander?

De Proud Boys is een Amerikaanse neofascistische groepering, alleen voor mannen, die geweld als middel om politieke doeleinden te bereiken promoot. De groep werd in 2016 opgericht door voormalig commentator van de Vice Media-groep Gavin McInnes. Volgens McInnes zijn de Proud Boys een drinkclub die zich toelegt op mannelijke banden, gezelligheid en het vieren van alles wat met de westerse cultuur te maken heeft. De leden hebben verschillende etnische achtergronden, wat hen zou vrijpleiten van racisme. In werkelijkheid kwamen de Proud Boys in het extreemrechts vaarwater terecht met hun vrouwonvriendelijke houding en idee dat er een samenzwering is om het blanke ras uit te roeien. Vandaar hun houding tegen immigranten, moslims en al wie ‘het blanke ras’ zou ondermijnen zoals ook transgenders.

Betogers (vooraan een Three Percenter, rechts Proud Boys-leden) tijdens de betoging op 12 december 2020 in Washington toen Enrique Tarrio een ‘Black Lives Matter’-spandoek aan een kerk in brand stak (foto © cc. Flickr/Elvert Barnes).

Begin 2017 neemt Gavin McInnes afstand van de Proud Boys. Hij is nochtans geen watje. In april 2016 zei McInnes nog dat geweld “een effectieve manier is om problemen op te lossen”. Intussen organiseerde (inmiddels oud-) lid van de Proud Boys Jason Kessler de Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville op 11 en 12 augustus 2017 die een bonte verzameling van alt-right tot neonazistisch volk bijeenbracht en eindigde met een man die bewust inreed op antifascistische tegenbetogers en daarbij een dode achterliet. Ook nadien betoogden leden van de Proud Boys nog samen met de blanke supremacisten van Patriot Front en anderen van extreemrechts tot neonazi’s. In augustus 2018 beëindigde Twitter het officiële account van de Proud Boys op basis van het beleid om gewelddadige extremistische groeperingen geen forum te geven. Facebook, Instagram en YouTube namen hierna gelijkaardige maatregelen.

Enrique Tarrio, de huidige leider van de Proud Boys, groeide op in Little Havana, een wijk in Miami (Florida) waar vooral vluchtelingen uit Cuba wonen. In 2004, Tarrio was toen 20 jaar oud, werd hij een eerste keer veroordeeld voor diefstal. Negen jaar later heeft hij weer prijs. Nu met een veroordeling tot dertig maanden cel, waarvan hij zestien maanden effectief in een cel zit, voor het veranderen en doorverkopen van gestolen medische hulpmiddelen. Hierna richt Tarrio onder andere een bedrijf op dat beveiligingsapparatuur installeert en een webshop voor extreemrechtse merchandising. In mei 2017 meldt Enrique Tarrio zich als vrijwilliger bij een evenement in Miami voor de extreemrechtse commentator Milo Yiannopoulos; in augustus 2017 is Enrique Tarrio op de eerder al vermelde Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville (Virginia).

Enrique Tarrio wordt een vierde-graadslid van de Proud Boys, een onderscheiding die hij krijgt nadat hij in juni 2018 iemand in het gezicht heeft geslagen waarvan aangenomen wordt dat hij een antifascist is. Op 29 november 2018 wordt Enrique Tarrio voorzitter van de Proud Boys. De Proud Boys krijgen een steun in de rug van Donald Trump toen Trump in het eerste televisiedebat met presidentskandidaat Joe Biden, op 29 september 2020, gevraagd werd of hij blanke supremacisten en militiegroepen veroordeelt. “Natuurlijk wil ik dat doen”, antwoordt Trump. Om er meteen aan toe te voegen dat volgens hem haast alle problemen van de linkerzijde komen. De moderator dringt aan om te antwoorden op zijn vraag over blanke supremacisten en militiegroepen. Uiteindelijk antwoordt Trump: “Proud Boys, stand back and stand by”, wat je kan vertalen als “Proud Boys, hou je rustig maar sta klaar”. Einde 2019 telt het Southern Poverty Law Center (SPLC) 44 afdelingen van de Proud Boys in de Verenigde Staten die op straat actief zijn. Na de uitspraken van Donald Trump over de Proud Boys eind september 2020 groeit het aantal mensen dat de Proud Boys op Telegram volgt met bijna tien procent.

Met God, wapens en Trump komen we er, wil men laten geloven bij een betoging op 20 januari 2020 in Richmond, Virginia (foto © cc. Flickr/Anthony Crider).

Onmiddellijk na de ophef die de uitspraak van Donald Trump over de Proud Boys veroorzaakte, zegt Enrique Tarrio dat de Proud Boys misbegrepen worden. “Ik verwerp blanke suprematie. Ik verwerp antisemitisme. Ik verwerp racisme. Ik verwerp fascisme. Ik verwerp communisme en elk ander -isme dat bevooroordeeld is ten opzichte van mensen vanwege hun ras, religie, cultuur of huidskleur”, zegt Enrique Tarrio aan 7News Miami. Het eigenhandig in brand steken van een ‘Black Lives Matter’-spandoek aan een kerk in Washington, de webshop die Tarrio uitbaat (waar onder andere een T-shirt te krijgen is die à la Augusto Pinochet het uit een helikopter gooien van linkse tegenstanders goedpraat) en de vele incidenten waar de Proud Boys onder Tarrio in 2019-2020 bij betrokken zijn, maken bovenvermeld citaat van Tarrio volstrekt ongeloofwaardig.

De Proud Boys kleden zich doorgaans in zwart-gele Fred Perry-poloshirts, iets wat het bedrijf Fred Perry duidelijk veroordeeld heeft. Draagt men geen Fred Perry-poloshirt dan blijft men het toch houden bij zwart-gele kledij. Voor de betoging vandaag in Washington hebben de Proud Boys aangekondigd incognito, volledig in het zwart gekleed, te komen. Ook zouden ze zich niet in één grote groep tonen maar verspreid in kleinere teams. Het volledig in het zwart gekleed zijn heeft het voordeel dat de Proud Boys moeilijker geïdentificeerd kunnen worden door de pers en politie, en bij rellen en plunderingen dit in de schoenen kan geschoven worden van antifascisten die ook wel eens volledig in het zwart gekleed zijn.

Proud Boys-lid maakt het White Power-teken (foto © cc. Flickr/Elvert Barnes).
De Proud Boys bij hun jongste deelnames aan betogingen (foto © cc. Flickr/ Anthony Crider).
…maar zo herkenbaar zullen de Proud Boys er vandaag niet bij lopen in Washington, zo hebben ze tenminste aangekondigd (foto © cc. Flickr/ Anthony Crider).