Wie had ooit gedacht dat 2020 het jaar zou worden waarin mondmaskers dragen een gewoonte wordt? Er zijn intussen mondmaskers in allerlei kleuren en met verschillende designs. En met huisvlijt worden er zelfs mondmaskers gemaakt met een rode driehoek (foto © Twitter). In het nazitijdperk waren die rode driehoeken het symbool voor de politieke gevangenen, nu zijn ze het symbool van verzet tegen het fascisme. Strijd tegen het fascisme, minstens extreemrechts en verrechtsing, wordt ook hier geleverd met het voorzien in de nodige en correcte informatie. In 2020 publiceerde Antifascista Siempre 129 artikels. Wat waren de meest gelezen artikels? Het is niet noodzakelijk wat de redactie de belangrijkste artikels vindt, wel wat het meest gelezen werden.

Jan Jambon is het natuurlijk aan zijn status van Vlaams minister-president verplicht om de primus inter pares te zijn en te zorgen voor het meest gelezen Antifascista Siempre-artikel in 2020 (foto © AFF).

Op 1. Tien flaters op een rij van Jan Jambon. Het inspireerde overigens Knack om enkele weken later een gelijkaardige top-15 te maken over het brokkenparcours van Jan Jambon. Op 2. blijven we bij de N-VA voor een artikel dat ook als gastbijdrage bij Apache gepubliceerd werd: Ook Jong N-VA legt bloemen neer aan graf collaborateur. En de N-VA zorgt ook voor nr. 3.: Nieuwe N-VA-ideoloog Joren Vermeersch mistrapt zich al. Joren Vermeersch werkt intussen niet meer op de studiedienst van de N-VA, en is nu terug aan de slag als medewerker van Theo Francken. Op 4. een artikel dat lang na de publicatie in juni nog regelmatig gelezen werd: Vlaams Belang in de knoei met eigen mondmaskers. Op 5. het volk rechts van het Vlaams Belang: Racisme en Hitlergroet tijdens ‘Mars tegen Straffeloosheid’.

De man achteraan op deze foto, een flesje bier in de hand: in het Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen in 2016, op 17 januari 2020 op de PVDA-nieuwjaarsreceptie in Antwerpen (foto © Facebook).

Nog over hetzelfde volk als op 5., op 6. Rechtsextremisten opgepakt bij ‘De grote colère-betoging’. 7. Vlaams Belang-infiltrant op PVDA-nieuwjaarsreceptie. Bij het artikel hebben we geen foto van de Vlaams Belang-infiltrant geplaatst omdat het niet duidelijk was om welke reden hij op de PVDA-receptie was. Klaarblijkelijk heeft hij zich intussen niet gemeld als PVDA-sympathisant. Op de foto hierboven zie je hem achteraan staan in het voormalig Vlaams Belang-lokaal in de Van Maerlantstraat in Antwerpen. 8. Vernietigde mondmaskers: niét schuld van asielzoekers. 9. Filip Brusselmans: nieuwe voorzitter Vlaams Belang Jongeren. Filip Brusselmans klopt Sam Van Rooy in populariteit. De zoon van Wim Van Rooy staat pas op 10. Sam Van Rooy: “Natuurlijk schoppen we dan al die allochtonen buiten”.

Een online top-10 van antifascistische en rebelse strijdmuziek verving de 1-meifestiviteiten die wegens het coronavirus niet met de traditionele bijeenkomsten konden doorgaan (foto © cc. Flickr/David Torcivia).

11. Reportages van Maurice De Wilde online bij VRT NU. 12. Voorzitter Voorpost wil(de) knokken aan de kust. Bij de eerste lockdown omwille van het coronacrisis schreef Jean-Marie De Decker nog dat vrouwen bij hem een kus kunnen krijgen, maar daar had hij geen succes mee. De brulboei veranderde dan maar van gedacht: 13. Corona: Zelfs Jean-Marie Dedecker draait bij. De eerste politieke bijeenkomst die omwille van het coronavirus moest afgezegd worden, was een congres van de Vlaams Belang Jongeren: een VBJ-bestuurslid had het coronavirus van een skivakantie in Italië meegebracht. Helaas moest ook voor de traditionele 1 mei-optocht een alternatief gezocht worden: 14. 1 mei 2020: Top-10 antifascistische en rebelse strijdmuziek. 15. Rechtsextremisten: van ‘Sturm 18’ naar ‘Storm 18’.

Vooraan: voormalig VMO- en Vlaams Blok-kopstuk Xavier Buisseret, in 2020 overleden (foto © AFF).

16. Maak top-10 antifascistische en rebelse strijdmuziek. Op 17. en 18. twee overlijdens: 17. ‘Kind van de collaboratie’ Jan Tollenaere overleden en 18. Oud-VMO’er en -Vlaams Blok’er Xavier Buisseret overleden. Het eerste artikel over het buitenland in deze top-30: 19. Identitaire en extreem rechtse militanten kregen pak slaag in Lesbos. 2020 was het jaar waarin er meer en meer extreemrechtse manifestaties waren los van Vlaams Belang of Voorpost (Oostende, Puurs…). In Mechelen waren de ordediensten het kordaatst: 20. Mechelen: Hitlergroet’er op trein terug naar huis gezet.

Black Lives Matter-manifestatie in de Verenigde Staten (foto © cc. Flickr/Anthony Crider).

21. RTBF: ‘Vlaams Belang van de overwinning naar de dreiging’. 22. Het linkse gevaar volgens minister Pieter De Crem, helemaal niet in verhouding met het gevaar dat vanuit extreemrechtse hoek dreigt. 23. Tom Van Grieken opent rioolput. 24. Tuchtsancties bij het Vlaams Belang?. Het protest tegen de discriminatie van zwarten, en in het bijzonder het politiegeweld jegens zwarten, hield de Verenigde Staten maandenlang in de ban. Ook bij ons was er een grote Black Lives Matter-manifestatie, en volgens Voorpost drong zich dan ook een alternatieve actie op: 25. Voorpost-actie als reactie op Black Lives Matter.

Vlaams Belang-manifestatie op de Heizel, 27 september 2020 (foto © Facebook).

Tot verbijstering van Bart De Wever, die het live volgde vanuit de De Zevende Dag-studio, bracht het Vlaams Belang eind september 14.000 mensen bijeen met een autokaravaan naar de Heizel: 26. De dubbele tong bij het Vlaams Belang-protest. Terwijl Dries Van Langenhove zijn interpellaties in de Kamer van Volksvertegenwoordigers nog altijd houdt met de stem van een marktkramer…: 27. Dries Van Langenhove: sterk in uitvluchten. Een positief gevolg van het coronavirus: 28. Dit jaar geen oostfrontersherdenking in Stekene. Zie ook 26.: 29. Facebookgroepen en N-VA’ers steunen protestrit Vlaams Belang. Om de top-30 van meest gelezen Antifascista Siempre-artikels af te sluiten nog wat folklore: 30. Belgische vlag stelen als inkom voor ‘De Beest’.

De Proud Boys op 12 december 2020 in Washington, Verenigde Staten (foto © cc. Flickr/Elvert Barnes).

Natuurlijk was er in 2020 nog meer: Maggie De Block spreidt het bed voor het Vlaams Belang, politieke boodschappen op een nieuw mediakanaal: Met TikTok nog zotter dan met het Vlaams Blok, Tom Van Grieken die zijn tweede boek publiceert maar het voorwoord van Carl Devos eruit zwiert omdat het te kritisch is, extreemrechtse terroristen die corona inzetten als wapen en verdeeldheid binnen de ‘Vlaamse Beweging’ over de maatregelen tegen corona, Filip Dewinter en Sam Van Rooy die problemen hebben met de democratische rechtstaat, de Boogaloo Bois en anderen in de Verenigde Staten, rechtsextremisten in militaire trainingskampen, de waarschuwingen van de Staatsveiligheid en Europol over rechtsextremisme, een nieuwe naam voor de Cyriel Verschaevestraat in Puurs en Regine Beer als één van de tien markantste Antwerpenaren, Knielende, knokkende en schietende mannen, Gouden Dageraad veroordeeld als criminele organisatie, vrolijk verzet tegen Donald Trump maar ook een nieuw verkozen Amerikaans congreslid bezoeker van Hitlers Adelaarsnest, Carrera Neefs die bloemen gaat neerleggen… en onze boekbesprekingen (Klaartje Schrijvers, Liz Fekete, Jos Vander Velpen, Chris Aalberts…) waarbij er zelfs uit eentje geciteerd werd in De Standaard.

En nu: 2021 (foto © Twitter)!