Het was een bijzonder jaar, dat zal iedereen beamen. Het coronavirus legde vanaf half maart het gebruikelijk sociale leven stil in 2020. De interviews en terugblikken waarop de media ons trakteren bij het einde van het jaar blijven echter een goede gewoonte. Volgende week maandag presenteren we hier de top-30 van meest gelezen artikels bij Antifascista Siempre in 2020. Vandaag citeren we tien quotes die ons de voorbije dagen opvielen. Over de N-VA, corona, het Vlaams Belang en Martine Tanghe.

“Het zal Bart De Wever en niemand anders zijn die op 11 juli 2024 wordt aangesteld als nieuwe minister-president van Vlaanderen.” (Karl Van Camp in ’t Pallieterke, 24 december 2020). In 2024 zijn er verkiezingen voor het Vlaams Parlement (in mei) en voor nieuwe gemeenteraden (in oktober). Volgens de hoofdredacteur van ’t Pallieterke moeten de jongste uitspraken van Bart De Wever dat hij niet samen met het Vlaams Belang wil besturen, begrepen worden als boodschap aan de traditionele partijen om met Bart De Wever als Vlaams minister-president de volgende Vlaamse regering te vormen.

“Ondanks het discours van De Wever over de ‘Chinese muur’ die de twee partijen zou scheiden, is de N-VA altijd veel meer een Vlaams Belang-light geweest dan ze wil geweten hebben.” (Jurgen Ceder in ’t Pallieterke, 24 december 2020). Als gewezen Vlaams Belang-parlementslid die in 2012 overstapte naar de N-VA is Jurgen Ceder een ervaringsdeskundige.

“Dat de grote leider van de Vlaamse natie in 2020 maar bij één staatshoofd op de koffie ging en dat het hier gaat over Hongaarse griezel Viktor Orbán zegt niet alles, maar wel veel.” (Marc Coenen in De Morgen, 26 december 2020). Het coronavirus beperkte de reismogelijkheden, maar het bezoek in februari van Vlaams minister-president Jan Jambon aan de Hongaarse premier Viktor Orbán kunnen ze hem niet meer afpakken. “Moedig van Vlaams Minister-President @JanJambon. Viktor Orban verdient de erkenning! Nu nog samenwerking #Vlaanderen-#Hongarije!”, twitterde Filip Dewinter.

Wat Dries Van Langenhove kan, kan ik ook”, dacht Jan Jambon en hij regelde een ontmoeting met de Hongaarse autocraat Viktor Orbán bij zijn enig staatsbezoek in 2020 (foto © Hongaarse ambassade in Brussel).

“Sommigen toonden zich tenhemelschreiend koppig en dom in de coronacrisis. Donald Trump en Boris Johnson. En duizenden extreemrechtse demonstranten in Duitsland, met hun complottheorieën. De rillingen liepen over mijn rug bij die beelden. Dat is het angstaanjagende: de mensheid zelf, niet eens het virus.” (Jan Mulder in De Standaard, 24 december 2020). Bij voetbalcommentator en columnist Jan Mulder (75 j.) is omwille van het coronavirus bijna niemand thuis langs geweest. Zijn twee zonen ziet hij nauwelijks, zijn kleinkinderen al helemaal niet. Andere mensen gaan lichtzinniger tot crimineel om met het coronavirus.

“Wat we het minst in de hand hebben, is menselijk gedrag. Er zijn geen 1.500 soorten maatregelen (tegen de verspreiding van het coronavirus, AS) die je kunt nemen. Maar in Azië volgen mensen die echt, in het hyperindividualistische Westen veel minder. Dat ‘me, myself en I’ gaat ons echt parten spelen.” (Viroloog Peter Piot in De Morgen, 26 december 2020). Met zijn ervaring bij het bedwingen van het ebolavirus, en zijn werk bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde en het Institute for Global Health van het Imperial College in Londen is Peter Piot goed geplaatst om vergelijkingen te maken.

“2020 was het 3 keer bak, 2021 ga ik 4 keer proberen te halen. Tis normaal haalbaar !” (Dany Bormann  op Facebook, 23 december 2021). De rechtsextremist en Hitler-fan ‘Dany Bormann’ (op de grote foto hier de man met een zonnebril als eerste van rechts) werd in 2020 driemaal administratief aangehouden door de politie, wat hem telkens 6 à 8 uur in een politiecel bracht. Eén van die keren was toen hij met de trein van de kust naar Antwerpen reed om er deel te nemen aan een niet-toegelaten manifestatie tegen de coronamaatregelen. De politie geloofde zijn uitleg niet dat hij naar Antwerpen was gekomen voor een bezoek aan de dierentuin. Zijn ambitie is in 2021 vier keer in een politiecel te belanden. Wat haalbaar is.

Niet alleen de engeltjes (foto helemaal bovenaan © Twitter) maar ook de Mona Lisa en haar bezoekers moesten in 2020 een mondmasker dragen (foto © cc. Pexels/Cottonbro).

“Een persoon vond dit genoeg en gaf haar een schop onder haar kont waardoor haar zonnebril op de grond viel en ze in het interview vorige maand vertelde ‘dat ze niet wist waarom men de BRT zo haatte’, terwijl zij het was die de mensen uitschold en zelf die reaktie (sic) uitlokte.” (Werner Van Steen op Facebook, 21 december 2020). Oud-VMO’er Werner Van Steen vertelt naar aanleiding van de pensionering van VRT-nieuwsanker Martine Tanghe over een betoging begin jaren tachtig in Brussel waar Martine Tanghe de extreemrechtse betogers zou uitgescholden hebben voor “alles wat lelijk was”. Zelf ontkent ze dat.

Op de zwart-wit foto: Martine Tanghe, toen nog met lange haren, bij een betoging in Brussel in 1984 waar vijf (!) mannen zich keerden tegen de frêle reporter als vertegenwoordigster van de ‘linkse BRT’, slagen uitdeelden en haar zonnebril kapot trapten (foto’s © VRT NWS).

Een gemeenteraadslid dat bloemen legt op het graf van een SS’er en pas twee weken later uit de partij wordt gezet? Een lid van de Kamerfractie (Dries Van Langenhove, AS) dat beweert dat alle andere partijen de Vlaming haten en willen vervangen door mensen met allochtone roots? Het lijkt allemaal water op een eend. Van Grieken zelf heeft zijn pluimen helemaal opgeblonken en kwaakt hoe langer hoe meer als een ideale schoonzoon. En hij doet dat goed. Steeds meer Vlamingen vragen zich niet eens meer af of er onder de waterlijn misschien wel van die lelijke poten zitten. Poten die hem dragen en vooruit drijven.” (Journalist Sander Van den Broecke in Het Laatste Nieuws, 29 december 2020). Tom Van Grieken stijgt van plaats 7 in 2019 naar plaats 5 bij De 100 Belgen van 2020 van Het Laatste Nieuws. Conner Rousseau staat op 3 en is daarmee de best scorende politicus. Op 2 staan de mensen uit de zorgsector, op 1 wielrenner Wout Van Aert. Theo Francken zakt van 3 naar 13. Bart De Wever (van 10 naar 9) en Jan Jambon (van 26 naar 27) blijven ter plaatse trappelen. Jean-Marie Dedecker (in 2019: 13), Zuhal Demir (in 2019: 29) en Dries Van Langenhove (in 2019: 30) verdwijnen uit de top-100. Zo is er toch nog goed nieuws.

“Bij de RVA had ik een goede job. Maar Filip Dewinter overtuigde me (om personeelslid van het Vlaams Blok te worden, AS) omdat hij zei dat ik bij het Vlaams Blok evenveel ging verdienen. Ik dacht: oké. Na mijn eerste loonbrief stelde ik vast dat ik 10.000 frank (250 euro) minder had dan voordien (lacht). Ik ben nog een woordje uitleg gaan vragen, maar uiteindelijk kon ik niet meer terug.” Guy D’haeseleer in ’t Pallieterke, 17 december 2020). Vlaams Belang-parlementslid en boegbeeld van Forza Ninove Guy D’haeseleer gaf zijn job bij de RVA op om VB-personeelslid te worden, maar werd daarbij financieel bedrogen. Het Vlaams Belang bedriegt ook het Eigen Volk.

“2020 was het jaar van de essentiële beroepen en de niet-essentiële meningen.” (Jan Dumolyn op Facebook, 24 december 2020). Na deze woorden van historicus Jan Dumolyn (UGent) hebben wij niets toe te voegen.

Om te besluiten: één van de slotscènes uit de televisieserie Babylon Berlin die nu te bekijken is op VRT NU. Onze kijktip. Over de tumultueuze weken in Berlijn vóór de beurscrash van 1929, met leden van de Hitlerjugend die misdaden begaan die in de schoenen van de communisten worden geschoven en zélf gebruikt worden door politici, militairen en politieofficieren die anders zijn dan ze zich voordoen. Met de sfeer van de soms decadente jaren twintig, een misdaadverhaal en het recherchewerk van Gereon Rath,  Charlotte Ritter en hun collega’s bovenop (foto © VRT NU).

Rest ons enkel nog u een prettig eindejaar en een hoopvol nieuw jaar toe te wensen. Een goede gezondheid is altijd al de belangrijkste nieuwjaarswens geweest. Nu dus nog meer, met daarnaast de wens dat het normale sociale leven terug kan opgepakt worden. Want er is nog véél onrechtvaardigheid in de wereld die we dringend en dwingend moeten opruimen.