Nog slechts een paar dagen scheiden ons van de komst van Sinterklaas. De bevoegde ministers hebben Sinterklaas een uitzondering gegeven op de avondklok en quarantaine zodat in tal van huiskamers de volgende dagen snoep, speelgoed en andere plezante dingen te verwachten zijn. Intussen is er goed en slecht nieuws over het hulpje van Sinterklaas, Zwarte Piet.
Het slechte nieuws eerst. Omdat het niet zeker was of de speelgoedwinkels nog vóór 5 of 6 december hun deuren terug zouden mogen openen, hebben webwinkels ingezet om bij hén het nodige speelgoed te bestellen. Zo ook Bol.com dat daarover op Facebook adverteerde en prompt een golf van racistische reacties kreeg. De webwinkel adverteerde onder andere met een jongen van Afrikaanse afkomst. Aanvankelijk reageerde Bol.com op de reacties. Later werden nieuwe reacties verwijderd. Nog later verwijderde Bol.com ook de advertentie. Bij de reacties die nog zichtbaar waren, waren meer Vlamingen dan Nederlanders die negatief reageerden. Ze nemen het niet dat de roetzwarte Piet niet meer kan op Facebook, maar een jongen met een donkere huidskleur in een advertentie wél kan.
S.L. uit Sint-Niklaas, met als hoofding op Facebook reclame voor de autokaravaan van het Vlaams Belang naar de Heizel: “zwarte piet verbannen, en dan een bruine gebruiken voor reklame (sic), waar zit de logica?”. M.S. uit Gent, ook al een Vlaams Belang-fan, zit op dezelfde golflengte: “Zijn jullie niet beschaamd bol.com. Zwarte Piet mag niet, maar reclame maken met een gekleurde jongen daar zien jullie gen (sic) graten in. HYPOCRIETEN”. S.D.V. zegt niet waar hij woont, maar heeft wel een auto met een Belgische nummerplaat. Hij omschrijft zichzelf als “prettig gestoord”. Zijn reactie: “Zwarte piet mag niet maar nen echte neger (sic) in halve pietenkledij mag wel. Wtf is wrong with this country???!!!”. En zo reageerden nog meer.
Het Vlaams Belang speelt daar graag op in en is een campagne gestart onder het motto ‘Bescherm onze tradities’. “Kerstmarkten mogen niet langer kerstmarkten heten, de Sint moet het doen zonder zijn trouwe Zwarte Piet, Paaseieren moeten een andere naam krijgen en zelfs Aalst Carnaval wordt onder vuur genomen. Stop. Genoeg is genoeg!”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Vandaar advertenties op Facebook waarvan de eerste intussen online staat en een petitie.

In de najaarsplanning van Voorpost was opgenomen dat begin november in Gent een betoging zou gehouden worden voor het behoud van de roetzwarte Zwarte Piet. Omwille van de coronamaatregelen is dat nu vervangen door plakacties her en der. Maar de acties van Vlaams Belang en Voorpost zijn achterhoedegevechten, minstens toch als we kijken naar het land waar de emoties over Zwarte Piet nog meer oplaai(d)en dan bij ons: Nederland.
Uit een enquête bij meer dan driehonderd scholen van de Nederlandse krant de Volkskrant blijkt dat 9 op de 10 basisscholen, vergelijkbaar met onze scholen voor lager onderwijs, van een roetzwarte naar een roetveegpiet is overgestapt. Iets meer dan de helft van de scholen doet dit nu voor het eerst; 1 op 3 scholen was vorig jaar al overgestapt naar roetveegpieten. Blijft: 1 op 10 scholen die dit jaar nog wel roetzwarte Pieten in huis halen. Als reden geven deze scholen dat de discussie aan hun regio voorbijgaat. In de lokale gemeenschap zou het aan draagvlak ontbreken voor roetveegpieten. Anderen noemen praktische bezwaren: de Pieten komen uit de omgeving en zouden zonder roetzwarte schmink herkend worden.
Kick Out Zwarte Piet, de Nederlandse actiegroep die strijdt tegen de racistische kenmerken van Zwarte Piet, stelt vast dat een kantelpunt is bereikt. Ook uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research bij 2.290 Nederlanders blijkt dat er snel verandering komt in de mening van de Nederlanders over Zwarte Piet. In 2016 wilde 65 % van de Nederlanders dat Zwarte Piet zwart zou blijven, in 2018 wilde de helft van de Nederlanders dit, en nu is dit naar 39 % gezakt. Vooral oudere (!) en lager- en middelbaar opgeleide (!) Nederlanders zijn minder vaak voor een traditionele Zwarte Piet dan in 2018.
Goed nieuws dus. Zo wordt Sinterklaas mét ‘Zwarte’ Piet een feest voor iedereen.

