Daags vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen vroeg Het Nieuwsblad aan een aantal Belgische politici voor wie zij zouden stemmen. Op Vlaams Belang en N-VA na zou iedereen voor Joe Biden stemmen. Van Georges-Louis Bouchez (MR) tot Peter Mertens (PVDA). Voor de PVDA-voorzitter is het natuurlijk enkel om te vermijden dat Donald Trump opnieuw Amerikaans president wordt. De N-VA’ers Bart De Wever en Theo Francken wilden geen kleur bekennen. En de VB’ers? Tom Van Grieken zou “zeker niet Biden” stemmen; Gerolf Annemans zou Donald Trump stemmen. De uitleg van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Biden wekt dan wel een heel slapende indruk, hij behoort tot hetzelfde links-liberale establishment van Hillary Clinton dat in heel de wereld bommen wil droppen en in het binnenland de lonen van de lokale arbeiders wil drukken door meer immigratie. (…) Ik hoop dat Trump de komende vier jaar een beter beleid kan uitstippelen om corona te verslaan en dat hij de ontbrekende stukken in de muur met Mexico kan dichten.”

En wie wordt hoogstwaarschijnlijk de volgende Amerikaanse president? Inderdaad. Joe Biden. Voorbije maandag reageerde Tom Van Grieken in Het Laatste Nieuws: “Met Biden heeft het links-liberale establishment weer een mannetje in het Witte Huis. Vrolijk of extatisch word ik daar niet van. (…) Of Biden als 77-jarige echt verandering gaat brengen, is nog maar de vraag. Als ik mijn geld moet zetten wie in 2024 president is, zou ik gokken op Kamala Harris die nog linkser is dan Biden.”

Theo Francken (N-VA) vindt Joe Biden als volgende Amerikaanse president een goede zaak voor de internationale samenwerking, maar denkt dat “een deel van de erfenis van Trump zal doorleven, zoals het ‘America first’-verhaal”. Theo Francken vervolgt: “De blue collar workers – de arbeidersklasse – heeft nu in grote mate voor Trump gestemd. Om hen weer mee te krijgen in zijn verhaal zal Biden het patriottisme van Trump en diens assertieve handelspolitiek moeten behouden.” Theo Francken die de Eigen Volk Eerst!-politiek als noodzakelijk bestempelt. Wat belet hem nog om over te stappen naar het Vlaams Belang als het niet is dat hij meer kans heeft op een ministerpost bij de N-VA?

In De Tijd zegt Theo Francken dat Trump gewonnen zou hebben zonder corona, en noemt hij de Vivaldiregering net als de overwinning van Biden “een accident de parcours”. Door in te spelen op emoties zoals wraak zal de N-VA, net als Trump, de volgende keer weer aan zet zijn, denkt Theo Francken. Gazet van Antwerpen besluit in een editoriaal over Bart, Theo en Donald: “Biden heeft een draagvlak van 74 miljoen kiezers, het hoogst aantal ooit. Maar 71 miljoen kiezers kozen voor Trump, ondanks zijn eindeloze leugens, zijn tirannieke stijl, zijn plat populisme, zijn buitenmatig ego en zijn constante gestook.” Allemaal omschrijvingen die perfect overdraagbaar zijn op Bart De Wever en Theo Francken.

Theo Francken denkt dat Trump over vier jaren zal terugkeren als Amerikaans president en vindt het trumpisme ook bruikbaar in de Vlaamse politiek (fotomontage © Twitter).

Intussen wordt bij het Vlaams Belang lustig meegedaan met de achterhoedegevechten van Donald Trump. Zo worden ‘bewijzen’ verspreid dat er gefraudeerd werd bij de verkiezingen. Uitblinker daarbij was parlementslid Bart Claes, tot aan de parlementsverkiezingen vorig jaar de Vlaams Belang-strateeg voor de sociale media. Hij verspreidde een TikTok-filmpje van iemand die zogezegd fraude aan het plegen was bij het tellen, en daarbij zich zelf filmde. “Fraude plegen en jezelf filmen #BidenHarris”, was het commentaar van Bart Claes in een tweet die meer dan tweeduizend keer bekeken werd. Alleen was het niet echt het tellen van de stemmen, maar een filmpje van TikTok-grappenmaker BigChoppaDoe.

Voelde Tom Van Grieken het verlies van zijn politieke relevantie aankomen? Uitgerekend op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op 4 november, was de Vlaams Belang-voorzitter te gast in de Boekenmarathon, het programma dat de Boekenbeurs moest vervangen (foto helemaal bovenaan © VRT). De opvallendste uitspraak van Tom Van Grieken was: “Wij zijn ook maar gewone mensen als Vlaams Belangers. In niet-politieke duidingsprogramma’s komen wij nul keer in voor. Alsof een Vlaams Belanger geen persoonlijk verhaal kan hebben of over fait divers mee kan lachen of praten. Dat stoot mij tegen de borst. Dat is alsof wij niet menselijk kunnen zijn. Dat vind ik heel frustrerend.”

Wie zit te wachten op ook nog eens VB’ers in niet-politieke televisieprogramma’s? Filip Dewinter die komt praten over hoe plezant het is te vliegeren aan de kust, of Guy D’haeseleer die vertelt over zijn carrière als drummer in een muziekgroepje? Tom Van Grieken die herinneringen ophaalt aan hoe hij als student rollen wc-papier naar asielzoekers gooide, daarbij roepend: “Zo hebben ze hun papieren”. Anke Van dermeersch die als VLD-kandidate in 1999 beloofde naakt te poseren in Playboy mocht ze verkozen worden, niet verkozen geraakte en dan maar op een andere manier in de politiek sukkelde…

Er is weinig dat ons vrolijk maakt als VB’ers of N-VA’ers bezig zijn, maar soms gebeurt het toch. Zoals toen alt right-spilfiguur en voormalig Witte Huis-adviseur Steve Bannon zei dat immunoloog Anthony Fauci en FBI-directeur Christopher Wray onthoofd zouden moeten worden, waarna hij hun hoofden op de hoeken van het Witte Huis zou spietsen als waarschuwing dat ambtenaren moeten doen wat de politiek wil, en we toen moesten terugdenken aan Tom Van Grieken die de kans om met Steve Bannon te spreken “geweldig” noemde.

Tom Van Grieken op 29 december 2019, en Het Laatste Nieuws, 6 november 2020 (foto’s © YouTube/Newsmonkey en Het Laatste Nieuws).

Of Theo Francken die twittert: “Paarsgroen kiest voor een Kamervoorzitter van de meerderheid PS’er @elianetillieux opnieuw zero nieuwe politieke cultuur. Ik wens haar succes en hoop dat ze de oppositie correct behandeld (sic). Haar Nederlands is alvast beter dan dat van de meeste PS’ers.” Een PS’er loven omwille van haar kennis van het Nederlands en zelf een dt-fout maken. Dat volstaat qua amusementswaarde van een als N-VA’er vermomde VB’er.

Theo Francken looft PS-Kamervoorzitter Eliane Tellieux omwille van haar kennis van het Nederlands, maar maakt zelf een taalfout (foto’s © cc. Flickr/Bill Smith en Twitter).