Goed nieuws vanuit de Verenigde Staten: Donald Trump kan blijven golf spelen, Joe Biden en Kamala Harris nemen het Witte Huis over. Ook nog goed nieuws: het linkse congreslid Alexandria Ocasio-Cortez (ook bekend onder het letterwoord ‘AOC’) is samen met drie van haar wapenzusters opnieuw verkozen. In een van de nieuwsberichten hierover stond dat Alexandria Ocasio-Cortez het jongste congreslid ooit is. Dat klopt niet helemaal. Ze is het jongste congreslid ooit na de verkiezingen op 6 november 2018 die Alexandria Ocasio-Cortez als 29-jarige won in New York. Bij de verkiezingen vorige week, op 4 november 2020, is een 25-jarige Republikein in North Carolina verkozen (foto hierboven © RV). Iemand met heel andere meningen. Iemand die een bezoek aan het Adelaarsnest, het vakantiehuis van Adolf Hitler, op zijn bucketlijst zette.

Madison Cawthorn is zijn naam, en onmiddellijk na zijn verkiezing twitterde hij drie woorden: “Cry more, lib”. Wat je zou kunnen vertalen als “Linkse traantjes”. Een slogan die bij ons gelanceerd is door Schild & Vrienden. Cawthorn haalde het met 54,5 % van de stemmen, tegen 42,4 % voor zijn voornaamste tegenkandidaat – een 62-jarige gepensioneerde kolonel van de luchtmacht die de kandidaat was van de Democraten. Een verrassing was de uitslag niet echt. Bij de presidentsverkiezingen in 2016 behaalden de Republikeinen in dezelfde kiesomschrijving 57 % van de stemmen.

Zodra hij in januari beëdigd is, is Madison Cawthorn het jongste congreslid ooit. Een fait divers dat hij dus afneemt van Alexandria Ocasio-Cortez. “De dagen van Alexandria Ocasio-Cortez en uiterst-links die de volgende generatie Amerikanen misleiden zijn geteld”, zei Cawthorn in zijn overwinningsspeech. “Vanavond kozen de kiezers in het westen van North Carolina voor de vrijheid en een nieuwe generatie leiderschap in Washington.”

In het Witte Huis komt er inderdaad nieuw leiderschap met de Democraten Biden en Harris, maar allicht was het niet dat waar Cawthorn op 4 november aan dacht.

Verkiezingsaffiche: “Geloof, gezin en vrijheid zijn belangrijk” (foto © RV).

Naar eigen zeggen ging Cawthorn de politiek in nadat een auto-ongeluk hem vanaf zijn middel verlamde in 2014. Vandaar dat hij een rolstoelgebruiker is. Hij werpt zich op als een conservatief antwoord op The Squad, de jonge progressieve vrouwen met een andere dan blanke kleur: Alexandria Ocasio-Cortez uit New York, Ilhan Omar uit Minnesota, Ayanna Pressley uit Massachusetts en Rashida Tlaib uit Michigan. Op de nationale Republikeinse Conventie in augustus bekritiseerde Cawthorn de Democraten die “de demagogie genormaliseerd” zouden hebben, en “een geradicaliseerde identiteitspolitiek” zouden voeren.

Madison Cawthorn was al in Europa, en in het bijzonder om het Adelaarsnest, het vakantiehuis van Adolf Hitler in Berchtesgaden in Zuid-Duitsland, te bezoeken. Een huis dat een trekpleister is voor neonazi’s, iets waar het huidig gemeentebestuur niet gelukkig mee is en dan ook wegwijzers naar het vakantiehuis verwijderd heeft. Zo vertelde toch een Vlaamse Hitlerfan die al zesmaal op bezoek was in Berchtesgaden.

Op Instagram deelde Madison Cawthorn op 14 juli 2017 foto’s van zijn bezoek aan het Adelaarsnest met het commentaar: “Het vakantiehuis van de Führer. Het zien van het Adelaarsnest stond al een tijdje op mijn bucketlist, het stelde niet teleur. Vreemd om zoveel gelach te horen en zo’n goede tijd te delen met mijn broer waar slechts 79 jaar geleden een opperste kwaad gelach en goede tijden deelde met zijn landgenoten.”

Grote foto: Madison Cawthorn in het vakantiehuis van Adolf Hitler in Berchtesgaden, en zijn commentaar daarbij (foto © Instagram). Kleine foto: Vlaamse Hitler-fan – in een T-shirt met een foto van Rudolf Hess – bij een wegwijzer naar een ander huis van Adolf Hitler nabij Berchtesgaden (foto © Facebook).

Toen het bezoek aan het Adelaarsnest bekend geraakte in North Carolina twitterde Cawthorns Democratische tegenkandidaat Moe Davis: “Hitlers vakantiebestemming staat niet op mijn bucketlist”. Aan CNN zei Davis: “Ik denk dat als je alle stukjes bij elkaar legt, het een vrij duidelijk beeld schetst van iemand die zich tenminste op zijn gemak voelt in die omgeving.”

Madison Cawthorn repliceerde: “Ik veroordeel elke vorm van blank nationalisme, elke vorm van nazisme, volledig en van ganser harte. We vochten een oorlog waarbij het Amerikaanse volk ten oorlog trok om een ​​einde te maken aan de gesel van het nazisme in dit land en daar ben ik erg dankbaar voor, want het is slecht en verachtelijk.” Cawthorn beschuldigde Davis van het promoten van “complottheorieën” en van “onverdraagzaamheid”. Dries Van Langenhove zou hetzelfde zeggen.

Volgens Moe Davis is de betwiste Instagram-post slechts een van de vele ‘hondenfluitjes’ die Cawthorn verzendt. Moe Davis:”De naam van zijn vastgoedbedrijf – SPQR – is een symbool dat wordt geassocieerd met blanke nationalisten, en hij doet vaak interviews voor de Betsy Ross-vlag die gebruikt wordt door blanke nationalisten om de goede oude tijd te symboliseren toen blanke mannen over het land regeerden.”

Volgens Cawthorn is SPQR enkel maar de afkorting voor ‘Senatus Populusque Romanus’, een Latijnse uitdrukking die verwijst naar de Senaat en het Romeinse volk. Een groep extreemrechtse skinheads in Rome eigende zich anders het SPQR-letterwoord toe, en ook een aantal groepen van blanke nationalisten in de Verenigde Staten. De Betsy Ross-vlag is een Amerikaanse vlag met daarin maar dertien sterren, verwijzend naar de dertien koloniën die tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) streden tegen de Britten.

Madison Cawthorn heeft heimwee naar het verleden… dat niet meer terugkomt.  

Madison Cawthorn doet mee aan de hetze dat er gefraudeerd werd bij het tellen van de stemmen voor de presidentsverkiezingen (foto © Twitter).
Advertentie