Dat na de gruwelijke misdaden in Nice anderen menen gelijkaardige misdaden te moeten plegen dan wel het recht in eigen handen te moeten nemen, is te vrezen. Vandaar dat het terreurdreigingsniveau in Frankrijk is opgeschaald. In de Franse stad Avignon heeft de politie (foto hierboven © cc. Flickr/Mic) een man doodgeschoten die mensen op straat bedreigde met een vuurwapen. Aanvankelijk werd bericht dat het een moslim is. Intussen is bekend dat de man een jasje droeg van ‘Defend Europe’, een actie van Génération Identitaire. Génération Identitaire was het voorbeeld voor de oprichting van Schild & Vrienden.

De feiten speelden zich af in de wijk Montfavet in Avignon, donderdag 29 oktober 2020 rond 11u15 ’s morgens. Een 33-jarige man bedreigde voorbijgangers met een pistool, en in het bijzonder een handelaar van Maghrebijnse afkomst. Toen de man zich keerde tegen de opgeroepen politie schoot de politie hem neer. Volgens Le Monde  en Mediapart droeg de man een blauwe jas met daarop de slogan Defend Europe zoals gebruikt door Génération Identitaire.

Génération Identitaire is een extreemrechtse identitaire jongerenbeweging opgericht in 2012 die opviel door de bezetting van een moskee in Poitiers, een actie in het kader van het verzet tegen het homohuwelijk aan de hoofdzetel van de Franse socialistische partij, een blokkade naar aanleiding van de vluchtelingen in Calais… Bij Génération Identitaire worden lezingen gecombineerd met lessen boksen en andere gevechtstechnieken. Dries Van Langenhove volgde de ‘zomeruniversiteit’ van Génération Identitaire in 2015 en haalde er de mosterd voor de oprichting van Schild & Vrienden in 2017.

Samen met geestesgenoten uit andere landen bemande Génération Identitaire in de zomer van 2017 de gehuurde boot C-Star om de oversteek van vluchtelingen van Afrika naar Europa over de Middellandse Zee, en desgevallend humanitaire hulp hierbij, te beletten. De actie verliep onder de slogan Defend Europe. In april 2018 blokkeerden militanten van Génération Identitaire onder dezelfde slogan de route in de Alpen tussen Italië en Frankrijk om te beletten dat vluchtelingen van die route gebruik zouden maken. Het kostte Génération Identitaire een geldboete en drie militanten celstraffen omdat ze volgens de rechtbank van Gap “activiteiten hebben uitgevoerd die onder de publieke opinie voor verwarring zouden kunnen zorgen, zijnde het uitoefenen van ambtenarentaken”.

Génération Identitaire-militanten in de Franse Alpen in Defend Europe-jasjes (foto’s © Facebook, in juli 2020 zette Facebook de account van Génération Identitaire, Defend Europe zoals ook van Schild & Vrienden offline).

Volgens de onderzoeksrechter in de zaak in Avignon heeft een getuige gezien dat de man die met een vuurwapen dreigde iets deed wat leek op een Hitlergroet. De onderzoeksrechter kon niet bevestigen dat de man lid is van Génération Identitaire. Bij Génération Identitaire ontkennen ze het alleszins en wijzen ze erop dat iedereen haar kledij kan kopen en het niet verder tot de verantwoordelijkheid van Génération Identitaire behoort. Volgens meerdere media had de gisteren in Avignon neergeschoten man mentale problemen.

Sceptr, het digitale broertje van ’t Pallieterke, meldde gisteren in navolging van een aantal kranten dat de man in Avignon “Allahoe akbar” (“God is groot” in het Arabisch) geschreeuwd zou hebben, maar dat wordt in Frankrijk ontkend. Het Nederlandse RTL Nieuws bijvoorbeeld titelde ‘Doodgeschoten aanvaller Avignon was geen moslimterrorist’, maar dat is nog niet doorgedrongen tot Sceptr en sommige andere media.

In extreemrechtse kringen wordt vaak lacherig gedaan over sommige mensen. Om niet van racisme beschuldigd te worden noemt men allochtonen dan “kansenparels”, en moslimterroristen worden wel eens “een verwarde man” genoemd om aan te klagen dat de media (“de leugenpers”) niet de nadruk leggen op het geloof van de terrorist. Maar “verwarde mannen” bestaan wel degelijk. Je zou voor minder als je meent Génération Identitaire-kledij te moeten dragen.