Daags na de inhuldiging van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten werd de grootste betoging ooit in de Verenigde Staten gehouden: de Women’s March die op 21 januari 2017 in Washington zo’n 500.000 mensen op de been bracht, in Chicago een 200.000-tal mensen, in Boston, Los Angeles en New York telkens 100.000… Het protest in ook nog andere Amerikaanse steden en in andere landen zorgde zaterdag 21 en zondag 22 januari 2017 wereldwijd voor om en bij de 600 betogingen tegen de nieuwe Amerikaanse president. Veel deelnemers droegen een pink pussyhat, een roze muts met poezenoortjes die verwijst naar de “grab ‘em by the pussy”-uitspraak van Donald Trump die maar al te graag vrouwen als zijn speelgoed behandelt. In de nasleep van de betogingen werd het activistisch vrouwenkoor Resistance Revival Chorus opgericht.

In de Verenigde Staten kent men een lange traditie van verzetszangers en -liederen, en met Trump als president kreeg dat een nieuwe impuls. Exact een half jaar na de eerste Women’s March palmden tweeëndertig vrouwen Times Square in New York in. In het wit gekleed, omdat wit een belangrijke kleur was voor de suffragettes die aan het begin van de twintigste eeuw streden voor vrouwenrechten en stemrecht voor vrouwen in de Verenigde Staten, zongen ze Rich Man’s House – een strijdlied van de arbeidersbeweging. Beelden van dat optreden zijn niet meer online te vinden, maar hier hoor je het lied alsnog voorafgegaan door de uitleg van één van de RRC-leden.

Samenvattend vertaald: “Het Resistance Revival Chorus telt nu een zeventigtal leden (intussen zijn het er nog meer, AS) en is ontstaan vanuit muzikanten die activisten wilden worden, en activisten die hun muzikale talenten wilden ontwikkelen. Met de vermoeidheid van de organisatie van de Women’s March nog in het lijf, was het koor een middel om elk van ons terug op te peppen. Er volgden optredens tijdens de uitreiking van de Grammy Awards en andere gelegenheden, maar het dichtst bij ons hart ligt het brengen van muziek naar de mensen op straat, bij protest en actie. Terloops wil Resistance Revival Chorus de marginalisatie van vrouwen in de muziekindustrie aanklagen. Maar vooral willen we vreugde brengen als een daad van verzet, en hopen we dat die vreugde overslaat naar de toehoorders.”

Op 16 oktober verscheen hun debuutalbum This Joy, te beluisteren op lp (foto helemaal bovenaan © RV) en via Spotify en andere streaming media. Er zijn ook twee singles uit, waarvan een die naast het titelnummer This Joy en de al vijftig jaar oude aanklacht tegen politiegeweld Ella’s Song, ook de RRC-versie brengt van het iconische All You Fascists Bound To Lose van Woody Guthrie. Zoals bekend ook gecoverd door Billy Bragg en The Selecter. Hieronder vind je de veertien nummers van het debuutalbum in de YouTube-versies.

Resistance Revival Chorus – This Joy (screenshot YouTube).
Resistance Revival Chorus – Ella’s Song (screenshot YouTube).
Resistance Revival Chorus – All You Fascists Bound To Lose (screenshot YouTube).

De andere Resistance Revival Chorus-nummers op dit eerste album, zeer verschillend van stijl: #SayHerName DawnWild Womxn Pussy PowerReason I SingEverybody Deserves To Be FreeLove ArmyBorder SongI HopeRich Man’s HouseJoy In ResistanceWoke Up This Morning (With My Mind Stayed On Freedom).

Of Donald Trump aanblijft als Amerikaans president of niet, weten we op 3 november of later. Maar ook als Trump verliest, houdt Resistance Revival Chorus er niet mee op. RRC’er Treya Lam in Knack Focus: “ Ook als Trump verliest, blijven we vechten. Presidentiële verkiezingscampagnes zijn één ding, maar de echte strijd voor vrijheid en tegen het patriarchaat wordt van onderuit gevoerd. Ook met Trump uit het Witte Huis zullen we luidkeels op straat blijven komen. In Ella’s Song zingen we ergens ‘we who believe in freedom cannot rest until it comes’. Zo is dat. Zolang het nodig is, zal je van ons horen.” That’s the good spirit!

Anti-Trumpbetoging in Brussel, 24 mei 2017 (foto’s © AFF).