Nadat vorige week zondag een 15-jarige jongen vlakbij de bibliotheek van Puurs bestolen, geslagen en geschopt werd door enkele allochtone jongeren, en daarvan beelden circuleerden op (a)sociale media, verdrongen enkele radicale Vlaams-nationalistische verenigingen en militanten elkaar om hiertegen te protesteren. Een eerste initiatief, vrijdagavond 16 oktober 2020, bracht enkele honderden mensen bijeen die toegesproken werden door Rob Verreycken die van 2004 tot 2006 parlementslid was voor het Vlaams Belang. Aan zijn parlementaire carrière kwam voortijdig een einde door zijn impulsief gedrag in de gangen van het Vlaams Parlement. Hij vertrappelde een vlag van de N-VA, volgens sommigen zou hij daarbij ook nog gezegd hebben: “Ik pis erop”, en doelend op N-VA-voorzitter Bart De Wever riep hij dat hij “die papzak” zou aanpakken. Het was het incident teveel voor Rob Verreycken die eerder al de bijnaam Rob ‘Klop’ Verreycken kreeg. Dat stropers soms de beste boswachters worden, zouden we niet direct over Rob Verreycken zeggen, maar vrijdagavond riep hij wel op om zonder incidenten te betogen.
“Wij gaan ons niet verlagen tot het niveau van die allochtonen, natuurlijk. (…) Wij gaan op stap, wij gaan onze mening uiten. Elke burger mag dat. Maar andere burgers hebben het recht een andere mening te hebben. Reageer daar niet op op een onverstandige manier”, zei Rob Verreycken uit vrees dat de manifestatie door een incident in een slecht daglicht zou geplaatst worden door de media. Al vlug werd “Linkse ratten, rol uw matten” en “Islamieten = parasieten” gescandeerd. Niemand van de betogers die zich daar aan leek te storen. Integendeel. Toen een auto met gedoofde lichten doorheen de optocht reed, ontstond natuurlijk commotie.
Dat de auto bewust inreed op de betoging werd alvast door één van de allochtone inzittenden met klem betwist. “Enkele heethoofden merkten de auto op en belaagden het voertuig met flessen en stokken. Er werd ook getracht om de deuren van het voertuig te openen. Toen de voorruit begon te barsten en meerdere manifestanten hen tegemoet kwamen, raakten ze in paniek en zijn ze weggereden”, aldus de advocaat van de jongeman. “Ze moesten letterlijk rijden voor hun leven.” “Ze kwamen toevallig terecht in de manifestatie die bovendien verboden was”, aldus nog de advocaat.
Burgemeester van Puurs Koen Van den Heuvel (CD&V) wees er meteen op dat mocht de niet-aangevraagde en bijgevolg niet toegelaten betoging er niet geweest zijn, er ook geen incident zou geweest zijn met de auto. Het Antwerps parket bevestigt dat er geen kwaad opzet was in hoofde van de bestuurder van de auto. “Het onderzoek heeft geen ernstige aanwijzingen aan het licht gebracht waaruit zou moeten blijken dat de verdachte doelbewust op de betogers zou zijn ingereden”, zei het Antwerpse parket aan Gazet van Antwerpen.

Zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2020 zou andermaal betoogd worden in Puurs, maar burgemeester Koen Van den Heuvel trok de verleende toelating na de herrie vrijdagavond in. De inrichters van de betoging zondag (Vlaams Front in samenwerking met Voorpost, Schild & Vrienden, en Vlaams Belang) besloten hierna de betoging te annuleren. De door het Vlaams Belang afgevaardigde sprekers (de parlementsleden Wim Verheyden, Filip Brusselmans en Dries Van Langenhove) zouden zich zondag niet in Puurs vertonen. Even later berichtte Voorpost dat het desondanks zondag toch naar Puurs zou afzakken.
Zo geschiedde. Met Voorpost-affiches ‘Stop de multiculturele waanzin’ werd post gevat, terwijl Voorpost-voorzitter Bart Vanpachtenbeke zijn toespraak hield. “Zij (jongeren met een migratieachtergrond, AS) horen hier niet thuis”, zei Vanpachtenbeke. “Er moet dringend een remigratiepolitiek gevoerd worden. Wij moeten ons land terugkrijgen, en wij zullen ons land terugkrijgen.” Maar dat was niet de boodschap die de moeder van de 15-jarige aangevallen jongen wilde verspreiden. “Het maakt mij niet uit of ze van Vlaamse afkomst zijn, of allochtonen zijn (…) dat maakt mij niet uit. Gewoon dat dit moet stoppen. Dat kinderen weer vreedzaam met elkaar overweg gaan”, zei de moeder aan de micro van de VRT.


In tegenstelling tot wat Sam Van Rooy twitterde – “van onze partij zullen er zondag geen kopstukken/parlementsleden aanwezig zijn” – waren zondag de Vlaams Belang-parlementsleden Wim Verheyden, Hans Verreyt en Steven Creyelman op de niet-toegelaten betoging in Puurs.
Zowel vrijdagavond als zondagnamiddag was het een boodschap van haat jegens een andere bevolkingsgroep die de betogers aantrok en verder verspreid werd. Terwijl de boodschap toch moet zijn: om het even wat de afkomst van de daders is, geweld kan niet. Zo hadden het ook een aantal mensen in Puurs begrepen die zaterdagavond met krijt boodschappen in het dorpscentrum tekenden als: ‘#GeenGeweld’, ‘1,2,3,4,5. Iedereen telt!’, ‘Haat is nooit een goede raad!‘ (foto helemaal bovenaan © Koen Van Mol), ’Samen een hart voor iedereen’, ‘#zenakalm’ (‘Wees nu kalm’), ‘Kom in vrede’ enzomeer. Een boodschap die verloren ging aan de enkele honderden heethoofden zondagnamiddag, maar volkomen terecht is.
Van het volk dat zondagnamiddag liever naar Puurs trok dan naar de ‘Ronde van Vlaanderen’ op televisie te kijken, en van zij die er vrijdagavond waren, hadden wij niet anders verwacht dan zoals ze zich in Puurs vertoonden. Van de politie zou men mogen verwachten dat ze toeziet op het naleven van wetten en reglementen, en zich verder neutraal opstelt. Geen ‘twee maten en twee gewichten’ hanteert. Maar dat was niet zo. De identiteit werd genoteerd van de mensen die zaterdagavond in de buurt van de slogans met stoepkrijt werden gezien; de identiteit van de enkele honderden deelnemers aan niet-toegelaten betogingen vrijdagavond en zondagnamiddag werd niet genoteerd.

De Morgen, 23 oktober 2020: ‘Twee klachten tegen gepeste jongen in Puurs’ https://www.demorgen.be/nieuws/twee-klachten-tegen-gepeste-jongen-in-puurs~bb0f7685/.