Vreugde alom in Griekenland. Van Athene waar zo’n 20.000 mensen verzameld hadden aan de rechtbank waar het vonnis vandaag zou voorgelezen worden, tot op de kleinste eilanden van Griekenland waar waakzaamheidscomités present waren. Uiteraard was ook de moeder van de Pavlos Fyssas blij met de uitspraak. Nadat Gouden Dageraad-leden al de hand hadden in de moord op twee vreemdelingen, was de dood van de Griekse antifascistische rapper Pavlos Fyssas de start van een rechtszaak tegen Gouden Dageraad (foto hierboven: Gouden Dageraad bij een betoging in 2015 © cc. Wikimedia/DTRocks).

Gouden Dageraad werd op 1 november 1993 opgericht door Nikolaos Michaloliakos. De naam is afkomstig van een tijdschrift dat Michaloliakos eerder uitgaf. Michaloliakos ontkent het bestaan van de gaskamers in Auschwitz en betwist het aantal onder het naziregime omgekomen aantal Joden. Gouden Dageraad wil alle buitenlanders uit Griekenland zetten, niet alleen de mensen zonder geldige verblijfsdocumenten. Geweld tegen buitenlanders wordt aangemoedigd. De partij maakt zich anderzijds populair met de bedeling van voedsel en andere hulp aan autochtone Grieken. Natuurlijk zijn linkse Grieken ook een doorn in het oog van Gouden Dageraad. Tijdens een televisiedebat in juni 2012 gooit partijwoordvoerder Ilias Kasidiaris water in het gezicht van een Syriza-deelnemer en geeft hij drie klappen in het gezicht van een vrouwelijke deelneemster aan het debat, lid van de Griekse communistische partij.

Bij de parlementsverkiezingen in oktober 2009 behaalt Gouden Dageraad slechts 0,2 % van de stemmen. Drie jaar later, in mei 2012, haalt Gouden Dageraad bijna 7 % van de stemmen. De verkiezingen moeten in juni overgedaan worden, maar weer behaalt Gouden Dageraad bijna 7 % van de stemmen, wat de partij 18 zitjes in het Griekse parlement oplevert. Bij de parlementsverkiezingen in september 2015 blijft Gouden Dageraad op hetzelfde stemmenpercentage en aantal parlementszetels hangen. Bij de parlementsverkiezingen in juli 2019 haalt Gouden Dageraad met 2,9 % van de stemmen niet meer de kiesdrempel en heeft het bijgevolg geen leden meer in het Griekse parlement. Dat heeft gevolgen voor de financiën van de partij, en meerdere partijlokalen – waaronder de hoofdzetel in Athene – moeten gesloten worden.

Hommage voor de antifascistische rapper Pavlos Fyssas die gedood werd door Gouden Dageraad-geweld (foto © cc. Wikimedia/Nagarjun Kandukuru), en Gouden Dageraad-woordvoerder Ilias Kasidiaris in kostuum (foto © cc. Wikimedia/DTRocks) en zonder zijn schone kleren (foto © Facebook).

Aanleiding voor de rechtszaak tegen Gouden Dageraad is de moord op de 33-jarige antifascistische rapper Pavlos Fyssas die op 17 september 2013 in een café in Keratsini in Athene gezien wordt, waarna twee commando’s van Gouden Dageraad-leden uitrukken en Fyssas na drie messteken om het leven komt. De politie wordt gewaarschuwd voor het uitrukken van de Gouden Dageraad-commando’s, maar komt (bewust?) veel te laat ter plaatse. Alleen omdat Pavlos met zijn laatste adem kan zeggen dat zijn moordenaar Giorgios Roupakias is, wordt Roupakias aangehouden. Bij zijn arrestatie zegt Roupakias tegen de politie: “Ik ben één van jullie. Ik ben van Gouden Dageraad”. Het uitlezen van zijn gsm brengt aan het licht dat hij vóór en na zijn raid contacten had met Gouden Dageraad-parlementslid Ioannis Lagos.

Vijf dagen vóór de moord op Fysssas is een vijftigkoppige bende van Gouden Dageraad uitgerukt naar de scheepswerven van Keratsini om er communistische vakbondsleden en hun leider aan te vallen. Een andere zaak die mee in rekening wordt gebracht voor de rechtszaak is de poging tot moord op een Egyptische schipper in Perama. De man ligt te slapen als twintig met knuppels en ijzeren staven gewapende Gouden Dageraad-leden zijn huis binnendringen. Omdat ook bij die twee zaken contacten met de Gouden Dageraad-leiding ontdekt worden, rijst de vraag of Gouden Dageraad niet een als politieke partij vermomde criminele organisatie is. Eén jaar na de dood van Pavlos Fyssas worden een aantal Gouden Dageraad-parlementsleden voorlopig in hechtenis genomen, en andere Gouden Dageraad’ers op huisarrest geplaatst. Op 20 april 2015 begint de rechtszaak tegen Gouden Dageraad.

De advocaten van Gouden Dageraad lanceren allerlei vertragingsmanoeuvres en er zijn uiteindelijk 453 zittingen van de rechtbank nodig vooraleer tot een uitspraak te komen. Openbaar aanklager Adamantia Oikonomou wil enkel de veroordeling van enkele kleine garnalen en vindt dat Gouden Dageraad geen criminele organisatie is. De drie rechters denken daar anders over en veroordelen zeven voormalige parlementsleden van Gouden Dageraad voor het leiden van een criminele organisatie. Nikolaos Michaloliakos, Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos en Giorgos Germenis ook nog voor illegaal wapenbezit. Negentien mensen worden veroordeeld voor lid zijn van een criminele organisatie (1, 2).

Affiches voor meetings met Gouden Dageraad-sprekers in ons land, en Filip Dewinter die ging spreken op meetings van Gouden Dageraad in Griekenland (foto’s © Facebook).

Gouden Dageraad werd in ons land enthousiast binnengehaald op meetings van Zenit Belgique, Autonome Nationalisten Vlaanderen, Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) en Vlaanderen Identitair, terwijl ook nog Nation-leider Hervé Van Laethem zich de benen van het lijf liep om een solidariteitsactie te organiseren toen Gouden Dageraad-leden voorlopig werden aangehouden na de moord op Pavlos Fyssas. Meer daarover lees je bij Apache. Het was in 2014-2016, toen die meetings ingericht werden en Filip Dewinter vervolgens ging spreken op meetings van Gouden Dageraad in Griekenland, al voor iedereen duidelijk dat Gouden Dageraad een criminele organisatie is. Dat wordt nu – veel te laat – bevestigd door de rechtbank in Athene.

Ioannis Lagos, veroordeeld als leider van een criminele organisatie en veroordeeld voor verboden wapenbezit, is momenteel Europarlementslid. Hij zetelt in Brussel en Straatburg evenwel niet meer als Gouden Dageraad-lid maar als onafhankelijke. Een andere veroordeelde zou in Aarschot een belletje moeten laten rinkelen. Giorgos Germenis, eveneens veroordeeld als leider van een criminele organisatie en voor verboden wapenbezit, trad in 2011 op bij een festival in jeugdcentrum De Klinker in Aarschot als basgitarist bij de Black Metal-groep Naer Mataron. Muziek verzacht niet altijd de zeden.

Tot in Gavdos, piepklein Grieks eiland en het meest zuidelijke punt van Europa, werd een wake gehouden op het ogenblik van de uitspraak van de rechtbank in Athene (foto © Vasilis Mathioudakis).
Over de strafmaat is nog niets bekend. De veroordeelden kunnen celstraffen krijgen van 5 tot 15 jaar (cartoon: http://skitsoblog.blogspot.com).