Bij het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse president Donald Trump en kandidaat-Amerikaans president Joe Biden, gisterennacht Belgische tijd, vroeg moderator Chris Wallace (Fox News) aan Donald Trump of hij bereid is om blanke suprematie en blanke suprematie-milities te veroordelen. “Natuurlijk wil ik dat doen”, antwoordde Trump, om er meteen aan toe te voegen dat volgens hem haast alle problemen van de linkerzijde komen. Gelukkig drong de moderator meer dan eens aan om te antwoorden op zijn vraag over blanke suprematie en blanke suprematie-groepen. Uiteindelijk antwoordde Trump: “Proud Boys, stand back and stand by”, wat je zou kunnen vertalen als “Proud Boys, hou je rustig maar sta klaar”. De Proud Boys hebben de uitspraak van Trump al meteen verwerkt in een logo dat ze via Telegram verspreid hebben. Modemerk Fred Perry is duidelijker in de veroordeling van het Amerikaanse neonazistische Proud Boys: het zal haar zwart-gele polo’s niet langer verkopen omdat die de jongste jaren populair zijn geworden bij de Proud Boys (foto hierboven © Flickr cc. Anthony Crider, let ook op de slogan op de trui van de tweede man op de foto: “Pinochet did nothing wrong!”).

“Fred Perry steunt de Proud Boys niet en wil er op geen enkele manier mee geassocieerd worden”, klinkt het in een persmededeling van het bedrijf. Het modemerk verwijst naar haar oprichter die de zoon is van een socialistisch parlementslid uit de arbeidersklasse, wereldkampioen tennis werd in een tijd dat tennis een elitaire sport was, en een bedrijf begon met een joodse zakenman uit Oost-Europa. Volgens Fred Perry zijn haar polo’s een Brits cultureel fenomeen die staan voor inclusiviteit, diversiteit en onafhankelijkheid. Zeker “inclusiviteit” en “diversiteit” zijn waarden die niet in verband kunnen gebracht worden met de Proud Boys die een exclusief mannelijke groep is.

Volgens oprichter Gavin MacInnes zijn de Proud Boys in feite een drinkclub die zich toelegt op mannelijke banden, gezelligheid en het vieren van alles wat met de westerse cultuur te maken heeft. De leden hebben verschillende etnische achtergronden, wat hen zou vrijpleiten van racisme. In werkelijkheid zijn de Proud Boys een bende die actief streeft naar geweld tegen hun vermeende vijanden. Hun ideologie wordt door de Anti-Defamation League (ADL) omschreven als vrouwonvriendelijk, islamofoob, transfoob en tegen immigratie.

Met hun zwart-gele Fred Perry-poloshirts en rode Make America Great Again-honkbalpetten zijn de Proud Boys stamgasten bij extreemrechtse manifestaties en Donald Trump-bijeenkomsten. Jason Kessler, de belangrijkste organisator van de Unite the Right-bijeenkomst in Charlottesville in 2017, is een voormalige Proud Boy. Meerdere Proud Boys-leden waren op deze bijeenkomst die eindigde met een auto waarvan de bestuurder bewust inreed op de tegenbetogers, waarbij tegenbetoger Heather Heyer het leven liet. Ook de daaropvolgende jaren werden de Proud Boys opgemerkt in gezelschap van andere extreemrechtse en neonazistische groepen. Een beeld van de Proud Boys en het antifascistisch verzet zie je in deze CNN-reportage van een Proud Boys-bijeenkomst voorbije zaterdag in Portland. Portland waar het protest tegen racisme en politiegeweld het langst actief op straat is.

Donald Trump werd tijdens zijn eerste televisiedebat met Joe Biden uitgedaagd zich uit te spreken over de Proud Boys. Tot een zware veroordeling van deze neonazistische groep kwam het niet: “Proud Boys, hou je rustig maar sta klaar” (screenshot uit het verslag van VRT/Het journaal).

Goed dat het modewerk Fred Perry zich distantieert van de Proud Boys, schandelijk dat Donald Trump de inzet van de Proud Boys achter de hand houdt. Overigens is het niet voor het eerst dat neonazi’s Fred Perry-kledij, zoals ook de skamuziek en skinheadcultuur, kapen voor hun beweging.

In eigen land is er het voorbeeld van Jürgen Goris. Na een dronkemansruzie om een omgestoten pint op de jaarlijkse openlucht scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver, in de nacht van 3 op 4 augustus 2002, begint Jurgen Goris te zwaaien met een pistool. Hij loopt weg, achternagezeten door een veiligheidsagent en een tweede man. Plots draait Jurgen Goris zich om en lost hij enkele schoten. Twee twintigers verliezen daarbij het leven. Ze overlijden meteen. Bij de politie is Jurgen Goris dan al bekend van een knokpartij aan de vooravond van de IJzerbedevaart in 2001 waarbij een Egyptenaar in elkaar geslagen wordt in Diksmuide. “Gewoon omdat hij een vreemdeling is”, luidde de uitleg.

In een reeks over beruchte assisenzaken memoreerde Het Laatste Nieuws voorbije zomer nog aan de rechtbankzitting met Jürgen Goris. Een fragment: “De Jürgen Goris die plaatsneemt in de beschuldigdenbank lijkt in niets meer op de skinhead met overgewicht van tweeënhalf jaar voordien. (…) Geen kale knikker meer, maar de blonde haren keurig gekapt. Fijn brilletje. Truitje van Fred Perry. Dat laatste is misschien het enige foutje. Maar sommige dingen krijg je nu eenmaal niet uit het beestje. Een trui met lange mouwen overigens. Zo blijft de jury het kleurboek aan tatoeages bespaard. Later op het proces worden er foto’s van getoond. Een grote swastika op een rode achtergrond op de rechterschouder, ‘SKINHEAD’ in imposante gotische letters rond zijn navel. En dan nog een kanjer van een afbeelding van Hitler, de rechterarm strak geheven.”

Dat “truitje van Fred Perry” dat Jürgen Goris blijft dragen, zoals ook Het Nieuwsblad opmerkte… Voor een goed begrip: niet iedere drager van een Fred Perry-truitje is een neonazi. Er zijn gelukkig meer koosjere Fred Perry-truitjesdragers dan neonazi’s. En neonazi’s dragen niet uitsluitend Fred Perry-truitjes. Qua kledij is ook het wereldje van neonazi’s diverser geworden.