Met Tom Van Grieken die communicatiemanagement studeerde aan de Plantijn Hogeschool in Antwerpen en even bij een reclamebureau werkte vooraleer Vlaams Belang-voorzitter te worden, heeft men bij het Vlaams Belang een voorzitter in huis die perfect weet hoe campagnes op te bouwen. Eerst was er een zorgvuldig geregisseerd filmpje als aankondiging van de auto- en motorkaravaan die gisteren, zondag 27 september 2020, richting Brussel trok als protest tegen de nieuwe federale regering-die-men-probeert-te-vormen (foto hierboven © VRT/Het journaal). Een auto- en motorkaravaan om niet het verwijt te krijgen dat het Vlaams Belang met een actie de verspreiding van het coronavirus zou bevorderen. Maar tussen het officieel discours en de praktijk is er wel eens een verschil.
Na het aankondigingsfilmpje volgden ondersteunende acties. Vooreerst werd tussen 17 september en 25 september 2020 voor het Vlaams Belang en haar voorzitter voor 46.000 euro advertentieruimte aangekocht op Facebook. De campagne duurde overigens nog wat langer dan tussen 17 en 25 september, en in het geciteerde bedrag zijn niet de Facebookadvertentiekosten van een aantal Vlaams Belang-afdelingen en -politici andere dan Tom Van Grieken verrekend. Het Vlaams Belang is verontwaardigd over Facebook omdat het sociale mediabedrijf pekzwarte Zwarte Pieten weert, maar spendeert toch maar een recordbedrag voor advertenties op Facebook.
De Vlaams Belang-afdelingen werden niet alleen bevoorraad met Vlaamse Leeuwvlaggen, vanzelfsprekend de zwarte en niet de officiële Vlaamse Leeuw-vlag. Men kreeg ook ‘Claxoneer tegen de Vivaldi-regering’-spandoeken 1,5 meter hoog, 7 meter breed. De voorbije dagen trokken Vlaams Belang-militanten daarmee naar bruggen over autostrades en drukke verkeerspunten. Dat claxonneren volgens de wegcode enkel mag als er gevaar dreigt, gevaar op de weg. Het is niet het Vlaams Belang die er de Vlamingen op wijst. Integendeel.


Om de deelnemers aan de auto- en motorkaravaan desgevallend te informeren, had het Vlaams Belang hun telefoonnummer opgevraagd. Kwestie WhatsApp-berichten te kunnen versturen… en een interessante database voor volgende acties aan te leggen. Er was ook een webradio, ‘Vlaams Belang Radio’. Zondag plaatjes draaiend afgewisseld met interviews waarbij de geïnterviewden tot slot een verzoeknummer mochten aanvragen. Voor Filip Dewinter bijvoorbeeld was dat Don’t stop thinking about tomorrow van Fleetwood Mac; voor de voorzitter van ‘Vlaams Front’ Christian Janssens Zing Vecht Huil Bid Lach Werk en Bewonder van Ramses Shaffy. Het is niet alleen voor de linkse activist Eric Goeman een lijflied.
De webradio viel na enige tijd wel uit. Volgens het Vlaams Belang door een gecoördineerde cyberaanval. En er liep nog meer mis. Zo werd via luidsprekers en een grote lichtreclame boven het podium waar Dries Van Langenhove, Barbara Pas en Tom Van Grieken zouden spreken, opgeroepen om in de auto’s te blijven zitten en niet naar het podium te komen. Maar dat was aan niemand besteed. Filip Dewinter en andere coryfeeën verdrongen elkaar vlak voor het podium. Nog zo’n misser was: als je dan toch uit je wagen zou stappen: mondmasker aan! Velen deden het, maar niet iedereen. Wie het wel eens negeerde was… Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.


“De afgelopen vijfhonderd dagen heeft men in de Belgische politiek alle mogelijke politieke coalities getest en uitgeprobeerd”, zei Tom Van Grieken in zijn toespraak. “Er is geen enkele politiek-correcte formule niet bestudeerd of becommentarieerd. De afgelopen vijfhonderd dagen hebben we tal van politieke koppels zien passeren (…). ’s Morgens wil de ene niets meer van de andere weten en ‘s avonds kruipen ze samen in een of andere achterkamer, vooral weg van alle camera’s. En telkens op TV diezelfde vragen: ‘Wie doet het met wie?’, ‘Wie heeft nu de beste relatie met wie?’ Het leek wel een immens saaie versie van Temptation Island. Even inhoudsloos, maar dan met lelijkere mensen.” Voor een beschaafde toespraak moet je niet bij Tom Van Grieken zijn.
“Vivaldi is niet waar Vlaanderen voor heeft gekozen”, vervolgde de Vlaams Belang-voorzitter. “Wat wij dan wel gaan krijgen, is nog niet helemaal duidelijk. Maar de partijen die in de Vivaldi-regering zitten die kennen we wel. (…) Van Groen en Ecolo krijgen we allicht klimaattaksen en een nog hogere energiefactuur, waar niemand om heeft gevraagd. Van Open VLD en MR krijgen we meer België, u weet wel het niveau waar al maanden niets werkt. Van SP.A en PS krijgen we meer migratie, want die hebben nood aan nieuwe geïmporteerde kiezers. En tenslotte krijgen we van de CD&V… ja wat gaan we eigenlijk nog krijgen van de CD&V?”
Tom Van Grieken heeft het natuurlijk gemakkelijk door, unisono met N-VA-voorzitter Bart De Wever, te beklemtonen dat de federale regering-in-de-maak geen parlementaire meerderheid heeft in Vlaanderen. Dat blijft hangen bij nogal wat mensen. Alleen is dat maar de helft van het verhaal. De regering-Michel had wél zo’n parlementaire meerderheid in Vlaanderen, en wat kregen we daarmee? Een indexsprong, werken tot 67 jaar en een begrotingstekort van 12 miljard euro. Zijn we daar beter mee af? De N-VA is overigens selectief in haar verontwaardiging over het gebrek aan representativiteit. In de regering-Michel was maar een kwart van de Franstalige kiezers vertegenwoordigd. Geen N-VA’er die daar een traan voor liet vallen. Dat vond men toen doodnormaal, of toch “het minste kwaad”.
De regering-Michel had een parlementaire meerderheid in Vlaanderen, en wat kregen we daarmee? Een indexsprong, werken tot 67 jaar en een begrotingstekort van 12 miljard euro. Zijn we daar beter mee af?
Het is moeilijk in te schatten hoeveel N-VA-leden gisteren in Brussel waren, maar er waren er. Dat blijkt uit sommige tweets en een aantal beelden op Facebook. De man met het N-VA-hesje op de foto links hieronder is volgens De Morgen “K.E., secretaris van een lokale N-VA-afdeling in Limburg”, “ook moderator van de Facebook-groep Vlaams Front”. Op zijn persoonlijk Facebookprofiel vonden wij intussen – het verbaast natuurlijk niet – een foto van K.E. samen met Theo Francken. De man op de foto rechts hieronder is eveneens lid van de N-VA. Hij heeft geen bestuursfunctie bij de N-VA, en anders dan K.E. stond hij ook niet op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Het is een man uit het Limburgse Bree die naar eigen zeggen nog maar voor de tweede keer deelneemt aan een betoging. De vorige keer was 24 jaar geleden, met de ‘Witte Mars’ op 20 oktober 1996. Zo opgefokt kan men tegenwoordig zijn.

Volgens het veiligheidspersoneel van de Heizel, waar parking C grotendeels werd ingenomen door de manifestanten, waren er 5.300 auto’s en moto’s en 14.000 mensen ter plaatse. Nogal wat Vlaams Belangers, en soms ook anderen, beleefden een kinderlijk plezier aan de bijeenkomst gisteren. Dat het Vlaams Belang daarbij wel eens met een dubbele tong spreekt – oproep tot overtreding van de wegcode, terwijl het Vlaams Belang zich anders opwerpt als verdediger van law and order en respect voor de politie; de coronamaatregelen op de manifestatie afficheren maar er de voeten aan vegen; maar de helft van het verhaal vertellen over een parlementaire meerderheid langs Vlaamse kant… – niemand die het zich aantrok.

Tom Lanoye over het protest van het Vlaams Belang (en anderen): https://www.humo.be/nieuws/republiek-vlaanderen-is-een-even-grote-zwendel-als-de-brexit-ze-belooft-de-hemel-op-basis-van-fabels~be723480/ Altijd informatief én met taalvirtuositeit geschreven.
Tom Lanoye: “Waarom noemen flaminganten zichzelf ‘Blauwvoeten’? Omdat ze geen kans missen zichzelf in de poten te schieten” https://www.humo.be/meningen/waarom-noemen-flaminganten-zichzelf-blauwvoeten-omdat-ze-geen-kans-missen-zichzelf-in-de-poten-te-schieten~bf5e051b/ Over de afgang van de N-VA en Bart De Wever in het bijzonder.