Het Vlaams Belang maakt zich klaar voor een grootste auto- en motorkaravaan aanstaande zondag 27 september 2020 om te protesteren tegen de nieuwe federale regering-in-de-maak (foto hierboven: screenshot uit het aankondigingsfilmpje van het Vlaams Belang). Vanuit twintig verzamelpunten wordt richting Brussel gereden. In Brussel zelf komt men evenwel niet. Het eindpunt van de protestrit, parking C op de Heizel met plaats voor 6.000 auto’s, ligt in het Vlaamse Strombeek-Bever (deelgemeente van Grimbergen). De, zoals het Vlaams Belang ze noemt, “probleemwijken” in Brussel worden gemeden. Meer zelfs, men komt op geen enkel ogenblik in de lage emissiezone van Brussel. Niet dus in het echte Brussel. Vanuit meerdere Facebookgroepen wordt opgeroepen om deel te nemen aan de protestrit. Er zijn ook N-VA-leden die eraan denken deel te nemen. Voldoende voor de ombudsman van de N-VA om er vijf tweets aan te wijden.

Meerdere Facebookgroepen die in de krochten van het internet langs Vlaams-nationalistische en (extreem)rechtse zijde actief zijn mobiliseren mee voor de protestrit. Vooreerst zijn er drie ‘klassieke’ rechtse Vlaams-nationalistsche Facebookgroepen te signaleren.

Vlaams Front’ is in december 2019 opgestart en telde 26.600 leden tot Facebook de pagina half september 2020 offline zette. Intussen is een nieuwe Facebookpagina online met alvast 6.100 leden. ‘Vlaams Front’ wil een drukkingsgroep zijn om voornamelijk N-VA- en VB-stemmers te verenigen. “Als we de kiezers kunnen verenigen, kunnen we vast en zeker de politiekers verenigen!”, luidt het. Voorzitter is ene Christian. “Internationaal directeur met 25 jaar sales/marketing en HR ervaring in grote corporates”, zo stelt hij zich voor op de website van ‘Vlaams Front’. Vlaamse woorden voor een jobomschrijving zijn blijkbaar niet nodig voor voorzitter Christian Janssens. Ondervoorzitter is ene Tim die we al langer kennen.

Tim Willekens, minstens toch een foto van hem, haalde zelfs Amerikaanse media toen hij in 2012 in Schoten samen met Tom Van Grieken worsten met varkensvlees ging uitdelen op een halal barbecue voor lagere schoolkinderen. Tim Willekens werkt al vijftien jaar voor het Vlaams Belang, waar hij onder andere campagneleider was bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Bestuurslid Gilles wordt geroemd om zijn contacten binnen de N-VA. Het is Gilles Delcroix, gemeenteraadslid voor de N-VA in Kalmthout, gemeente met 18.900 inwoners. In een videoboodschap meldt ‘Vlaams Front’ dat het aanstaande zondag deelneemt aan de protestrit richting Brussel. ‘Vlaams Front’ doet op een affiche zelfs alsof zij, en niet het Vlaams Belang, de protestrit inricht.

Vlaams Collectief’ heeft ook een eigen affiche voor de protestrit, maar vermeldt wel dat het initiatief van het Vlaams Belang komt. Op Facebook telt ‘Vlaams Collectief’ een 3.800 mensen die de pagina volgen. ‘Vlaams Collectief’ heeft ook een website, waar de productiefste leverancier van teksten ‘Ozzy Reynaert’ is, wat een pseudoniem is voor Voorpost-militant Gustaaf Romain uit Sint-Niklaas. De ‘Vlaamse Koepel Beweging’ (VLAKO) telt 1.800 leden en is opgericht door Alex Decadt, een gepensioneerd bankier die enkele maanden actief was bij de N-VA in Overijse. Met VLAKO zoekt hij nu aansluiting bij het hogervermeld ‘Vlaams Front’.

De Facebookgroepen ‘Vlaams Front’ en ‘Vlaams Collectief’ steunen volop de auto- en motorkaravaan die het Vlaams Belang aanstaande zondag inricht. Bij ‘Vlaams Front’ zijn ook N-VA’ers actief (foto’s © Facebook).

Nog meer naar rechts op de politieke as vinden we ‘Vlaams Legioen’ met 3.550 mensen die hun Facebookpagina volgen. ‘Vlaams Legioen’ is ontstaan vanuit mensen van Voorpost in Limburg als eigenzinniger kanaal om zich te uiten dan bij Voorpost. ‘S.O.S. Vrijheid en Recht’ heette tot voor kort ‘S.O.S. Recht en Vrijheid’ en is de opvolger van ‘S.O.S. Democratie’ dat zich verzet(te) tegen het cordon sanitaire voor het Vlaams Belang. Als boventitel staat op de Facebookpagina: “Groep van Tom Sluyts”. Tom Sluyts was in 2019 gemeenteraadslid voor het Vlaams Belang in Herentals, waarbij hij omschreven werd als “de stem van de harde lijn binnen de partij”. ‘S.O.S. Vrijheid en Recht’ telt 2.300 leden en heeft een uitgebreid eisenpakket dat gaat tot en met vrij wapenbezit.

Op de eerste manifestatie van ‘S.O.S. Democratie’ was een afvaardiging van het ‘Nieuw Breydelcomité’ in hoodies van dat ‘Nieuw Breydelcomité’ aanwezig. Dat Jan Breydel slechts een bijrol speelde bij de Gulden Sporenslag wist men allicht niet bij het bedenken van de groepsnaam. Hun Facebookpagina heeft een 1.600 leden. ‘Project Thule’ heeft zich tot doel gesteld om “in de schoot van het Vlaamse Volk in de eerste plaats aan gemeenschapsvorming en identitaire heropwaardering te werken en dit in zo breed mogelijke interpretaties van deze begrippen”. Bedenker van ‘Project Thule’ is de voor zijn activiteiten als leider van de neonazistische groep Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) veroordeelde Tomas Boutens. Er volgen 750 mensen de berichten van ‘Project Thule’. Leden van ‘S.O.S. Vrijheid en Recht’ en van ‘Project Thule’ werden door de politie aangehouden bij de mislukte manifestatie in Mechelen tegen de Vivaldi-regering zondag 13 september 2020.

Er zijn nog meer, zij het kleinere, Facebookgroepen actief ter Vlaams-nationalistische en (extreem)rechtse kant van het politieke spectrum die de protestrit van aanstaande zondag in meerdere of in mindere mate steunen. Anderzijds moeten de ledenaantallen van al die Facebookgroepen ook gerelativeerd worden.  Meer dan één lid is lid van meerdere van die Facebookgroepen. Twee van de hierboven genoemde spilfiguren van zo’n Facebookgroep bijvoorbeeld, zijn beiden ook nog eens lid van vier andere hierboven genoemde Facebookgroepen.

‘Vlaams Legioen’ haalde haar naam bij de Vlaamse vrijwilligers die aan de zijde van de nazi’s aan het oostfront vochten, voor het odal-runeteken als logo liet ze zich inspireren door de Vlaamse Militanten Orde (VMO). ‘Project Thule’ spitst haar volgers wijsheden zoals deze hierboven in de maag, in dit geval van priester-dichter-collaborateur Cyriel Verschaeve. Sinds deze week worden ook zelfklevers met dergelijke quotes verspreid (foto’s © Facebook).

Al dan niet onder invloed van Facebookgroepen als ‘Vlaams Front’ zijn ook een aantal N-VA’ers van plan om de auto- en motorkaravaan op initiatief van het Vlaams Belang te vervoegen. Zelf zagen we een tweet van ene Elke Calewaert passeren: “Allemaal N-VA’ers in ons gezin, maar wij rijden ook mee. #vlaamsfront. Wat anderen doen, wat @de_NVA-top doet, maakt mij allemaal niet uit. Ik steun deze actie, want het is ook #nietmijnregering. Punt.” Freek Niesten heeft blijkbaar weet van meerdere N-VA’ers die eraan denken deel te nemen aan de actie van het Vlaams Belang. En Freek Niesten kan het weten: hij is de ombudsman van de N-VA. Op Twitter plaatste hij gisteren onderstaand draadje.

Screenshot Twitter, 23 september 2020.

Het zou niet de eerste keer zijn dat er aan de basis overeenstemming is tussen militanten en leden van N-VA en Vlaams Belang. Toen er solidariteitsacties georganiseerd werden voor een onafhankelijk Catalonië werd in een aantal gemeenten al samengewerkt op het niveau van de plaatselijke partijleidingen. Van een “Chinese muur” tussen N-VA en Vlaams Belang is er enkel sprake in de retoriek van Bart De Wever. De onderhandelingen voor de vorming van de nieuwe Vlaamse regering, waarbij Bart De Wever twee maanden lang het gesprek met de Vlaams Belang-top gaande hield, en nu het geklaag over het aan de kant zetten van “de twee grootste partijen van het land”, zal nog meer N-VA’ers in de handen van het Vlaams Belang drijven.