Na de niet toegelaten maar feitelijk gedoogde ‘Mars tegen straffeloosheid’ zondag 30 augustus 2020 in Oostende – waarbij racistische slogans geroepen werden en een Hitlergroet kon uitgebracht worden zonder dat de politie meteen ingreep – wilden een aantal Oostendenaren een tegenactie organiseren. Aanstaande zondag 27 september 2020 wilde ‘Oostende tegen racisme’ een ‘Mars voor democratie, tegen racisme en geweld’ inrichten. Maar dat botste op een veto van burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Ook een alternatieve actie – een mensenketting aan de vloedlijn bij het strand van Oostende – kreeg geen genade in de ogen van de man die vorige week vrijdag in het VTM-programma The Masked Singer het monster bleek te zijn.

De actie aanstaande zondag zou starten aan het treinstation van Oostende om vervolgens over de zeedijk naar Drie Gapers te gaan, plein waar de ‘Mars’ ontbonden zou worden. Het is zowat hetzelfde parcours als de gedoogde eerdere ‘Mars’, met dit verschil: dat de rechtsextremisten ook via de zeedijk terugkeerden naar het treinstation voor zover de deelnemers intussen niet de cafés en andere terrassen op het parcours opzochten.

Op de website van de stad Oostende werd gemeld dat de “geplande betoging (voor democratie, tegen racisme en geweld, AS) in Oostende niet toegelaten” is. “Stad Oostende heeft aan de organisatoren van de geplande mars gevraagd om te zoeken naar een alternatieve actie, zonder samenscholing”, zo luidde het tot slot van de mededeling. Een gelijkaardige mededeling is nooit gepubliceerd op de website van de stad Oostende naar aanleiding van de extreemrechtse ‘Mars’. Extreemrechtse ‘Mars’ die gedoogd werd spijts de afstandsregel niet altijd gerespecteerd werd en niet iedereen een mondmasker droeg.

Terwijl het aantal organisaties die de ‘Mars voor democratie, tegen racisme en geweld’ steunden toenam, werd contact gezocht met het kabinet van burgemeester Tommelein om een alternatief voor te stellen. In een Zoomgesprek dat deze morgen, maandag 21 september 2020, plaatsvond met burgemeester Bart Tommelein werd een alternatieve actie aan het strand van Oostende voorgesteld (foto hierboven © Flickr cc. Nicolas Vigier). Het was de bedoeling om een mensenketting aan de vloedlijn bij het strand te organiseren, met respect voor de afstandsregels ingevolge het coronavirus, maar tot een praktisch overleg over de modaliteiten kwam het niet. “Elk constructief gesprek was gewoon onmogelijk”, zeggen de initiatiefnemers.

Burgemeester Tommelein wil enkel horen van een virtuele actie, maar het is maar de vraag of hij écht wil horen. Na meer dan 8.000 handtekeningen op een petitie om het standbeeld van Leopold II weg te halen uit Oostende is het nog altijd niet tot een echte dialoog hierover gekomen. In de media verschenen berichten over een alternatief beeld voor Leopold II, maar het stadsbestuur weigerde alvast de schenking van een standbeeld over Patrice Lumumba. Dat KV Oostende intussen mag voetballen met tot 3.000 mensen in het stadion, steekt de organisatoren van de nu afgelaste ‘Mars voor democratie, tegen racisme en geweld’. Niet dat ze het de voetballiefhebbers niet gunnen, wél dat burgemeester Tommelein de manifestatie van aanstaande zondag verbiedt terwijl die toch maar mikte op enkele honderden deelnemers. Tegenbetogers worden daarenboven niet verwacht. Al wie zich daartoe geroepen zou voelen, verzamelt aanstaande zondag om 8u20 elders in Oostende om deel te nemen aan de autokaravaan van het Vlaams Belang richting Brussel. Ook niet-leden van het Vlaams Belang.

Bart Tommelein: vanmorgen bij Q Music ‘Leef’ van André Hazes zingend, om even later elke fysieke actie voor democratie, en tegen racisme en geweld, in zijn stad te verbieden (foto © Facebook).

Volgens een bron in Oostende wordt in de kuststad nooit toestemming gegeven voor fysieke politieke acties. Dus ook niet toen het coronavirus nog niet in het land was. Hooguit kan na overleg met de politie overeengekomen worden dat de politie de actie gedoogt. En over de actie voor aanstaande zondag is meermaals overlegd met de politie. Dat er aanvankelijk over de zeedijk zou gestapt worden, is een suggestie van de politie omdat een ander betogingsparcours teveel moeilijkheden met het autoverkeer zou opleveren. Nu werd finaal echter zelfs gedreigd met processen-verbaal tegen de organisatoren, nog iets wat anders is dan bij de extreemrechtse mars een maand eerder.

Burgemeester Bart Tommelein was beducht voor herrie met de extreemrechtse betogers en koos dan maar voor wat in zijn ogen ‘het minste kwaad’ is. Tegen de betogers voor aanstaande zondag zet hij wél een grote mond op. De organisatoren hebben nu alle acties voor aanstaande zondag afgelast, maar overleggen nog over volgende initiatieven.