Nadat Luk De Gent, een cafébaas uit Aalst, zondag 30 augustus 2020 volk in Oostende verzamelde voor een ‘Mars tegen straffeloosheid’ (290 mensen volgens de politie, een 1.000-tal volgens de deelnemers aan de ‘Mars’), dacht Peter Planckaert beter te doen. Peter Planckaert is een tuinaanlegger uit Geraardsbergen en hij lanceerde op Facebook het idee om zondag 13 september 2020 in Mechelen een protestmars tegen de nieuwe Vivaldi-regering’ te organiseren. Die regering is nog niet eens gevormd, en van haar programma is nog niets bekend, maar het is een kniesoor die zich daaraan stoort. Er was een grote politiemacht aanwezig in Mechelen, en iedereen aan het treinstation – plaats van verzamelen – werd gecontroleerd naar zijn identiteit (foto hierboven: screenshot RTV).

“Via Facebook hebben al zeker achtduizend mensen hun komst aangekondigd”, zei Peter Planckaert eerder aan Gazet van Antwerpen. Blufpoker zo bleek bij het ‘evenement’ waarmee de betoging werd aangekondigd op Facebook. Op dat ogenblik hadden 5.700 mensen zich gemeld voor de betoging, een aantal dat nog zou oplopen tot 7.300. Veel volk dus, maar nooit de aangekondigde 8.000. In hetzelfde artikel bevestigde Planckaert dat na de ‘Mars’ in Oostende mogelijk opnieuw omstreden slogans geroepen zouden worden. “We kunnen dat niet vermijden. Trouwens, ’islamieten parasieten’ is in mijn ogen niet racistisch”, aldus Peter Planckaert (sic).

De betoging in Mechelen werd niet toegelaten omdat de initiatiefnemer geen plan van aanpak in verband met het coronavirus wilde voorleggen, het aangekondigde aantal betogers het maximum van de in deze coronatijd toegelaten vierhonderd ver overschreed, en er een link was met het volk dat in Oostende opstapte en racistische leuzen scandeerde. Toch bleef men oproepen om naar Mechelen af te zakken. De kandidaat-betogers werden bestookt met allerlei tips.

ReactNieuws, website die als RechtsActueel werd opgestart door onder andere Bert Deckers en Rob ‘Klop’ Verreycken, publiceerde twaalf “tips voor een verboden betoging”. De Facebookgroep S.O.S. Recht en Vrijheid publiceerde een link naar het programma van de Open Monumentendag zondag 13 september 2020 in Mechelen, en een link naar een formulier waarop je kon invullen naar welk programmaonderdeel van de Open Monumentendag in Mechelen je coronaproof onderweg zou zijn. Het belette niet dat de twee belangrijkste animators van deze Facebookgroep, Vanessa Noels en Tom Sluyts, door de politie in Mechelen opgepakt en bestuurlijk aangehouden werden.

Oproep voor de betoging in Mechelen, met een foto uit de beruchte ‘Mars tegen Marrakesh’ eind 2018 die ontaardde in rellen, en één van de aangehouden betogers in Mechelen op de terugweg naar huis. In zijn geval: naar Beveren, in het Waasland (foto’s © Facebook).

De politie schat het aantal manifestanten dat gisteren daadwerkelijk in Mechelen opdaagde op een 150-tal, waarvan een 45-tal bestuurlijk werden aangehouden. De meesten uit die laatste groep zijn bekenden bij de veiligheidsdiensten. Is het niet van een betoging in februari vorig jaar in Zeebrugge waarbij een aantal mensen aan de ordedienst van Voorpost ontglipten in een poging om de kerk van pastoor Fernand Marechal te bezetten. Dan van de lezing die in juli vorig jaar in Antwerpen werd gehouden door de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) waarbij na afloop Zwarte Zon-vlaggen ontrold werden en een alternatieve Hitlergroet werd gebracht op de Grote Markt in Antwerpen. Van de zogenaamde ‘Mars op Brussel’ in september vorig jaar tegen het niet opnemen van het Vlaams Belang in de nieuwe Vlaamse regering. Of nog van de poging om de PVDA-betoging De grote colère in maart dit jaar te verstoren.

De veiligheidsdiensten kennen intussen hun pappenheimers. De meesten geraakten niet veel verder dan het treinstation van Mechelen. Zo onder andere Koen Jennes die we kennen van zijn Sturm 18-hersensspinsel en de wensen die hij regelmatig naar deze blog stuurt voor “vele slapeloze nachten”. Of nog Andy Hendrickx, die in Zeebrugge, Antwerpen en Oostende was opgevallen door zijn alternatieve Hitlergroet met drie gestrekte vingers, ‘Der Kühnengruß’. In Mechelen had hij de grootste moeite om onopgemerkt weg te geraken van het treinstation, werd hij bestuurlijk aangehouden en teruggebracht naar de trein om richting Antwerpen te sporen. 

Anderen werden met politievoertuigen naar hun auto’s gebracht en geëscorteerd tot aan de autostrade. Aan de oprit van de E19 in Mechelen-Noord blokkeerden ze om 19.00 uur de weg, haalden ze een Vlaamse Leeuwvlag boven en zongen ze stoer over de Vlaamse Leeuw. Dat moest er even uit vooraleer naar huis te kunnen gaan. Volgens Voorpost-organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen zijn nog minstens vier manifestaties vanuit dezelfde overtuiging te verwachten de komende weken en maanden.

De PVDA-actie in Mechelen om te verduidelijken dat Mechelen geen stad van haat wil zijn (foto © Facebook) kreeg veel bijval, maar de harde kern van extreemrechtse Vlaams-nationalisten kondigt alvast nog vier soortgelijke acties als in Oostende en Mechelen aan.

De PVDA-Mechelen vond het niet opportuun een tegenmanifestatie te organiseren maar maakte met krijttekeningen op meerdere plaatsen duidelijk dat Mechelen een stad zonder haat wil zijn. De actievoerders kregen steun van mensen die hen bezig zagen en hen vroegen of ze mee slogans mochten aanbrengen.