De Vlaams Belang-parlementsleden en een aantal van hun medewerkers verbleven de voorbije dagen in de Landcommanderij Alden Biezen voor het vastleggen van de strategische en inhoudelijke krachtlijnen voor de volgende maanden. Jurgen Verstrepen getuigde over de eerste keer dat hij zo’n fractiedagen meemaakte: “Tegen het eind van de avond kwamen de pousse-cafés op tafel en natuurlijk nog wat extra wijn, want geld speelde geen rol. (…) Hoorde ik dit nu echt goed? Het was het Horst Wessel-lied, de officiële partijhymne van Hitlers NSDAP (…) Ik kende de tekst niet, het overgrote deel van de anderen duidelijk wel want die zongen de verwerpelijke teksten uit volle borst mee.” (Jurgen Verstrepen, Zwart op wit, Lampedaire uitgevers – Antwerpen, blz. 142-143). Filip Dewinter zong zelf niet mee, maar Verstrepen had hem wel zien lachen en Dewinter had het laten gebeuren.  

Gisteren, donderdag 10 september 2020, kon Dewinter in Alden Biesen zijn collega’s ’t Pallieterke tonen waarin hij anderhalve bladzijde groot geïnterviewd wordt. Onmiddellijke aanleiding voor het interview met Dewinter, die vandaag 58 jaar oud wordt, is de Antwerpse War on Drugs en de Operatie Nachtwacht die burgemeester Bart De Wever aankondigde daags voordat het Vlaams Belang op een persconferentie zou pleiten voor het inzetten van het leger in wijken en districten als Deurne-Noord en Borgerhout.

“Ik ken zelf redelijk wat mensen die cocaïne gebruiken”, zegt Filip Dewinter in ’t Pallieterke, “mensen die me zelf op de gevaren van de drug hebben gewezen. Eens je het probeert, geraak je er niet meer vanaf. Zelfs mensen die erdoor op de rand van de dood hebben gestaan, gebruiken enkele maanden later opnieuw. Dat zijn geen domme mensen, of ‘losers’. Cocaïne vergiftigt de Antwerpse samenleving. (…) Wie drugs gebruikt, moet beseffen dat hij een crimineel systeem mee in stand houdt. (…) Bezit en gebruik mogen van mij dus bestraft worden.”

Namen noemt Dewinter niet, maar iemand die niet dom noch een ‘loser’ is, zijn drugsverslaving toegaf en bevriend is met Bart De Wever én Filip Dewinter is Erik Van der Paal. De voormalige topman van Land Invest Group. Toen de omstreden bouwprojecten van Land Invest Group en de relatie met het Antwerpse stadsbestuur in een gemeenteraadszitting zouden besproken worden, zorgde Filip Dewinter ervoor dat de zitting achter gesloten deuren zou plaatsvinden. De ene drugsgebruiker krijgt van Dewinter meer clementie dan een andere.

Filip Dewinter, samen met Sam Van Rooy en de nieuwe Antwerpse perswoordvoerder Luc Doms, op weg naar de Vlaams Belang-fractiedagen in Landcommanderij Alden Biesen (Bilzen, Limburg) (foto’s © Twitter en cc. Wikimedia/Geolina163).

Naast de War on Drugs komen onder andere ook de besprekingen tussen N-VA en Vlaams Belang bij de vorming van de jongste Vlaamse regering aan bod. “Was dat een beleefdheidsoefening of was het meer dan dat?”, vraagt ’t Pallieterke. Filip Dewinter: “Toen is de basis gelegd voor wat in 2024 onvermijdelijk zal zijn: een rechts bestuur in Vlaanderen. Als de Vivaldi-coalitie een feit wordt, dan duwen liberalen en christendemocraten de N-VA en het Vlaams Belang in elkaars armen. Het laatste argument van De Wever om niet met ons samen te werken valt dan weg.” Volgens Dewinter zal de N-VA dan binnen de Vlaamse regering ruzie maken met de christendemocraten en liberalen. “Dat plaveit de weg verder voor ons”, aldus Dewinter.

“Deelnemen aan het beleid is een gigantisch risico voor ons”, gaat Dewinter verder. Dewinter die anders op de eerste rij staat om te eisen dat het Vlaams Belang bestuursverantwoordelijkheid krijgt (foto helemaal bovenaan: manifestatie tegen het cordon sanitaire met Filip Dewinter als spreker © AFF). Filip Dewinter: “Bang mogen we niet zijn, maar we moeten ons er wel goed op voorbereiden. Het Vlaams Belang beschikt niet over een doorwinterde administratie, een werkgeversorganisatie of een vakbond die ons steunt. We hebben goede mensen en het beste programma, maar het wordt geen wandeling in het park. Het wordt de moeilijkste oefening die onze partij ooit zal moeten maken. Ik ben een oppositiepoliticus. Ik kan na meer dan 30 jaar oppositie niet geloofwaardig de switch maken. Het is aan de jonge generatie om dat succesvol te doen!”

In Gazet van Antwerpen van 28 december 2019 zei Jan Jambon (N-VA) over een Vlaamse regering mét het Vlaams Belang: “We hadden perfect de onderhandelingen kunnen opstarten voor een regeerakkoord. Of we dat hadden bereikt, weet ik niet. Hoeveel water zou het (Vlaams Belang) in de wijn hebben gedaan? Maar we hadden kunnen kijken wat ze waard waren. (…) Als ze bij het discours van Dewinter of Van Langenhove blijven, kunnen we waarschijnlijk geen akkoord maken. Met iemand als Tom Van Grieken kunnen we wel praten.”

Het zal voor Jan Jambon een geruststelling zijn dat Filip Dewinter niet ambieert minister te worden in de regering Bart De Wever of Jan Jambon samen met Tom Van Grieken. Of dat voor iedereen een geruststelling is, is natuurlijk nog wat anders.

’t Pallieterke, 10 september 2020. Andere titel bij hetzelfde interview, niet zichtbaar bij bovenstaande illustratie: “Er is een leidcultuur nodig. Anders heb je geen Vlaanderen meer”.
Advertentie