Zaterdagavond wonen de Rode Duivels in Denemarken hun voetbalwedstrijd met 0-2. Een knappe prestatie, want de Belgen moesten het doen zonder Eden Hazard en Kevin De Bruyne, en de Denen waren de jongste dertig wedstrijden ongeslagen. Bij het Vlaams Belang supportert men doorgaans voor de tegenstanders van de Rode Duivels, maar het liep voor de Vlaams Belangers al verkeerd bij het begin van de wedstrijd in Denemarken. Terwijl de nationale hymne speelde, knielde stervoetballer Romelu Lukaku en stak hij zijn rechterarm omhoog, een vuist makend zoals we het ook kennen van Black Lives Matters in de Verenigde Staten. Het trollenleger van het Vlaams Belang ging meteen aan de slag.

Vlaams parlementslid Sam Van Rooy op Twitter bijvoorbeeld: “De Rode Duivels anno 2020: de ene bidt tot Allah, die haat en geweld propageert tegen ‘de ongelovigen’; de ander doet de groet van het racistische, marxistische en gewelddadige #BlackLivesMatter”. Of Europarlementslid Tom Vandendriessche: “Knielen en de racistische BLM-groet brengen. Totaal ongepast. Wie voor een land speelt, vertegenwoordigt namelijk dat hele land. Wij hoeven ons helemaal niet te onderwerpen. Politiek hoort niet thuis in sport. (…)”. Na één dag had het Facebookbericht van Tom Vandendriessche al 5.200 ‘likes’ gekregen, 1.600 commentaren en werd het meer dan 600 keren gedeeld.

Bij het Vlaams Belang becommentariëren ze natuurlijk maar naargelang hoe het hen uitkomt. “Politiek hoort niet thuis in sport”, schrijft Tom Vandendriessche. Maar zijn partij komt wel op voor de volledige splitsing van de Koninklijke Belgische Voetbalbond en voor de oprichting van een Vlaams voetbalelftal, en doet haar best om in voetbalstadions zoveel mogelijke Vlaams Leeuwvlaggen te laten wapperen. De volledig zwarte Vlaamse Leeuw, niet de Vlaamse Leeuw met rode klauwen en rode tong. Het Vlaams Belang is enkel tegen politiek in de sport als het haar niet goed uitkomt.

Het schuim kwam op de lippen bij Sam Van Rooy en Tom Vandendriessche toen ze vernamen dat Romelu Lukaku de Black Lives Matter-groet maakte bij het begin van de voetbalwedstrijd tegen Denemarken (foto’s © Twitter en Facebook).

Wie ook in een kramp schoot was Tomas Boutens, de veroordeelde leider van het neonazistische Bloed Bodem Eer Trouw (BBET) die intussen een nieuwe hobby heeft: ‘Project Thule’. Voor zijn BBET-activiteiten werd Tomas Boutens op 7 februari 2014 veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan één jaar met uitstel gedurende vijf jaar. Die vijf jaar waren nog maar een paar maanden voorbij als Boutens na een lezing in Antwerpen op 7 juli 2019 uitpakte met Zwarte Zon-vlaggen.

De Zwarte Zon is opgebouwd uit twaalf Sig-runes, de bliksemschicht-S uit het logo van de Duitse SS. Het symbool is afkomstig uit de mystieke beweging die Hitlers NSDAP en de SS voorzag van esoterische theorieën over de suprematie van het Arische ras. Oorspronkelijk gebruikt door de Germanen en de Vikings kreeg een Zonnewiel/Zwarte Zon een andere overheersende betekenis. Zoals een swastika ons ook niet in eerste instantie doet denken aan het gebruik ervan in het hindoeïsme.

Intussen loopt meer en meer volk uit de vriendenkring rond Tomas Boutens rond met kledij waarop een Zwarte Zon is genaaid – sommigen hebben het ook al op hun lichaam laten tatoeëren – en blijkt die Zwarte Zon te kaderen in het ‘Project Thule’ dat vaststelt dat de Vlamingen een noodlijdend en verzwakt volk is, dat evenwel een “verbindende volksidentiteit” heeft. Vandaar dat vzw Vlaams Volksverbond is opgericht “om onder de naam van ‘Project Thule’ te werken aan Vlaamse gemeenschapsvorming in een zo breed mogelijke interpretatie van dat woord”.

De Zwarte Zon-vlag zoals vorig jaar getoond op de Grote Markt in Antwerpen, met Tomas Boutens als eerste van rechts aan de vlag. Je kan natuurlijk ook een Zwarte Zon laten tatoeëren op je arm (foto’s © Facebook).

Over de “vzw Vlaams Volksverbond” is overigens nog geen spoor te vinden in het Belgisch Staatsblad waar de oprichting, statuten enzomeer van vzw’s gepubliceerd moet worden. “De enige manieren waarop mannen horen te knielen” is volgens een voorbije zondag gepubliceerde fotomontage van ‘Project Thule’: een man die knielt voor een vrouw en de vrouw een ring aanbiedt, en een man die knielt om een machinegeweer te bedienen.

Bij het begin van de zomer waarschuwde de Staatsveiligheid in haar jaarrapport 2019 voor “een tendens (…) bij extreemrechts om zich te bewapenen. Soms illegaal, soms legaal. (…) Die trend tot bewapening past in het kader van de voorbereiding op de onafwendbaar geachte conflicten tussen religies, rassen of volkeren die er volgens extreemrechtse ideologen zit aan te komen.” Het spoort met de illustratie die zondag in het kader van ‘Project Thule’ gepubliceerd werd.

De 39-jarige Boutens is geen puber. Als hij met een afbeelding verduidelijkt dat één van de twee redenen voor een man om te knielen is om een machinegeweer te bedienen, dan méént hij dat (foto © Facebook).

In de daaropvolgende post roept ‘Project Thule’ – in de voor Tomas Boutens kenmerkende schrijfstijl – op om deel te nemen aan een aantal betogingen: aanstaande zondag in Mechelen en begin oktober in Blankenberge.

De betoging in Mechelen, een “Protestmars tegen nieuwe Vivaldi regering”, is niet toegelaten omdat organisator Peter Planckaert geen plan van aanpak voorlegde over hoe hij de verspreiding van het coronavirus zou tegengaan, de organisator een veelvoud verwacht van de in deze coronatijd maximaal toegelaten vierhonderd mensen in openlucht, en omdat er linken zijn met de mensen die opstapten bij de ‘Mars tegen straffeloosheid‘ in Oostende. De betoging in Blankenberge is de opvolger van die ‘Mars tegen straffeloosheid’ in Oostende waar niemand van de politie aanstalten maakte om meteen te noteren wie het racistische “Islamieten = parasieten” lanceerde en ongestoord de alternatieve Hitlergroet  ‘Der Kühnengruß’ kon gemaakt worden.

De inrichter van die ‘Mars tegen straffeloosheid’ in Oostende, Luk De Gent, liet zich intussen opmerken door in zijn café In Den Biekorf in Aalst rake klappen uit te delen aan een PVDA-lid die voorbije zaterdag naar het café was gelokt. Volgens de PVDA’er omdat hij PVDA-lid is. Luk De Gent vindt het “jammer wat er geschreven wordt” maar gaat niet in op de concrete feiten zoals ze vermeld werden in een krant (zie bovenstaande link en onderstaande illustratie), en verweert zich met dat in zijn café elke week toch pizza, sushi en durum van bij de buren besteld en geconsumeerd wordt, Spaans bier en Italiaanse wijn gedronken wordt… PVDA-parlementslid Gaby Colebunders reageert op Facebook: “Een extreemrechtse cafébaas en zijn handlanger vonden het nodig één van onze militanten naar een café te lokken om hem daar aan te vallen. Wij zijn een partij die consequent opkomt voor de werkende mensen tegen het grote geld. (…) Wij laten ons niet doen en zwijgen zullen we nooit.”

Een politiek andersgezinde in het gezicht slaan, een machinegeweer om zich als een ‘echte man’ te tonen… De geweldcultuur van extreemrechts is aan het escaleren. Gelukkig is er bij ons geen vrij wapenbezit zoals in de Verenigde Staten (foto helemaal bovenaan © VRT/Het journaal 6 september 2020), maar in haar jaarrapport waarschuwt de Staatsveiligheid ook voor rechtsextremisten die legaal wapens bezitten. Hoog tijd om in te grijpen!

Een PVDA-lid werd naar dit café in de Kerkstraat in Aalst gelokt waar cafébaas (en organisator van de ‘Mars tegen straffeloosheid’ in Oostende) Luk De Gent hem sloeg. “Ik was er net vijf minuten binnen toen de uitbater uithaalde”, vertelt de 34-jarige PVDA’er aan Het Laatste Nieuws. “Kort daarvoor had hij me al verweten dat ik lid was van de PVDA, dat gegeven was blijkbaar voor hem genoeg om mij aan te vallen. Ik kreeg een vuistslag in het gezicht en viel op de toog. Ik hield er een fractuur aan mijn neus aan over en een zware buil op mijn hoofd.” (foto café © Facebook; foto cafébaas en organisator van de ‘Mars tegen straffeloosheid’ Luk De Gent © VRT/Het journaal 30 augustus 2020).