Jan Jambon, de man van minstens tien flaters als N-VA-politicus en minister, heeft zich nog maar eens als een ‘Jan Lul’ getoond. Vorige week zei hij nog over de dood van Jozef Chovanec aan VTM Nieuws: “Er is tot op mijn niveau nooit, geen enkel, geen enkel, geen enkel, teken daarover geweest.” Huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zei gisteren in een extra zitting van de Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken en Justitie: “Op 2 maart 2018, een week na het overlijden, is de Slovaakse ambassadeur erover ontvangen op het kabinet-Jambon”. En de minister vervolgde: “Op 2 juli 2018 heeft diezelfde ambassadeur het hier nog eens over tijdens een gesprek met de FOD Buitenlandse Zaken, waarover twee dagen later nog eens een verslag werd gestuurd naar de kabinetschef van Jambon”. We mogen hopen dat niet alle dagen een ambassadeur langs gaat op het kabinet-Jambon om zich te beklagen over de dood van een landgenoot nadat hij onder handen is genomen door de Belgische politie. Volgens de Slovaakse ambassadeur “door de gespierde arrestatie van jullie ordediensten”. Als het eerder uitzonderlijk is en dan nog geen belletje doet rinkelen bij Jambon en zijn medewerkers…

Wie ook in aanmerking komt voor de prijs van ‘negationist van het jaar’ is Dries Van Langenhove, onafhankelijk Kamerlid verkozen op de lijst van het Vlaams Belang. Volbloed woordvoerder van het Vlaams Belang in de extra zitting van de Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken en Justitie gisteren, woensdag 26 augustus 2020. Hij was immers de enige die voor zijn partij een vraag stelde. Van Langenhove vond “de schokkende beelden (…) van een man die zijn eigen hoofd tot bloedens toe tegen een celmuur klopt, enkele politieagenten die nogal lacherig omgingen met die situatie, en de gekende desastreuze afloop” “verschrikkelijk erg natuurlijk, vooral voor de familie, die niet alleen een geliefde verloor, maar ook nog eens die schokkende beelden verspreid zag in de nationale en internationale pers”. De beelden zijn anders wel met medeweten van de weduwe van Jozef Chovanec gelekt omdat tweeënhalf jaar later politie en gerecht de feiten nog toegedekt hielden.

Dries Van Langenhove vond het ook “verschrikkelijk (…) voor onze politiediensten, die elke dag zeer keurig werk leveren in vaak zeer moeilijke omstandigheden en wiens reputatie nu, door dit incident, grondig wordt besmeurd”, te meer er volgens Van Langenhove “ veel politici in de val trapten van de eenzijdige berichtgeving van de media, die niet geïnteresseerd zijn in genuanceerde, volledige berichtgeving, maar wel in clicks en in een shockeffect”. Gelukkig waren er de media of we wisten van heel de zaak nog altijd niets. Diezelfde media hebben toch getracht álle aspecten aan bod te laten komen, inclusief de reactie van de advocate van drie politieagenten waaronder de politieagente die het grappig vond, terwijl haar collega’s zich nog altijd letterlijk op Jozef Chovanec gooiden, om een Hitlergroet uit te brengen.

Dries Van Langenhove (screenshot videoverslag Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken en Justitie, 26 augustus 2020): “Veel politici trappen in de val van de eenzijdige berichtgeving van de media, die niet geïnteresseerd zijn in genuanceerde, volledige berichtgeving, maar wel in clicks en in een shockeffect.” Het is een ervaringsdeskundige die het zegt.

“Beste collega’s, ik wil u oproepen om daarmee voorzichtig te zijn”, zei Dries Van Langenhove die nochtans niet bekend staat om zijn genuanceerde stellingnames. “Alles wijst erop dat er fouten zijn gemaakt, maar gaat het om een structureel probleem? Neen. Gebeurt zoiets wel vaker? Neen.” Alweer een boude stelling van Van Langenhove. Het is te hopen dat zaken zoals met Jozef Chovanec niet vaker gebeuren, maar de voorbije dagen hebben toch veel mensen zich afgevraagd: wat als er geen beelden zouden gemaakt zijn, zou het dan ook bekend geraakt zijn?  En als Van Langenhove zo zeker is dat er geen structureel probleem is, zaken zoals met Jozef Chovanec niet vaker gebeuren, waarom stelde hij aan het einde van zijn betoog dan toch nog de vraag: “Kunt u ons verzekeren dat er niet meer dergelijke incidenten onder de radar zijn gebleven van de controlemechanismen?”

Dries Van Langenhove wachtte het antwoord van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie overigens niet af. Van Langenhove was alweer weg nog vóór de ministers De Crem en Geens hun antwoord gaven. Waarschijnlijk niet omdat Van Langenhove een intussen twee jaar oud rapport van Dokters van de Wereld ging lezen waaruit blijkt dat 1 op 4 transmigranten in ons land geconfronteerd wordt met politiegeweld. Geweld dat divers, illegaal en buitensporig is: van vuistslagen, trappen en wapenstokslagen, arbitraire en gedwongen naaktfouilleringen, afpersing, vernederingen tot en met chantage om vingerafdrukken te verkrijgen en niet-wettelijke inbeslagname van persoonlijke bezittingen.

Jan Jambon die zich niets herinnert van het bezoek aan zijn kabinet van de Slovaakse ambassadeur over de dood van een landgenoot die pas onder handen genomen was door de politie waarvoor Jambon verantwoordelijk was, Dries Van Langenhove die ‘weet’ dat er geen structureel probleem is bij de politie… beiden zouden hun glazen bol (foto helemaal bovenaan © cc. Flickr/InfoWire.dk) eens moeten oppoetsen. Hun inzicht in verleden, heden en toekomst is aan een opkuis toe.

Naschrift:

Screenshot Twitter, 27 augustus 2020.

Knack publiceert vandaag, 27 augustus 2020, naar aanleiding van de zaak-Chovanec een rij van vijftien “flaters en flagrante leugens” van Jan Jambon onder de kop Het brokkenparcours van Jan Jambon. Knack citeert nog acht andere flaters/flagrante leugens dan wij eerder deden in Tien flaters op een rij van Jan Jambon. Samengeteld zijn dat nu al achttien flaters/flagrante leugens van Jan Jambon als N-VA-politicus, federaal vicepremier en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken, en als Vlaams minister-president. Mocht een socialistische of groene excellentie zoveel flaters/leugens opstapelen, de N-VA zou nogal te keer gaan! Intussen spreken meer en meer media, Het Nieuwsblad bijvoorbeeld, over het brokkenparcours van Jan Jambon. Niet enkel Knack of Antifascista Siempre.