Steve Bannon (66 j.), voormalig boegbeeld van het alt right nieuwsmedium Breitbart en ex-adviseur van Donald Trump, samen met Marine Le Pen hoofdspreker op een Vlaams Belang-meeting in Brussel op 8 december 2018, is gisteren op een peperdure boot van een voortvluchtige Chinese miljardair door een Amerikaanse politiedienst aangehouden op verdenking van fraude met het geld dat hij inzamelde om een muur te bouwen aan de grens met Mexico. Bij de Xmas Talk van Newsmonkey in 2018 was Tom Van Grieken nog altijd onder de indruk van zijn gesprek met Steve Bannon (foto hierboven © YouTube/Newsmonkey, 29 december 2018).

Volgens de openbaar aanklager van de staat New York heeft Steve Bannon meer dan een miljoen dollar aan giften weggesluisd die bedoeld waren voor de bouw van een grensmuur. Met de campagne We Build the Wall (“Wij bouwen de muur”) zamelden Bannon en drie kompanen geld in voor het bouwen van een muur aan de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, een verkiezingsbelofte van Donald Trump. Tijdens de verkiezingscampagne vier jaar geleden zei Trump dat de Mexicanen de muur zouden betalen, maar die lachten dat natuurlijk weg. Maar ook het Amerikaans Congres was niet geneigd hiervoor geld vrij te maken. Vandaar het privé-initiatief van Bannon & Co waarbij al 25.000.000 dollar gegeven en/of beloofd zou zijn door 500.000 schenkers.

De  initiatiefnemers beloofden dat al het geld gebruikt zou worden voor het bouwen van de muur die immigratie moet tegenhouden. Onderzoek van het Openbaar Ministerie in New York wees evenwel uit dat Bannon meer dan een miljoen dollar wegsluisde naar de non-profit organisatie ‘Non-Profit-1’ waarmee Bannon voor honderdduizenden dollars aan privé-uitgaven bekostigde. Ook drie kompanen van Bannon zouden met dit geld een exuberante levensstijl bekostigd hebben. De vier worden beschuldigd van fraude en witwassen van geld. Misdaden waar een maximumstraf van telkens twintig jaar cel op staat. Of het zover komt, moet natuurlijk nog blijken. En mocht Donald Trump opnieuw verkozen worden als Amerikaanse president, is er natuurlijk nog Donald Trump die eerder al politieke vrienden, zoals Roger Stone, uit een gevangeniscel haalde. Steve Bannon pleit onschuldig en is voorlopig terug op vrije voeten tegen een borgsom van vijf miljoen dollar. Hij mag het land niet verlaten.

Op 9 december 2018 twitterde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken: “Het is een eer om Steve Bannon te mogen ontvangen! #respect #maga (Make America Great Again, AS)”. Een andere tweet waar de Vlaams Belang-voorzitter nu allicht niet graag aan herinnerd wordt, verstuurde hij een dikke maand later: “Met de vicekanselier van Oostenrijk, leider van de #FPÖ en mijn politiek voorbeeld @HCStracheFP op het Wiener #Akademikerball”.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan de zijde van Steve Bannon en Heinz-Christian Strache, tweets van respectievelijk 9 december 2018 en 26 januari 2019 (screenshots Twitter).

Het “politiek voorbeeld” van Tom Van Grieken, Heinz-Christian Strache, moest vier maanden later, in mei 2019, opstappen uit de Oostenrijkse regering nadat een video opdook waarin te zien is dat Strache in de aanloop naar de verkiezingen in 2017 bereid was om een vrouw, die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch, overheidsopdrachten toe te spelen in ruil voor steun bij de verkiezingscampagne. Tijdens een gesprek in Ibiza (Spanje) beloofde Strache, in het bijzijn van FPÖ-fractievoorzitter Johann Gudenus, lucratieve bouwdeals en overheidsprojecten als de Russen de populaire krant Kronen Zeitung zouden overnemen en die krant gunstig zou berichten over de FPÖ. Bij de parlementsverkiezingen die hierna volgden verloor de FPÖ 20 van haar 51 parlementszetels en haalden de christendemocratische Österreichische Volkspartei  (ÖVP) van bondskanselier Sebastian Kurz Die Grünen – Die Grüne Alternative (GRÜNE) aan boord als nieuwe regeringspartner.

Tom Van Grieken heeft nog wel meer mensen naar wie hij opkijkt. Marine Le Pen bijvoorbeeld, ook al te gast op de Vlaams Belang-meeting op 8 december 2018. Tegen het Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen lopen verschillende zaken naar fictieve tewerkstelling van getrouwen. Voor een zaak van Europees geld waarmee Marine Le Pen een lijfwacht betaalde is al tot en met bij het Europees Hof van Justitie uitspraak gedaan, waarmee het ongelijk van Marine Le Pen bevestigd werd.

De politieke voorbeelden van Tom Van Grieken? Niet zelden is het corrupt volk.

Beeld van de Vlaams Belang-meeting ‘Stop het Marrakeshpact!’ met onder andere v.l.n.r. Philip Claeys (Vlaams Belang), Marine Le Pen, Tom Van Grieken en Steve Bannon. Tom Van Grieken zou beter een meeting inrichten ‘Stop de corruptie in eigen rangen!’ (foto © YouTube).