Binnen de ‘Vlaamse beweging’ lopen de gemoederen hoog op over het al dan niet volgen van de coronamaatregelen. Luc Vermeulen (73 j.), organisatieverantwoordelijke van Voorpost , moest een oproep doen om respect voor elkaar te tonen. Een Voorpost-lid gooide daags tevoren een molotovcocktail naar het federaal parlement uit onvrede over het coronabeleid, en bij het Vlaams Belang trekken ze weer alle registers open om te protesteren tegen het manke coronabeleid (foto hierboven: tabel van de coronabesmettingen in de provincie Antwerpen © Twitter/Tommy Thijs).

In een voor zijn doen lang epistel schetste Luc Vermeulen, voorbije dinsdag 28 juli 2020: “We stellen vast dat door de hele maatschappij een breuklijn loopt. Een breuklijn tussen diegenen die strikt de navolging eisen van alles wat ons wordt opgelegd door de politici om de coronacrisis te bedwingen en zij die de hele coronatoestand een uitvinding vinden om het volk aan banden te leggen en onze vrijheid te beperken. (…) Het begint fout te lopen wanneer de ene groep de andere verwijten begint te maken. Diegenen die fanatiek de opgelegde maatregelen noodzakelijk vinden zijn van oordeel dat het de enige methode is om zo vlug mogelijk van de ellende af te geraken en om zo snel mogelijk naar het ‘normale’ leven terug te keren en mensenlevens te redden. De andere groep vind al die maatregelen totaal overbodig en is van mening dat men dadelijk moet terugkeren naar de toestand van voor de crisis. Op zich allemaal niet zo erg zolang men mekaar respecteert en de discussie op peil houd en niet met modder gaat gooien naar hen die er een andere mening op na houden (…)”.

Maar er wordt met meer dan “modder” gegooid. Pieter V. (36 j.), een man die regelmatig deelneemt aan Voorpost-activiteiten, gooide daags vóór de smeekbede van Luc Vermeulen een molotovcocktail naar het federaal parlement in Brussel uit onvrede met het coronabeleid. Dat het geen succes werd besefte hij zelf ook wel door op Twitter een foto van zijn brandend projectiel te plaatsen met als commentaar: “Kon overtuigender”. Pieter V. is vooral bekend als echtgenoot van een hevige Voorpost-militante die het neonazistisch milieu niet schuwt. Dat ze, twee gezamenlijke kinderen ten spijt, pas de relatie verbrak, is een bijkomende tegenslag voor de man van de mislukte aanslag op het federaal parlement. Pieter V. was vorig jaar onder andere actief bij een Voorpost-actie als protest tegen een schooluitstap naar een moskee, en reed begin van dit jaar nog van Brustem (Sint-Truiden) naar Antwerpen om met Voorpost de ’t Pallieterke-tentoonstelling in het Bormshuis te bekijken. Het twaalfkoppig Voorpost-gezelschap voor het bezoek mét Pieter V. werd aangevoerd door Luc Vermeulen.

Luc Vermeulen bij een Voorpostactie op 20 juni 2020 (foto © Kafka) en tweet ‘Kon overtuigender’ van Pieter V. (foto © Twitter).

Even nog diezelfde Luc Vermeulen in zijn oproep voorbije dinsdag: “We beseffen dat de (hogervermelde) twee standpunten met elkaar botsen. Maar het mag geen tweespalt worden binnen de Vlaamse beweging. (…) Dat iedereen die begaan is met deze ellende gerust zijn standpunt verdedigt maar dat doet op een niet kwetsende wijze voor diegenen die er met even grote en eerlijke overtuiging een andere mening op na houden. Laten we ons toespitsen op de strijd tegen deze regering die niet de onze is (…).” En dat laatste is natuurlijk wat het Vlaams Belang doet, geholpen door een berg geld waarmee de partij kan adverteren op Facebook.

Het jojobeleid in de stad Antwerpen – burgemeester Bart De Wever die enkele maanden geleden het coronaprobleem overroepen noemde, dan jammerde dat Brussel geen strenge maatregelen uitvaardigde, en nu zegt minder ver te hebben willen gaan dan provinciegouverneur Cathy Berx – en het achterblijven van noodzakelijke instrumenten – een efficiënt contactonderzoek, gedetailleerde data over de besmettingen… – is natuurlijk een gouden kans voor het Vlaams Belang om uit te halen naar de ‘politieke correctheid’ en het falend beleid.

Het Vlaams Belang stelt in een persmededeling, ook al voorbije dinsdag 28 juli 2020, dat het stadsbestuur op 19 juli “de nodige informatie (had) waaruit bleek dat Marokkaanse wijken (sic) in Borgerhout, Deurne en het Kiel ‘precair’ waren. Dokter Wim Flipse, als arts infectiebestrijding verbonden aan het Agentschap Zorg & Gezondheid, stelde: ‘De lijst telt veel Marokkaanse namen, daar is wat op til.’ Hij voegde eraan toe: ‘Er is het taalprobleem, waardoor niet iedereen alle richtlijnen even goed mee krijgt. De Marokkaanse gemeenschap heeft een cultuur van grote gezinnen, iedereen zit dichter opeen. Het is misschien ook de groep die zich niet meteen laat testen.’” Even googelen leert dat het Vlaams Belang dit uit een artikel in Het Laatste Nieuws haalt.

De Antwerpse provinciegouverneur Cathy Berx doet Vlaams minister-president Jan Jambon en Antwerps burgemeester Bart De Wever blozen (foto © Twitter/Ralf Bendover).

Cathy Berx, de energieke Antwerpse provinciegouverneur die (dixit De Standaard) Bart De Wever doet blozen, heeft intussen verduidelijking gegeven over de besmettingshaarden in Antwerpen. Cathy Berx in De Morgen: “ Er was een uitbraak bij een cricketwedstrijd in de Indische gemeenschap en er was een cluster in de Joodse gemeenschap, mogelijk van terugkeerders uit het buitenland. De Joodse en de Indische gemeenschappen zijn wel allebei werkzaam in de diamantsector, dus er kan een link zijn. Ook zijn er duidelijke clusters binnen de Marokkaanse gemeenschap, na trouwfeesten in Nederland. In een aantal grote families hebben mensen na zo’n feest positief getest. De uitbraak in Schelle is terug te brengen tot één huwelijksfeest in de Marokkaanse gemeenschap. Vervolgens waren er een fitnessclub, enkele shishabars en een monitorenopleiding voor scouts in Malle.”

“Voor alle duidelijkheid: het virus zit overal”, vervolgt Cathy Berx. “De besmettingen in de Kempen zijn bijvoorbeeld niet te linken aan de besmettingen die ik net heb opgesomd. Daar hebben ze eerder te maken met vakantieterugkeerders, feesten en avondlijke bijeenkomsten. Denk maar aan de bomvolle terrassen van de voorbije weken, alsof er niets aan de hand was. Waanzin. Naarmate het later wordt en mensen meer gedronken hebben, komen ze dichter bij elkaar en is de alertheid weg. Vandaar dat we de horeca om 23 uur sluiten.” Berx antwoordt ook op het verwijt van Filip Dewinter dat door het uitblijven van een goed beleid “nu zelfs mensen die in de Kalmthoutse Heide gaan wandelen” een mondmasker moeten dragen. Cathy Berx: “Wandelen is ook een sport. Bovendien is de context cruciaal. Als je mensen slechts occasioneel kruist of voorbijsteekt, zoals in de Kalmthoutse Heide, dan is een mondmasker niet verplicht.”

En terwijl het Vlaams Belang op populistische wijze campagne voert tegen de avondklok in de hele provincie Antwerpen, lanceert Tom Sluyts een petitie tegen de avondklok in de Kempen. Tom Sluyts is een voormalig Vlaams Belang-gemeenteraadslid van de harde lijn uit Herentals. Herentals kleurt sinds maandag 27 juli 2020 anders ook al oranje (zie de grafieken van Tommy Thijs). Sluyts is samen met zijn partner Vanessa Noels een spilfiguur van de Facebookgroep S.O.S. Vrijheid & Recht, de opvolger van S.O.S. Democratie. Sluyts en Noels waren bij de 190 aanwezigen op een ‘banket’ dat zaterdag 25 juli in Aalter georganiseerd werd door tegenstanders van de ‘viruswaanzin’.

Vanessa Noels en Tom Sluyts op een bijeenkomst tegen de ‘viruswaanzin’ (screenshot VTM Nieuws 25 juli 2020) en Voorpost-kaderlid Jimmy Chapelier laat een foute naam en fout adres achter op café (screenshot Facebook).

Een andere tegenstander van de lockdown en andere coronamaatregelen is Jimmy Chapelier, kringleider van Voorpost in het Waasland en de Denderstreek. Op Facebook maakte hij duidelijk dat hij bij een cafébezoek fictieve identiteitsgegevens achterliet. Het is voor hem te hopen dat men hem niet moet contacteren wegens een met covid-19 besmette klant of kelner in hetzelfde café. In Sint-Job-in-‘t-Goor (Brecht) is deze week nog vastgesteld dat een cafébaas besmet is met covid-19.