Richard Prein (foto hierboven: de man helemaal rechts met een Vlaamse Leeuwvlag © Dagblad van het Noorden) gaf van juni 2017 tot eind 2019 systematisch informatie door aan Nederlandse politiediensten over de activiteiten van de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) en van het neonazistische Racial Volunteer Force (RVF). Bij de NVU van Constant Kusters was hij ‘kringleider’ in de provincie Noord-Brabant. In 2018 werd hij bij de NVU verkozen tot ‘militant van het jaar’. Richard Prein kwam ook voor activiteiten naar België.
Het is de Nederlandse krant NRC die het nieuws vandaag bekendmaakte. Richard Prein heeft een Franse vader en een Duitse moeder, en groeide op in Nederland. In 1995 behaalt hij in Parijs een diploma waarmee hij als manager aan de slag kan in binnen- en buitenland voor bedrijven als Reebok en Philips. In 2014 komt hij terug in Nederland wonen. Zijn huwelijk is op de klippen gelopen, en zijn kinderen ziet hij amper. Als de spanningen in de samenleving oplopen door de komst van asielzoekers engageert Prein zich in november 2016 bij de NVU. Een partij met een neonazistisch verleden die op sociaal gebied linkse standpunten inneemt, en zich verzet tegen de komst van vreemdelingen.
Naar eigen zeggen wordt Prein een half jaar later, in juni 2017, benaderd om informant te worden voor de AIVD, de Nederlandse Staatsveiligheid. “We hebben gezien dat u kringleider bent geworden bij de NVU en willen graag met u praten”, zegt één van de twee mannen die Prein ontmoet tijdens een wandeling. Twee weken later volgt een afspraak in een hotel. Prein veronderstelt dat hij praat met mensen van de AIVD, en die bevestigen dat. Op dat moment is de relatie van Prein met NVU-leider Constant Kusters moeizaam. Kusters wil teveel en alleen in het zonnetje staan. De twee AIVD’ers met wie Prein spreekt, ‘Marcel’ en ‘René’, zeggen Prein dat hij kan meewerken aan het beschermen van de openbare orde. Prein zelf hoopt via ‘Marcel’ en ‘René’ aan een Nederlands paspoort te geraken waardoor hij zich verkiesbaar kan stellen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Het contact met ‘Marcel’ en René’ bevalt Prein. Aan NRC vertelt hij: “Ik had er veel plezier in. Het was spannend, verslavend zelfs, en ik voelde me onderdeel van het team.” Prein heeft wekelijks contact met ‘Marcel’ en René’ via WhatsApp, en gemiddeld één keer per maand in een restaurant. Prein is zeer actief bij de NVU, schrijft stukken voor het NVU-blad Wij Europa en loopt mee in betogingen. Bij confrontaties met politieke tegenstanders gaat hij voorop, wat zijn geloofwaardigheid in de extreemrechtse scene goed doet. Bij dreigende confrontaties verstuurt Prein een WhatsApp waardoor de politie precies weet waar en met hoeveel mensen ze moet zijn.
De AIVD betaalt aanvankelijk 50 euro per maand, later meer. Prein zegt in totaal zo’n 3.000 euro te hebben ontvangen op tweeënhalf jaar tijd. Altijd in contanten. Geld dat Prein deels gebruikt om vlaggen en petten voor de NVU aan te kopen. In 2018 schrijft Prein het boek Het doel heiligt de middelen. Over de decadentie in de Franse politiek en Preins activiteiten op straat in verschillende Europese landen waar Prein zich naar eigen zeggen “fysiek en intellectueel inzet voor de verdediging van het nationaal belang, cultuur en volk”. Het boek wordt onder andere verkocht via de webshop van Doorbraak.be.
NVU-leider Constant Kusters komt regelmatig naar België voor activiteiten met de Autonome Nationalisten Vlaanderen, Tomas Boutens’ Zwarte Zon-club en anderen. Op 1 mei 2018 is Richard Prein zo in België om er samen met Constant Kusters en andere NVU-leden deel te nemen aan de 1 mei-activiteit van Nation in Charleroi.
Eind 2018 verkiest de NVU Prein tot ‘Activist van het jaar’, wat hem een wisseltrofee in de vorm van een Duitse Rijksadelaar oplevert. In dezelfde Wij Europa als waarover bericht wordt over de ‘Activist van het jaar’ 2018, staat ook de toespraak die Prein in november 2018 in Zaandam hield. De toespraak begint met het citeren van de Duitse nazikunstenaar Hanns Johst: “Wanneer ik het woord cultuur hoor, laat ik de veiligheidspal los van mijn Browning-pistool.”

In september 2019 wil Prein een manifestatie tégen Israël organiseren samen met het neonazistische Racial Volunteer Force (RVF). Naar eigen zeggen betrekt Prein RVF erbij omdat de AIVD meer wil weten over deze groep die internationaal vertakt is (en onder andere ook in België een aantal aanhangers heeft, AS). De manifestatie wordt ter elfder ure afgeblazen, officieel omdat er maar een vijftiental mensen zouden voor opdagen. In november 2019 wordt Prein door de AIVD gevraagd polshoogte te nemen bij de protesten tegen de actiegroep Kick Out Zwarte Piet omdat de AIVD meer wil weten over de voetbalhooligans van PSV Eindhoven die zich keren tegen de activisten tégen roetzwarte Pieten. In februari 2019 duikt Prein op samen met de ‘gele hesjes’ in Middelburg.
Diezelfde maand februari 2019 breekt Prein met de NVU. “Het negativisme en het ‘klein denken’ begonnen me te veel tegen te staan”, zegt Prein. De Rijksadelaar, trofee als ‘Activist van het jaar’ 2018, stuurt hij terug. Zijn verzoek om een Nederlands paspoort blijft onbeantwoord door ‘Marcel’ en ‘René’. Als linkse activisten Prein in maart 2019 opsporen en hem vragen stellen over zijn verleden bij de NVU, zeggen ‘Marcel’ en ‘René’ Prein niet te kunnen helpen. Bij de RVF vertrouwt RVF-leider Johnboy Willemse Prein niet langer na het afgelasten van de manifestatie tegen Israël. Die manifestatie speelt Prein ook parten als hij zich bij het Forum voor Democratie (FVD) van Thierry Baudet wil engageren.
In januari 2020 laat Prein ‘Marcel’ via WhatsApp weten dat hij voor werk naar het buitenland verhuist. De samenwerking met ‘Marcel’ en ‘René’ ervaart Prein als positief, maar de leiding van de AIVD’ers was volgens Prein niet inschikkelijk om aan zijn wensen te voldoen. Enkele weken later neemt Prein contact op met NRC. Hij wil zijn “naam zuiveren”, onder meer door te laten zien dat hij ook voor de overheid werkte en hielp de openbare orde te beschermen.” Naar Belgische normen is Prein goed betaald door de AIVD. Bart Debie, die zegt voor de Belgische Staatsveiligheid gewerkt te hebben, kreeg als politie-informant over het Vlaams Belang naar eigen zeggen hooguit een fles rode wijn cadeau. Zowel de Nederlandse als de Belgische Staatsveiligheid willen niet bevestigen wie voor hen werkt(e) noch wat daar tegenover staat.

Constant Kusters kondigt aan in het septembernummer van Wij Europa een groot verhaal te schrijven over de ‘coming-out’ van Prein. En misschien blijft het daar niet bij. “Mijn reikwijdte is ver, hoor”, zegt Kusters aan NRC. “We zitten in een sterk internationaal netwerk. Dit verhaal gaat zich rondspreken. Met verraders zijn ze niet blij.”